Siirry sisältöön
Valiojengi

Modernia laboratoriotyötä

Modernia laboratoriotyötä
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Valion laadunvalvontalaboratoriossa Lapinlahdella seurataan Valion tuotteiden laatua ja elintarviketurvallisuutta. Lapinlahden aluelaboratorioon toimitetaan näytteitä prosessien eri vaiheista lähes kaikista Valion tuotantolaitoksista.

Laborantit Kaisa Jegoroff, Sanna Lehikoinen ja Monika Kaatrasalo työskentelevät Lapinlahden laadunvalvontalaboratoriossa. Kolmikko kehuu työyhteisöään –Meillä on tosi mukavat työkaverit ja vaihteleva työ. Iso ja monipuolinen laboratorio mahdollistaa uuden oppimisen, sillä täällä on käytössä uusia menetelmiä ja moderneja laitteita. Mikrobiologisten ja kemiallisten analyysien monipuolisuus, sekä jatkuva työtapojen kehitys on ehdoton plussa tässä työssä ja tuovat myös mukavasti kaivattua haastetta työhön, kolmikko kertoo.

Laboratoriossa työskentelee 25 ammattilaista ja se on jaettu kemian ja mikrobiologian tiimeihin. Kemian puolella näytteitä analysoidaan perinteisillä kemiallisilla menetelmillä, erilaisilla laitteilla sekä aistinvaraisilla menetelmillä. Esimerkiksi kivennäismäärityksissä käytetään nestekromatografiaa ja spektroskopiaan perustuvia menetelmiä on lukuisia. Mikrobiologian puolella puolestaan analysoidaan näytteitä enemmän käsityönä perinteisillä viljelymenetelmillä, mutta laitteita on alkanut mikrobiologian puolellekin tulla, kuten kohdemikrobin DNA:n tunnistamiseen liittyvät PCR-laitteet.

Monika Kaatrasalo mikrobiologisessa laboratoriossa
Sanna Lehikoinen ja Kaisa Jegoroff kemian labrassa

Search