Siirry sisältöön
Ilmasto

Selätä kierrätyskaaos

Selätä kierrätyskaaos

Moni meistä painii kierrätysasioiden kanssa: vaikka haluaisikin kierrättää mahdollisimman huolellisesti, saattavat monenkirjavat pakkausmerkinnät, kierrätysohjeet, niiden noudattamisen tarkkuus ja lajittelun vaivalloisuus mietityttää.

Ei hätää, näillä vinkeillä selätät kierrätyskaaoksen!

1. Aloita pienestä

Jos olet kierrättämisessä vasta alkutaipaleella, kannattaa aloittaa pienestä. Kun vaikkapa paperin kierrätyksestä on tullut rutiini, on sitä helppo laajentaa kartonkeihin, metalliin, muoviin ja lasiin. Kun kierrättämisen aloittaa, oppii nopeasti, paljonko eri jätelajia kertyy, ja sitä kautta löytyy jokaiselle oikea paikka – se voi olla vaikkapa jauhokaapissa – vain mielikuvitus on rajana. Ja yhtäkkiä huomaatkin kierrättäväsi sujuvasti kaiken!

2. Älä pelkää virheitä

Monella kierrätys jää puolitiehen, koska pakkauksissa on niin monenlaista materiaalia, eikä aina ole helppo tietää, mihin mikäkin materiaali pitäisi kierrättää. Silloin sortuu helposti viskaamaan purkit sekajätteeseen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että helposti irtoavat osat voi repiä irti ja lajitella oman materiaalinsa mukaan. Maitotölkki, jossa on muovikorkki, kierrätetään kartonkina ja korkki kuuluu muovinkierrätykseen. Jos kuitenkin tölkin korkin muoviosa jää tölkkiin kiinni, älä huoli! Lajittelukeskuksen koneet kyllä tunnistavat ja erottelevat materiaalit toisistaan, joten pienet jäämät väärää materiaalia eivät haittaa mitään.

3. Muovia vai metallia?

Pakkauksissa on monesti vaikeaselkoisia merkintöjä, ja pakkaukset voivat olla yhdistelmä muovia ja kartonkia. Esimerkiksi monet jugurttipurkin kannet näyttävät metallilta, mutta saattavatkin olla muovia. Hyvä vinkki on kokeilla rutistustestiä. Rutistamalla kannen kasaan näet, kumpaan kierrätysastiaan se kuuluu: muovi suoristuu itsestään, metallikansi jää ryttyyn. Löydät jokaisen Valion tuotteen kierrätysohjeen tuotesivuiltamme.

isä laittaa ruokaa perheelle
materiaalien kierrätys kotona
nainen torilla ostamassa tuoreita vihanneksia
muovipullojen kierrätys
Tip icon

Valio toi kierrätysohjeet pakkauksiin

Haluamme osaltaamme helpottaa tuotepakkausten kierrätystä. Niinpä toimme pakkaustemme kylkeen selkokieliset ja helposti löydettävät kierrätysohjeet, joiden avulla jokaisen meistä on helpompi kierrättää. Löydät Valion tuotteiden kierrätysohjeen myös tuotesivuiltamme.

Search