Siirry sisältöön
Valiojengi

Väitöskirja Valiolla: ostoaikomuksesta ostokäyttäytymiseen

Väitöskirja Valiolla: ostoaikomuksesta ostokäyttäytymiseen

Valion tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee lähes 20 tohtoria eri tehtävissä. Valiolla halutaan kannustaa asiantuntijoita kasvattamaan osaamistaan. Vuosien varrella opinnäytetöitä on ohjattu merkittävä määrä ja lukuisa joukko T&K:laisistakin on tehnyt lopputyönsä Valiolla.

Valiolla astinvaraisen arvioinnin ja tutkimuksen vastaava tutkija Elina Kytö väitteli helmikuussa tohtoriksi Helsingin Yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta ruokaketjun ja terveyden tohtoriohjelmasta.

Väitöskirjassaan Elina Kytö tutki sitä, miten ostokiinnostuksen ja muiden mittareiden avulla voidaan ennustaa elintarvikeostoja. Tutkimusaihe (Ostoaikomuksesta ostokäyttäytymiseen: ostokiinnostus sekä muut mittarit ruokaostosten ennustajina – From purchase intention to purchase behavior: Purchase intention and other measurements as predictors of food purchases) löytyi käytännön työssä.

”Teen työkseni tutkimuksia tuotekehitysvaiheessa oleville tuotteille ja silloin pohditaan paljon sitä, mitkä ovat tuotetestauksessa riittävän hyvät tulokset ennakoimaan tuotteen kaupallista menestymistä. Halusin saada lisätietoa parhaista mittareista, joiden avulla voidaan ennakoida ostokäyttäytymistä”, Elina Kytö kertoo.

Elinan työtä ohjasi elintarvikkeiden aistinvaraisiin tutkimusmenetelmiin perehtynyt dosentti, tutkimuspäällikkö Sari Mustonen, joka työskenteli väitöskirjan käynnistysvaiheessa Valiolla: ”Oli todella arvokasta, että Sarilla oli pitkä Valio-tausta ja hän tunsi lähtökohdat ja taustat niin hyvin. Hän jatkoi työni ohjaajana sen jälkeenkin, kun vaihtoi työpaikkaa. Olen ammentanut työstä paljon aineksia tutkimukseen, mutta varsinainen kirjoitustyö tapahtui työajan ulkopuolella. Lanseerasimme Sarin kanssa esimerkiksi kirjoitusristeilyt kerran-pari vuodessa, jolloin pystyi rauhassa keskittymään yhdessä johonkin spesifiin aiheeseen”, Elina mainitsee.

”On tärkeää, että tuote puhuttelee kokonaisuudessaan.”


Elina Kytö, MMT

  • Työskentelee vastaavana tutkijana Valiolla tutkimus ja tuotekehitys -yksikössä.
  • Pitää työssään erityisesti sen monipuolisuudesta ja siitä, että saa olla mukana kehittämässä kuluttajia kiinnostavia ja kuluttajille maistuvia tuotteita kaikissa Valion tuoteryhmissä.
  • Jääkaapin vakiovarusteena Valio PROfeel® proteiinivanukkaat ja -pirtelöt.

Search