Jogurttia ja hedelmää - tässä on kaikki hyvää

Tässä jogurtissa on kaikki hyvää: ei lisättyä sokeria, makeutusaineita, hedelmämehua eikä hunajaa. Valio Luonnonjogurtti+™ mango & persikka ja Valio Luonnonjogurtti+™ päärynä & banaani ovat hedelmäisen herkullisia hyvän omantunnon välipaloja.

– Olemme erittäin iloisia tästä ihan uudenlaisesta jogurtista. Kuluttajapalautteissa vähemmän makeita tuotteita toivotaan usein. Tällaisen tuotteen kehittäminen on vaatinut kuitenkin paljon työtä, jotta olemme saaneet kaikki osa-alueet tasapainoon, Valion liiketoimintapäällikkö Linda Heikkilä sanoo.

Nyt suomalaisten maitohyllyssä on siis kaksi uutta maustettua jogurttia, joissa on runsaasti makua mutta ainesosaluettelo äärimmilleen kutistettu: Valio Luonnonjogurtti+™ mango & persikka ja Valio Luonnonjogurtti+™ päärynä & banaani. Ne sisältävät ainoastaan luonnonjogurttia, hedelmäsoseita ja aromeja. Uutuustuotteet voittivat makutestissä vastaavat vain hedelmillä makeutetut tuotteet. *Lähde: Taloustutkimus Oy, Valio Luonnonjogurtti+ makutesti 11/2018, N=75

Hapate tekee jogurtin

Kun kuluttajatesteissä maistetaan jogurtteja eri makeustasoilla, useimmiten makeimmat versiot koetaan maukkaimmiksi. Riittävä määrä makeutta tarvitaankin tasapainottamaan jogurtin kirpeänhapanta olemusta. Kuitenkin myös kiinnostus vähemmän makeita jogurtteja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina, ja pidemmän tähtäimen sokerivähennysten myötä suomalaiset alkavat tottua hieman vähemmän makeisiin jogurtteihin.

Jogurtin tekemisessä keskeistä on hapatteiden valinta. Jogurttia valmistetaan lisäämällä tuoreeseen maitoon hapatteita eli jogurttibakteereita. Niiden ansiosta maito paksunee jogurtiksi ja saa tutun, kirpeän makunsa.

– Valion tuotekehitys on tehnyt pitkään töitä hapatteiden ja hedelmälisien parissa eri projektien yhteydessä, ja näitä oppeja yhdistämällä olemme nyt pystyneet kehittämään hyvänmakuisen jogurtin ilman lisättyä sokeria tai makeuttajia, Heikkilä sanoo.

Ravitsemussitoumuksen tavoitteita kohti

Valio on ravitsemussitoumuksessaan luvannut tuplata maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien välipalatuotteiden yhteismäärän vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaa määrän kasvattamista 84 tuotevaihtoehdosta 168:aan.

– Vuoden 2018 lopussa maustamattomien, sokeroimattomien ja vähempisokeristen välipalatuotteiden yhteismäärä oli 152, eli olemme todella hyvin tavoitevauhdissa. Myös suomalaiset ovat onnistuneet kohtuullisen hyvin noudattamaan sokerin osalta ravitsemussuosituksia: Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan 68 % naisista ja 78 % miehistä syö sokeria suositusten mukaan eli saa sokerista alle 10 % kokonaisenergiasta, Valion ravitsemus- ja lainsäädäntöasiantuntija Hanna Kautiainen sanoo.

Lue lisää sokerista ruokavaliossa

Hyvä, paha sokeri
Hanna Kautiainen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›