Siirry sisältöön

23.9.2025

Valio julkaisee keittokirjan 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Onnen murusia kattaus

Luvassa Onnen murusia! Tänä syksynä Valio julkaisee 120-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi keittokirjan. Onnen murusia -niminen ruokakirja on kannesta kanteen täynnä herkkuja elämän pieniin, suuriin hetkiin. Se kutsuu kokkaamaan ja leipomaan sydämen pohjasta sekä luomaan ja jakamaan onnen hetkiä.

”Valio on saanut olla mukana kaikenlaisissa ruokahetkissä jo 120 vuoden ajan ja meiltä on paljon toivottu painettua keittokirjaa, vaikka tarjoammekin reseptejä ja ruokavinkkejä myös verkossa ja sovelluksessa. Tuotteemme löytyvät niin arkisista aamupalapöydistä kuin tärkeiden juhlien leivonnaisistakin. Tätä ideaa halusimme tuoda myös kirjaan. Kirjan reseptit on jaettu teemojen alle. Luvassa on herkkuja niin kahvihetkiin, arjen pyörteisiin kuin kesäillan laituripalallekin”, kertoo kirjaprojektia luotsannut Anna Jalas-Karjalainen Valion sisältömarkkinointitiimistä. 

Resepteissä kokataan Valion klassikkotuotteilla kuten voilla ja kermalla, ja mukana ovat myös muut rakastetut suosikit, kuten Valio Aura ja Valio Koskenlaskija. Valion 120-vuotisen historian seuraavia sivuja kääntävät uudet tuotteet maukkaaseen ja ravitsevaan kasvipohjaiseen kokkailuun ja leivontaan. 

Valio Koekeittiö – aina uusien sukupolvien opas ja inspiroija 

Valio perustettiin vuonna 1905. Kaikki alkoi voista, sillä alun perin suomalaiset maitotilalliset perustivat Valion viedäkseen voita ulkomaille. Yhtiö kasvoi ja kaupungistui yhtä jalkaa Suomen kanssa. Valio Koekeittiö perustettiin 1950-luvulla. Alun perin koekeittiön roolina oli opettaa uudenlaisten tuotteiden, kuten maitojauheen, käyttöä. Ajan kuluessa Koekeittiön kehittämistä resepteistä tuli osa sukupolvelta toiselle siirtyvää ruokaperinnettä. Valion reseptejä on vuosikymmenten mittaan julkaistu kirjoina, lehtinä, kortteina, verkossa ja sekä Valion mobiilisovelluksessa. Samalla pienestä voinvientiosuuskunta Valiosta on kasvanut jokaisen suomalaisen tuntema ruokatalo ja Suomen suurin elintarvikkeiden viejä. Valion 120-vuotiseen taipaleeseen voit tutustua tarkemmin täällä.  

Onnen murusia -kirjan reseptien takana ovat Valio Koekeittiön ruoka-asiantuntijat Oona Heikkinen ja Sanna Mäenpää sekä teollisuus-, ruokapalvelu- ja HoReCa-asiakkaita palvelevan Valio Aimo Koekeittiön asiantuntijat Tuomas Hämäläinen ja Mika Parviainen

Tervetuloa tapaamaan Helsingin kirjamessuilla 

”Toivomme, että Onnen murusia inspiroi järjestämään ihanan hetken itselle tai jollekulle tärkeälle. Resepteissä halusimme juhlistaa suomalaisen ruoan tarinaa ja monipuolisia makuja, jotka kestävät aikaa. Mukana on rakastettuja klassikoita sekä uusia suosikkeja. Juhlavuoden kunniaksi halusimme myös luoda jotakin pysyvää. Rauhallinen lukuhetki keittokirjan kanssa esimerkiksi viikonlopun aamupalapöydässä on aivan erilainen kokemus kuin nettireseptien selaaminen. Kirja sisältää kokonaisia ruoka-ammattilaisen miettimiä menuja sekä vinkkejä reseptien yhdistelemiseksi moneen tilaisuuteen”, Valion ruoka-asiantuntija Oona Heikkinen kuvailee. 

Onnen murusia -juhlakirjan kustantaja on Cozy Publishing Oy. Kirjan visuaalisuudesta ja valokuvista vastaa Lontoon kirjamessujen yhteydessä vuonna 2023 kansainvälisesti palkittu graafikko-valokuvaaja Viola Virtamo. Kirja käännetään myös englanniksi ja viedään maailmalle. Aivan kuten Valion rakastetuimpia tuotteitakin. 

Kirja on saatavilla kustantamon verkkokaupasta, Helsingin kirjamessuilta 23.–26.10.2025 Cozy Publishingin messuosastolta 6k48 sekä valituilta jälleenmyyjiltä. Kirja on tulossa Suomalaisen kirjakaupan valikoimiin syksyn aikana. Kirjan tekijät ovat tavattavissa Helsingin Kirjamessuilla Cozy Publishingin osastolla 6k48 sunnuntaina 26.10. Oman kappaleen voi voittaa myös syksyn 2025 aikana Valion sosiaalisen median kanavissa järjestettävissä arvonnoissa. 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon