Valio sijoittaa ruotsalaiseen solumaatalousalan startup-yhtiö Melt&Marbleen, joka kehittää täsmäfermentoinnilla rasvaraaka-aineita muun muassa ruokateollisuudelle. Melt&Marble keräsi Valiolta ja muilta sijoittajilta yhteensä yli 7 miljoonan rahoituksen, jonka tavoitteena on skaalata tuotantoa ja tuoda yhtiön ensimmäiset tuotteet markkinoille.
Valio on mukana kehittämässä solumaatalouden ratkaisuja osana yhtiön vuonna 2024 käynnistämää viisivuotista Food 2.0- hanketta, joka saa rahoitusta Business Finlandilta ja tähtää ruokajärjestelmän uudistamiseen. Tulevaisuuden ruokajärjestelmässä tarvitaan niin eläin- kasvi- ja solumaatalouden keinoin tuotettua ruokaa, jotta globaali väestö pystytään ruokkimaan.
”Solumaatalous avaa aivan uusia mahdollisuuksia parantaa tuotteiden makua ja muita ominaisuuksia. Jotta solumaatalouden ratkaisut kehittyvät, tarvitaan vakiintuneiden toimijoiden ja startup-yhtiöiden välistä yhteistyötä. Samalla uudet tuote- ja teknologiainnovaatiot rakentavat mahdollisuuksia suomalaisen ruoka-alan kasvuun viennin kautta”, Valion tutkimus- ja kehitysjohtaja Harri Kallioinen sanoo.
Melt&Marble kehittää muun muassa ruoka-alalle tarkoitettuja, pitkälle räätälöityjä rasvoja, joilla saadaan aikaan tuotteisiin haluttuja ominaisuuksia. Samalla voidaan korvata esimerkiksi palmuöljyä, kookosrasvaa ja shea-rasvaa. Näihin liittyy monenlaisia vastuullisuuden haasteita, joiden vuoksi niille etsitään teollisuudessa vaihtoehtoja. Melt&Marble ratkaisee näitä haasteita ja mahdollistaa samalla asiakkailleen juuri heidän käyttökohteensa mukaan räätälöidyn raaka-aineen.
”Tämän rahoituskierroksen myötä Melt&Marble etenee tutkimus- ja kehitysvaiheesta kaupallistamiseen. Visionamme on tuottaa entistä vastuullisempia ja paremmin toimivia raaka-aineita, ja nyt olemme jälleen yhden askeleen lähempänä sitä”, Melt&Marblen toimitusjohtaja Anastasia Krivoruchko sanoo.
Melt&Marblen rahoituskierroksen muita sijoittajia ovat Industrifonden, Beiersdorf, Chalmers Ventures, Catalyze Capital ja Euroopan innovaationeuvoston (EIC) rahasto.
Valio ja Melt&Marble käynnistivät alkuvuodesta pitkäjänteisen yhteistyön tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Yhteistyön tavoitteena on viedä Valion kasvipohjaisten tuotteiden aistinvaraiset ominaisuudet ja ravitsemuksellinen sisältö aivan uudelle tasolle hyödyntämällä Melt&Marblen tuottamia räätälöityjä rasvaraaka-aineita. Uudenlainen rasva vaatii Euroopan markkinoilla uuselintarvikeluvan, jota Melt&Marble hakee Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA). Uusia tuotteita odotetaan kaupan hyllyyn vasta muutaman vuoden kuluttua.
”Solumaatalouden keinoin tuotettu ruoka on oleellinen osa tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Melt&Marblen räätälöidyt rasvat tarjoavat meille erittäin suuria mahdollisuuksia uusien, kiinnostavien tuotteiden kehittämiseen. Lähdemme innostuneina mahdollistamaan Melt&Marblen kehitystä ja tuotannon skaalausta”, Valion liiketoiminnan kehitysjohtaja Susanna Kallio sanoo.
Tietoa Melt&Marblesta
Melt&Marble on edelläkävijäyritys räätälöityjen rasvojen tuottamisessa. Melt&Marble tuottaa räätälöityjä rasvoja hyödyntäen mikrobien muokkausta ja tarkkuusfermentointia yksinkertaisista raaka-aineista ilman riippuvuutta eläin- tai kasviperäisistä lähteistä. Nämä seuraavan sukupolven ainesosat on suunniteltu tarjoamaan parempaa kestävyyttä, suorituskykyä ja hyvinvoinnin tukea eri teollisuudenaloille.
Yrityksen liiketoiminta, joka perustuu yli vuosikymmenen tutkimukseen ja jota suojaa laaja immateriaalioikeuksien kokonaisuus, mahdollistaa sekä bioidenttisten että täysin uusien rasvojen kehittämisen. Melt&Marblen ensisijainen tavoite on toiminnallisten ja kestävien rasvaratkaisujen tarjoamisessa ruokateollisuuteen sekä ihonhoito- ja hyvinvointisektoreille.
