Artturi Ilmari Virtanen loi perustan Valion tutkimukselle ja tuotekehitykselle

Valion laboratorioiden pitkäaikaisen johtajan ja valiolaisen tutkimusperinteen luojan, nobelisti Artturi Ilmari Virtasen (1895-1973) syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta ja 70 vuotta hänen saamastaan Nobelin kemian palkinnosta. Myös Valion perustamisesta tulee kuluneeksi 110 vuotta vuonna 2015.

Kehitystyötä koko kansan hyväksi

Artturi Ilmari Virtasen merkitys suomalaiselle tiedemaailmalle oli merkittävä. Häntä pidetään Suomen biokemian isänä ja hän teki huomattavaa työtä suomalaisen kansanravitsemuksen kohentamiseksi. Virtanen oli Suomen Akatemian ensimmäinen esimies ja kahden korkeakoulun professori.

Virtasen Nobelin kemian palkinnon arvoiset keksinnöt, AIV-rehu ja AIV-voisuola, loivat perustan suomalaisen säilörehun, maidon ja voin laadulle. Rehun säilöntään liittyvä keksintö teki valiolaisesta maidosta läpi vuoden erinomaisen laadukasta, ja voisuolakeksintö kiidätti valiolaisen voin vuosikymmeniksi kilpailijoiden edelle. Innovaatiot ovat edelleenkin merkittävä seikka ensiluokkaisten tuotteiden takana.

Valion laboratorio on perustettu vuonna 1913. Valion johtokunta perusteli sen tarpeellisuutta näkemyksellisesti: ”Vain sellainen maa, jonka koko talouselämä perustuu tieteeseen, voi saavuttaa ja säilyttää ensimmäisen sijan kansojen välisessä taloudellisessa taistelussa.”

Virtasen innovaatiot ovat edelleenkin merkittävä seikka ensiluokkaisten tuotteiden takana.

Tuotekehitys jatkaa Virtasen hengessä

Artturi Ilmari Virtanen johti Valion laboratorioita lähes 50 vuotta. Valion tutkimus ja tuotekehitys toimii edelleen Virtasen hengessä: laadusta tinkimättömän ja tiedeyhteisön kanssa tehtävän yhteistyön perinne jatkuu.  Valio on maailman johtava maitotuote- ja maitoteknologiainnovaatioiden kehittäjä. Tuotekehityksen historiasta ja eri tuotteiden ilmestymisestä maailmankartalle voit lukea täältä.

Virtasen henkinen perintö kannustaa edelleen valiolaisia nostamaan oman työnsä tekemisen laatua.  Ja erityisen merkittävä oli hänen työnsä suomalaisen maidontuotannon ja -jalostuksen nostamiseksi maailman parhaiden joukkoon. Maidontuotannon laatu alkaa jokaiselta maitotilalta: se on sydämen asia jokaiselle tuottajalle. Katso alta video, jossa nuoret tuottajat kertovat valiolaisen maidontuotannon merkityksestä.