Modernia laboratoriotyötä

Valion laadunvalvontalaboratoriossa Lapinlahdella seurataan Valion tuotteiden laatua ja elintarviketurvallisuutta. Lapinlahden aluelaboratorioon toimitetaan näytteitä prosessien eri vaiheista lähes kaikista Valion tuotantolaitoksista.

Laborantit Kaisa Jegoroff, Sanna Lehikoinen ja Monika Kaatrasalo työskentelevät Lapinlahden laadunvalvontalaboratoriossa. Kolmikko kehuu työyhteisöään –Meillä on tosi mukavat työkaverit ja vaihteleva työ. Iso ja monipuolinen laboratorio mahdollistaa uuden oppimisen, sillä täällä on käytössä uusia menetelmiä ja moderneja laitteita. Mikrobiologisten ja kemiallisten analyysien monipuolisuus, sekä jatkuva työtapojen kehitys on ehdoton plussa tässä työssä ja tuovat myös mukavasti kaivattua haastetta työhön, kolmikko kertoo.

Laboratoriossa työskentelee 25 ammattilaista ja se on jaettu kemian ja mikrobiologian tiimeihin. Kemian puolella näytteitä analysoidaan perinteisillä kemiallisilla menetelmillä, erilaisilla laitteilla sekä aistinvaraisilla menetelmillä. Esimerkiksi kivennäismäärityksissä käytetään nestekromatografiaa ja spektroskopiaan perustuvia menetelmiä on lukuisia. Mikrobiologian puolella puolestaan analysoidaan näytteitä enemmän käsityönä perinteisillä viljelymenetelmillä, mutta laitteita on alkanut mikrobiologian puolellekin tulla, kuten kohdemikrobin DNA:n tunnistamiseen liittyvät PCR-laitteet.

Kesätöistä Valiolle

Kesätyö on monelle väylä tulla Valiolle töihin, niin oli kemian laboratorion Sanna Lehikoiselle ja Kaisa Jegoroffillekin. – 2000-luvun alussa selailin opiskelupaikkojen hakuoppaita ja kiinnostuin laboratorioalasta. Koulutukseen kuuluvat harjoittelutkin tein Valiolla, ja sillä tiellä ollaan, Sanna kertoo. Kaisalla vierähti metsäteollisuuden parissa muutama vuosi valmistuttuaan laboratorioanalyytikoksi Oulun seudun AMK:sta. Valiolle tie kuljetti 2009 ensin kesätöihin ja sittemmin vakinaiseen tehtävään. Monika Kaatrasalo on alanvaihtaja, sillä hän on opiskellut laborantiksi aikuisena. Monikalla tuli juuri 10 vuotta täyteen Valiolla.