Siirry sisältöön
Vastuullisuus

Iloa ja terveyttä talviulkoilusta

Iloa ja terveyttä talviulkoilusta

Mustaniemen tilalla lehmät ulkoilevat kellon ja vuoden ympäri, mikä edistää niiden hyvinvointia ja terveyttä. Talviulkoilu tuo iloa niin lehmille kuin maitotilayrittäjillekin.

Lauma lypsylehmiä kirmaa talvisessa maisemassa ulkoilutarhan aidanviertä silmin nähden innoissaan, aidan toisella puolella juoksevaa rusakkoa seuraten. Kati Montosen ja Markku Pippurin pertunmaalaisen maitotilan talvijaloittelutarhan tapahtumia seuratessa ei käy epäselväksi, tykkäävätkö lehmät lumesta ja pakkaskelistä.

Kuin vahvistukseksi vierailijan ajatuksista, Pilvi-lehmä kiipeää suuren lumikasan huipulle ja laskeutuu sieltä mallikkaasti alas. Yrittäjäparin mukaan eläimet viettävät paljon aikaa ulkosalla, erityisesti viileillä talvikeleillä.

”Vesisade ajaa lehmät sisälle. Kohtuullinen, alle 20 asteen pakkanen ei eläimiä haittaa. Lumesta ne suorastaan nauttivat. Kesähelteillä eläimet taas tykkäävät viettää aikaansa viileämmässä navetassa”, sanoo Kati Montonen.

Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on Kati Montoselle ja Markku Pippurille on sydämenasia. Kolmekymmenen lypsylehmän lisäksi maitotilayrittäjät hoitavat nuorkarjaa, viljelevät 110 hehtaarin peltoalaa, urakoivat lumenaurauksessa ja vuokraavat mökkejä.

Pertunmaalaisen Mustaniemen tilan kolmekymmentä lehmää ulkoilee kesät talvet.

Search