Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Kasvata oma yrttitarha

Kasvata oma yrttitarha
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Haaveiletko runsaasta yrttitarhasta, josta napsia tuoretta makua vaikka joka aterialle? Listasimme yrttien kasvatusohjeet ja vinkit, joilla saat kaupan yrtit kukoistamaan. Toimii myös yrttien kasvatukseen sisällä!

Tuoreet ja itsekasvatetut yrtit tuovat kotiin tuoksua, makua ja vehreyttä. Yrttitarhurina saat ihailla itse hoivaamasi yrtin kasvua, ja kokatessa pääset hyödyntämään omaa satoa. Yrttien kasvattamiseen et välttämättä tarvitse pihaa tai edes terassia: yrttitarhan voi rakentaa vaikka ikkunalaudalle. Olennaista yrttitarhan paikan valinnassa on se, että matka keittiöön olisi mahdollisimman lyhyt. Näin yrttejä tulee hyödynnettyä usein.

Yrtit voi kasvattaa itse siemenestä alkaen. Silloin tarvitset vähän kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta saat seurata yrtin kasvua alusta saakka. Nopea tapa saada yrttisatoa on istuttaa kaupan yrttiruukku tai puutarhamyymälän yrttitaimi isompaan ruukkuun.

yrttien kasvatus pöydällä
yrttien kasvatus viljele hyvää
Tip icon

Säilö kesän yrtit

Kasvoiko yrttejä yli oman tarpeen? Yrttejä voi säilöä esimerkiksi pakastamalla silputut yrtit pienissä pusseissa. Yrtit voi pakastaa myös öljyyn: täytä jääpalamuotin kolot yrttisilpulla ja kaada päälle öljyä. Pakasta, irrota jäätyneet kuutiot ja siirrä ne pakasterasiaan ja -pussiin. Erityisesti kovavartisia yrttejä, kuten meiramia ja rosmariinia, voi säilöä myös kuivattamalla kasvikuivurilla tai ritilällä huoneenlämmössä.


Search