Siirry sisältöön
Maitotilan elämää

Kesällä moni lehmä saa ravintonsa laitumelta

Kesällä moni lehmä saa ravintonsa laitumelta

Tasapainoinen ja laadukas ravinto edistää lehmän terveyttä ja parantaa myös maidon laatua ja maitotuotosta. Lehmät syövät Suomessa enimmäkseen tiloilla kasvatettua nurmea, soijaa ne eivät syö ollenkaan. Kesäaikaan moni lehmä saa ravintonsa suoraan laitumelta. Laidunkausi kestää Suomessa kolmesta viiteen kuukautta.

Laidunnurmi on monipuolinen ravinnon lähde

Kesällä ne lehmät, jotka laiduntavat, saavat suurimman osan ravinnostaan suoraan laitumelta. Laidunruohon lisäksi navetassa tarjoillaan lypsyn aikana karkearehun täydennykseksi väkirehuja, jotka sisältävät energiaa, valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja. Esimerkiksi vilja on yleinen täydennysrehu. Suomessa yleisimmin käytetty valkuaisrehu on rypsi tai rapsi. Lehmät syövät esimerkiksi rypsiöljyn tuotannosta ylijääneet rypsin siemenen kuoret. Laiduntavien lehmien ruokintaan lisätään magnesiumpitoista kivennäistä, sillä alkukesän laidunruoho sisältää sitä lypsävän lehmän tarpeisiin nähden niukasti.

Laidunnurmessa kasvaa yleensä timoteitä, nurminataa, raiheinää sekä erilaisia apiloita. Luomutilalla laidunten kasvivalikoima on tätäkin monipuolisempi. Apilat ovat maittavia rehukasveja ja tutkimuksissa on todettu, että puna-apilaa syöneen lehmän maidossa on enemmän terveellisiä omega-rasvahappoja. Ennen vanhaan kesävoi oli suurta herkkua, ja yksi tärkeimmistä kesävoin laatuun vaikuttavista tekijöistä oli nimenomaan lehmien laidunruokinta.

Laidunnurmi on alkukesästä hyvin sulavaa, joten täydennysrehua tarvitaan vähemmän. Kesän kuluessa määrää nostetaan samalle tasolle kuin talvella. Talvella lehmät ruokitaan nurmesta valmistetulla säilörehulla. Sekä laidunnurmen että säilörehun ravintoainepitoisuuksia tutkitaan Valion rehulaboratoriossa Seinäjoella.

Lehmät eivät pidä nopeista ruokinnan muutoksista, joten ruokintaa muutetaan sisä- ja ulkoruokintakausien välissä vähitellen. Ensin aloitetaan lyhyillä laidunjaksoilla ja samalla annetaan myös säilörehua, jota lehmät ovat talvella navetassakin syöneet. Kevään edetessä laidunjaksoja pidennetään.

”Kesällä laiduntavat lehmät saavat suurimman osan ravinnostaan suoraan laitumelta.”

Tip icon

Tiesitkö?

Lehmä syö ja märehtii noin 15-16 tuntia vuorokaudessa.

Search