Siirry sisältöön
Puheenvuoro

Kuinka biokaasun tuotannon saisi kasvuun?

Kuinka biokaasun tuotannon saisi kasvuun?
Juha Nousiainen
Ilmastotiimin johtaja

Valio Oy

Vuorenmaan maitotilalta Haapavedeltä voi pian kuka tahansa tankata biokaasua. Tämän lisäksi Pohjolan Maidon maitoauto alkaa tankata tilalla. Vuorenmaan tilan biokaasulaitos on hieno, konkreettinen esimerkki tulevasta ja siitä, kuinka suomalaiset maanviljelijät ratkovat ilmastohaastetta käytännössä.

Lue tiedote Vuorenmaan maitotilan biokaasulaitoksesta täältä.

Valion tavoitteena on nollata maitotuotteiden hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Se tehdään vähentämällä päästöjä maitotiloilla, kuljetuksissa ja tehtailla sekä lisäämällä peltojen hiilinieluja.

Biokaasun käytöllä voidaan vähentää jopa 85 prosenttia polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna dieseliin.

Biokaasua saa teoriassa mistä tahansa eloperäisestä aineksesta kuten lannasta. Lantaa syntyy Suomessa noin 15 miljoonaa tonnia vuodessa. Jos maitotilojen kaikesta lannasta tuotettaisiin biokaasua, se riittäisi polttoaineeksi kaikille maitotilojen koneille ja maidonkuljetukseen käytettäville ajoneuvoille. Valion hiilijalanjälkilaskelmien mukaan lannan kierrätys biokaasuksi voisi vähentää maitotuotteiden hiilijalanjälkeä laskentatavasta riippuen viidesosan tai neljäsosan.

Miksi ihmeessä emme sitten ole jo täysillä käyttämässä tätä hyödyntämätöntä aarretta? Kysymys on aiheellinen, ja sen on esittänyt myös Helsingin Sanomat helmikuisessa artikkelissaan Nykyisessä hallitusohjelmassakin todetaan, että biokaasun tuotantoa on syytä lisätä.

Janne ja Ville Vuorenmaan tilalla Haapavedellä.
Lehmän lannasta tehdyn biokaasun käyttö liikenteessä
Janne ja Ville Vuorenmaan tilalla Haapavedellä.
lehmän lannasta tehtyä biokaasua

Search