Siirry sisältöön
Ilmasto

Maitotilalliset ilmastonmuutosta jarruttamassa: Anu Ellä varastoi hiilidioksidia maaperään

Maitotilalliset ilmastonmuutosta jarruttamassa: Anu Ellä varastoi hiilidioksidia maaperään
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Hiiliviljelystä puhutaan paljon, ja moni ihmettelee, mistä siinä oikein on kysymys – hiilen viljelystä tuskin kuitenkaan. Perinteinen maanviljely tuottaa ilmakehää lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä, ja hiiliviljelyllä tilanne pyritään kääntämään päinvastaiseksi: oikeanlaisten viljelymenetelmien ja kasvivalintojen avulla hiiltä saadaan sidottua maaperään. Keinoja on monia ja osa niistä on hyvinkin perinteisiä.

Kun Anu Ellä kulkee tarkastelemassa nurmikasvustoja Sukoisten tilan pelloilla, tärkein työkalu on lapio. Sen hän upottaa maahan, nostaa multapaakun ylös ja tutkii maan kuntoa. Syvät juuret ja maan kunto ovat avainasemassa maan hiilensidontakyvyssä. Maidontuottajat ovat aina myös nurmen viljelijöitä, sillä Suomessa lehmien ruoasta suurin osa on oman tilan nurmea ympäri vuoden. Tuontisoijaa ei syötetä lehmille ollenkaan.

Mynämäellä sijaitsevalla Sukoisten maitotilalla hiiliviljely ei ole uusi juttu. Tilalla on arvostettu maata viljelyn perustana jo aiempina sukupolvien aikana. Nyt Anu Ellä paitsi viljelee myös kouluttaa Valion maitotiloja ja vetää ProAgrian nurmipienryhmiä. Hiiliviljelyä opiskellaan yhdessä käytännön tekemisen ja kokemusten vaihtamisen kautta. Noin 400 Valion maidontuottajaa on jo osallistunut hiiliviljelijäkoulutuksiin, joita Valio on järjestänyt yhdessä ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin kanssa. Ne ovat yksi palanen työkalupakissa, jolla Valio pyrkii nollaamaan maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä.

Katso video: Mitä on hiiliviljely?

Valio | Hiiliviljely #kohtihiilineutraaliamaitoa

Hiiliviljely tarkoittaa viljelytoimenpiteitä, jotka vähentävät maatalouden kasvihuonepäästöjä ja / tai lisäävät hiilen varastoitumista maaperään. Katso video!

Anu Ellä
Nurmi

Hiilijalanjälki nolla 2035

Hiilijalanjälki nolla 2035

Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.

Search