Hiilijalanjälki nolla 2035

Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste, joka koskettaa myös Suomea ja suomalaisia. Omilla teoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa tilanteen muuttamiseen paremmaksi. me Tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Tavoitteemme ei ole vain pienentää maidon hiilijalanjälkeä, vaan nollata se vuoteen 2035 mennessä.

Olemme jo kouluttaneet ensimmäiset 70 maitotilaa hiiliviljelijöiksi – siis sitomaan ilmasta enemmän hiiltä peltoihin. Lehmiemme ruokana on nurmi – soijaa ne eivät syö lainkaan. Muoville annoimme uuden elämän juustojen pakkauksissa, ja ensimmäinen biokaasulla kulkeva maitoauto lähti liikenteeseen viime talvena.

Isoimmat haasteemme liittyvät lannan kierrättämiseen polttoaineeksi sekä soista raivattujen peltojen päästöjen vähentämiseen. Näihin etsimme kiivaasti ratkaisuja yhdessä kumppaniemme kanssa. Työmme on jo hyvässä vauhdissa, mutta mikään kestävä ei synny yhdessä yössä.

Seuraa etenemistämme tällä sivulla!

Hiiltä ilmasta peltoon! Koulutamme kaikki maitotilamme hiiliviljelijöiksi.

Fiksulla viljelyllä voidaan lisätä peltojen hiilensidontaa. Huhtikuussa 2019 järjestimme yhdessä ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin kanssa ensimmäisen yhteisen hiiliviljelijäkoulutuksen. Siihen osallistui 70 innokasta maidontuottajaa.

lue lisää

Lehmiemme ruokana on nurmi, soijaa ne eivät syö ollenkaan

Suomessa maitoa tuotetaan eri tavalla kuin monessa muussa maassa. Meillä lehmät syövät pääasiassa nurmea, eivät soijaa. Monivuotiset nurmikasvit taas ovat viljelykasveista parhaita hiilensitojia. Miksi juuri nurmi sitoo hyvin hiiltä ilmasta? Pelto uudistetaan vain joka neljäs vuosi, joten kasvien yhteyttäminen ja hiilen pumppaus maahan alkaa heti, kun lumet ovat sulaneet. Vilja- ja perunapellot kynnetään ja kylvetään joka vuosi uudelleen. Silloin maan muokkauksesta syntyy päästöjä. Nurmia tarvitaan myös vuoroviljelyssä: vihannespelto pysyy multavana ja muhevana, kun pellolla kasvaa välillä nurmi.

Lue lisää

Biokaasulla kulkeva maitoauto lähti liikenteeseen

Helmikuun 2019 alusta lähtien Valio Luomu™ maito kulkee tilalta meijeriin nesteytetyn biokaasun eli LBG:n voimalla. Biokaasuauto pienentää maidon keräilyn hiilijalanjälkeä ja on kiertotaloutta parhaimmillaan: Valion tehtaiden jätteestä valmistetaan nimittäin biokaasua.

lue lisää

Juustopakkaus kierrätysmuovista ja maitopurkki kasveista – fossiilisen muovin käyttö vähenee

Valio alkaa hyödyntää ensimmäisten elintarvikeyritysten joukossa kierrätysmuovia. Juustojen lisäksi laitoimme myös Mifun kierrätysmuovista tehtyyn pakettiin.

Lue lisää

Kottarainen ja kimalainen bongattu! Lehmät lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

Kasvi-, hyönteis- ja eläinlajien runsaus on hyvä asia, sillä se lisää kestävyyttä erilaisia uhkia vastaan. Eri kasvit kestävät esimerkiksi, kylmää, kuivaa ja kuumaa keliä eri tavoin. Ruoantuotanto ei onnistu ilman monimuotoista luontoa. Tiesitkö että lehmien syömä apila houkuttelee pölyttäjiä, ja lanta laitumella hyönteisiä, jotka vuorostaan ovat lintujen ruokaa? Luonnon kiertokulussa kasvit ja eläimet tarvitsevat toinen toisiaan.

lue lisää

Suo, kuokka ja Jussi – vähennämme turvepeltojen päästöjä

Yksi isoista haasteistamme liittyy soista raivattujen peltojen päästöihin. Joulukuun hackathon-kilpailussa etsimme uusia ideoita päästöjen vähentämiseen. Kisajoukkueissa voi olla esimerkiksi maanviljelijöitä, startupeja, maatalousalan opiskelijoita tai tutkijoita. Kesällä 2020 pyöräytämme käyntiin pilottiprojekteja maitotiloilla.

lue lisää

Tankkaatko tulevaisuudessa autosi lehmänlannalla?

Vajaa kolmasosa lehmän syömän nurmen sisältämästä energiasta päätyy lantaan. Siitä voitaisiin tehdä biokaasua korvaamaan liikenteen fossiilisia polttoaineita. Lannassa on myös kasvien tarvitsemia arvokkaita ravinteita, typpeä ja fosforia. Kehitimme teknologian, jolla lannan ravinteet saadaan talteen samalla kun siitä syntyy biokaasua. Poo-power!

Lue lisää

Hiilijalanjälkilaskennan ABC

"Hiilijalanjälkilaskentaa tarvitaan todentamaan ja ohjaamaan päästövähennyksiä. Yksittäisiä lukuja tärkeämpiä ovat kuitenkin ne teot, joilla ilmastonmuutosta hidastetaan." Tutkija Aleksi Astaptsev laskee työkseen maidon hiilijalanjälkeä.

Hiilijalanjäljen nollaus ei tapahdu yhdessä yössä. Miksi pidempi tie on vastuullisempi valinta?

Reittejä ruuan hiilijalanjäljen nollaamiseen on kaksi: nopeampi ja hitaampi. "Me Valiolla olemme valinneet pidemmän tien, sillä uskomme, että vain haastamalla itsemme ja koko maitoketjun teemme pysyviä muutoksia, ja voimme saavuttaa hiilineutraalin maidon vuoteen 2035 mennessä", sanoo Juha Nousiainen, joka vetää Valiolla hiilineutraalin maitoketjun tiimiä.

Lue lisää

"Uuden oivaltaminen on kivempaa kuin oikeassa oleminen" Tuuli pienentää työkseen maidon hiilijalanjälkeä

Eläinten, luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta koko elämänsä liputtanut Tuuli Hakala on mieluummin oivaltaja kuin aina oikeassa.

Lue lisää

Puupelleteillä porisevat kattilat ja lisää tuulivoimaa tehtaille

"Valion tehtailla valmistetaan päivässä tuhansia tonneja erilaisia tuotteita. Eniten sähköä tarvitaan tuotteiden jäähdytykseen ja kylmäsäilytykseen. Kun maitoa pastöroidaan, tarvitaan ensin kuumaa ja heti perään kylmää. Uusiutuvien polttoaineiden osuus lähentelee jo 60 prosenttia", kertoo energiapäällikkö Peter Fabritius.

Lue lisää

Ilmastosanasto

Hiilinielu, hiiliviljely, turvepelto ja biodiversiteetti... Ilmastokeskustelu viliseeuusia sanoja. Tästä löydät pika-avun ilmastokeskustelussa luovimiseen!

Lue lisää

Maailman modernein välipalatehdas säästää 30 % energiaa

Riihimäen uudessa välipalatehtaassa innovaatiot ja perinteet paiskaavat kättä. Tasan 50 vuotta sitten Riihimäelle valmistui tuohon aikaan Euroopan nykyaikaisin meijeri. Kaksi vuotta sitten startannut uusi tehdas käyttää noin 30 % vähemmän energiaa tuotekiloa kohden vanhaan meijeriin verrattuna. Koneet on suunniteltu niin, että myös ruokahävikki on mahdollisimman pieni.

Lue lisää

Juhana Pilkama pienentää ruuan ympäristökuormaa tulevaisuuden pakkauksia kehittäen

Muovi ja erityisesti pakkausmuovi mietityttävät monia meistä – niin myös Valion pakkauskehityspäällikkö Juhana Pilkamaa. "Aloita kierrätys helpoimmasta, vaikka kartongin tai paperin kierrätyksestä. Laajenna pikkuhiljaa useampaan – kohta huomaat kierrättäväsi ison osan jätteistäsi. Luonto kiittää!"

Lue lisää

Kohti hiilineutraalia maitoa 2035

Tunnemme maidontuotannon ympäristövaikutukset ja vastuunamme on vähentää niitä aktiivisesti. Maidontuottajat maatalous ovat osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Lue lisää
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›