Siirry sisältöön
Lanta on pala tulevaisuutta
Vastuullisuus

Lanta on pala tulevaisuutta

Lanta-aarteesta biokaasua

Lanta on energiaa. Ja kun sen energian jalostaa, syntyy biokaasua korvaamaan liikenteen fossiilisia polttoaineita. Eikä lannan määrä ole vähäinen: olemme laskeneet, että jos jokaisen 4 500 valiolaisen maitotilan kaikesta lannasta tuotettaisiin biokaasua, se riittäisi 100 000 henkilöauton 20 000 kilometrin vuotuiseen ajoon.

Lannasta vauhtia kuljetusautoille

Yksi Valion rekka on ajossa keskimäärin 21 tuntia vuorokaudessa. Siksi meille ei ole sama, mitä siihen tankataan. Jo tällä hetkellä Suomen teillä huristelee kolme maitorekkaa sekä jakelurekka, jotka kulkevat biokaasulla. Ja tänä vuonna tulee vielä yksi lisää. Enemmän oman maan lantaa, vähemmän muun maan bensaa ja dieseliä.

Tankkaatko kakkaa?

Vuorenmaan maitotilalta Haapavedellä voi pian tankata lehmän lannasta tehtyä biokaasua. Sitä riittää maitoauton lisäksi myytäväksi ohikulkeville kaasuautoilijoille. Lehmän lannasta tehdyn paineistetun biokaasun käyttö liikenteessä on aivan uutta Suomessa.

Yhden lanta, toisen ravinne.

Lanta sisältää energian lisäksi kasvien tarvitsemia, arvokkaita ravinteita: typpeä ja fosforia. Maailman fosforivarat hupenevat kovaa vauhtia, joten tarvitsemme uusia ratkaisuja ravinteiden kierrätykseen. Kun lannan fosfori ja typpi saadaan entistä paremmin kiertoon ja kasvien käyttöön, tarvitaan vähemmän kemiallisia lannoitteita. Se on ainoa oikea suunta.

Search