Valion Haapaveden juustola on herra Oltermannin koti

Suomen suosituin kermajuusto, Valio Oltermanni® valmistetaan Valion Haapaveden juustolassa lähitilojen puhtaasta maidosta, ilman säilöntäaineita. Oltermanni tehtiin alunperin vuonna 1980 valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi, mutta markkinoille se lanseerattiin vuonna 1981.

Oltermanni juuston historia ulottuu vuoteen 1978, jolloin kaikkiin valiolaisiin maidontuottajatalouksiin päätettiin lahjoittaa tulevan juhlavuoden kunniaksi uutta Oltermanni juustoa. Se sai niin hyvän vastaanoton, että sitä päätettiin ryhtyä myymään myös vähittäiskaupassa. Oltermanni kermajuustosta on 30 vuodessa tullut yksi pidetyimmistä koko perheen juustoista – vajaan puolen miljoonan kilon myynti on kasvanut monikymmenkertaiseksi.

Haapaveden tehdas

Valion Haapaveden tehdas vihittiin käyttöön 1965. Aluksi tuotanto keskittyi maitojauheeseen, juustola aloitti toimintansa 1974. Oltermanni juusto kehitettiin
ja sen valmistus aloitettiin Isonkyrön osuusmeijerissä. Menekin yhä vain kasvaessa Oltermanni juustoa alettiin valmistaa myös Valion Ylitornion tehtaalla ja Mikkelin osuusmeijerissä. Vuonna 1993 käynnistettiin Haapavedellä uuden sukupolven tehdas, josta tuli Valio Oltermanni juustojen koti. Vuonna 2009 tehdas kasvoi uudella hapatekeskuksella. Hapate takaa Oltermannin juuston tasaisen laadun ja lempeän kermaisen maun, josta niin moni pitää.

Oltermanni juustossa maistuu pohjalainen maito

Hyvästä maidosta syntyy hyvä juusto. Suomalainen maito on tutkimusten mukaan Euroopan korkealaatuisinta. Valio Oltermanni juustot syntyvät paikallisten tuottajien puhtaasta maidosta. Valion Haapaveden tehdas käyttää osapuilleen 240 miljoonaa litraa vuodessa. Maito kerätään noin 1 200 maitotilalta, jotka sijaitsevat pääosin 90 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaasta. Keskimääräinen keräilyetäisyys on 52 km.

Haapavedelle ja muihin Valion tehtaisiin maitoa toimittavat maidontuottajat ovat sitoutuneet valiolaisiin periaatteisiin – maidon korkealaatuisuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Ja kun maito tulee läheltä, on sillä suuri merkitys paitsi laadulle myös paikalliselle elinkeinolle. Haapaveden meijerin käyttämä maito tuo noin 70 % maatilojen tuloista Pohjanmaalla.

Miten Oltermanni juusto syntyy?

Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa. Haapaveden juustolassa noin 700 000 litraa maitoa vuorokaudessa muuttuu teräskattiloiden, muottien ja valutustunnelin uumenissa Oltermanni juustoksi. Automatiikka hoitaa työt ja prosessia ohjaa tietojärjestelmä. Prosessin ja laadun tarkkailussa tarvitaan silti Valion juustomestarien ammattitaitoa. Pakkauslinjalla valmiit kilon, puolen kilon ja 250 g juustot saavat ylleen tutun keltaisen Oltermanni pakkauksen. Viipalelinjalla valmistuvat lähes puolimetriset juustotangot, jotka viipaloidaan ja pakataan Valion Vantaan tehtaassa.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi