Valion Haapaveden juustola on herra Oltermannin koti

Suomen suosituin kermajuusto, Valio Oltermanni® valmistetaan Valion Haapaveden juustolassa lähitilojen puhtaasta maidosta, ilman säilöntäaineita. Valio Oltermanni® tehtiin alunperin vuonna 1980 valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi, mutta markkinoille se lanseerattiin vuonna 1981.

Valio Oltermanni® juuston historia ulottuu vuoteen 1978, jolloin kaikkiin valiolaisiin maidontuottajatalouksiin päätettiin lahjoittaa tulevan juhlavuoden kunniaksi uutta Valio Oltermanni® juustoa. Se sai niin hyvän vastaanoton, että sitä päätettiin ryhtyä myymään myös vähittäiskaupassa. Valio Oltermanni® kermajuustosta on 30 vuodessa tullut yksi pidetyimmistä koko perheen juustoista – vajaan puolen miljoonan kilon myynti on kasvanut monikymmenkertaiseksi.

Haapaveden tehdas

Valion Haapaveden tehdas vihittiin käyttöön 1965. Aluksi tuotanto keskittyi maitojauheeseen, juustola aloitti toimintansa 1974. Valio Oltermanni® juusto kehitettiin
ja sen valmistus aloitettiin Isonkyrön osuusmeijerissä. Menekin yhä vain kasvaessa Valio Oltermanni® juustoa alettiin valmistaa myös Valion Ylitornion tehtaalla ja Mikkelin osuusmeijerissä. Vuonna 1993 käynnistettiin Haapavedellä uuden sukupolven tehdas, josta tuli Valio Oltermanni® juustojen koti. Vuonna 2009 tehdas kasvoi uudella hapatekeskuksella. Hapate takaa Valio Oltermanni® juuston tasaisen laadun ja lempeän kermaisen maun, josta niin moni pitää.

Valio Oltermanni® juustossa maistuu pohjalainen maito

Hyvästä maidosta syntyy hyvä juusto. Suomalainen maito on tutkimusten mukaan Euroopan korkealaatuisinta. Valio Oltermanni® juustot syntyvät paikallisten tuottajien puhtaasta maidosta. Valion Haapaveden tehdas käyttää osapuilleen 240 miljoonaa litraa vuodessa. Maito kerätään noin 1 200 maitotilalta, jotka sijaitsevat pääosin 90 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaasta. Keskimääräinen keräilyetäisyys on 52 km.

Haapavedelle ja muihin Valion tehtaisiin maitoa toimittavat maidontuottajat ovat sitoutuneet valiolaisiin periaatteisiin – maidon korkealaatuisuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Ja kun maito tulee läheltä, on sillä suuri merkitys paitsi laadulle myös paikalliselle elinkeinolle. Haapaveden meijerin käyttämä maito tuo noin 70 % maatilojen tuloista Pohjanmaalla.

Miten Valio Oltermanni® juusto syntyy?

Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa. Haapaveden juustolassa noin 700 000 litraa maitoa vuorokaudessa muuttuu teräskattiloiden, muottien ja valutustunnelin uumenissa Valio Oltermanni® juustoksi. Automatiikka hoitaa työt ja prosessia ohjaa tietojärjestelmä. Prosessin ja laadun tarkkailussa tarvitaan silti Valion juustomestarien ammattitaitoa. Pakkauslinjalla valmiit kilon, puolen kilon ja 250 g juustot saavat ylleen tutun keltaisen Valio Oltermanni® pakkauksen. Viipalelinjalla valmistuvat lähes puolimetriset juustotangot, jotka viipaloidaan ja pakataan Valion Vantaan tehtaassa.


Energiatarpeesi