Lehmät rientävät laitumille – tule seuraamaan!

Maitotilojen kevään kohokohta lähestyy. Tervetuloa tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua.

Kuusi valiolaista maitotilaa avaavat ovensa yleisölle, ja tapahtuma-ajat sekä -paikat löydät kartalta. Tunnelma on parhaimmillaan paikan päällä, mutta tapahtumaa voi seurata myös live-lähetyksenä Valion Facebook-sivulla 6.5.2017 Viikin opetustilalta.

Katso kartalta tilat, joissa pääset seuraamaan laitumellelaskua.

 • Viikin opetus- ja tutkimustila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  6.5.2017 klo 10-13

  Viikin opetus ja tutkimustilalla elää 70 lypsylehmää ja yhteensä noin 140 nautaa. Tilalla on makuuparsipihatto, jossa on ollut robottilypsy vuodesta 2007.

  "Tutkimustilallamme on tuotettu maitoa koko tilan historian ajan", Viikistä kerrotaan.

  Suosithan tilaisuuteen tullessasi joukkoliikennettä, sillä parkkitilaa on rajoitetusti.

 • Luopajärven tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  12.5.2017 klo 11-14

  Luopajärven tilaa isännöivät Katri ja Kyösti Anttila sekä apuna toimivat myös heidän kolme aikuista lastaan. Tilan lämpimässä parsipihattossa asustaa 41 lehmää ja lisäksi tilalla on nuorta karjaa noin 50 eläintä. Tilaa hoidetaan oman perheen voimin, mutta urakointia käytetään rehun teossa, viljan puinnissa ja osittain lietteen levityksessä. Tila on mukana osuuskuntien toiminnassa luottamustoimien vuoksi ja kumpikin tilan pitäjä on kiinnostunut jalostuksesta - isäntä maidon ja emäntä karjan.

  Lehmien laiduntaminen on Luopajärven tilalla erityisen tärkeä asia. Lehmien terveys ja kestävyys paranevat huomattavasti, kun eläimet pääsevät kesäisin ulos. Tilalla on kokeiltu hyvin tuloksin lehmien jaloittelua ulkona myös talviaikaan.

  ”Hiehoja emme ole enää laiduntaneet 7 vuoteen. Nauta on aikanaan villieläimestä kesytetty ja tuntuu, että hiehot palaavat usein takaisin alkuperäiseen muotoonsa, kun ne päästetään ulos navetasta. Paimennustehtävissä ovat toimineet muun muassa kyläläiset, poliisi, palokunta sekä paimenkoirat Riesa, Kyyti, Viivi, Etta, Trea ja Jymy. Nykyään hiehot pääsevät lautatarhaan 3-4 viikoksi viiden eläimen ryhmissä ja tottuvat näin ulkoilemiseen.

  Tänä vuonna lehmien laitumelle laskuun saammekin oikein runsaasti paimenia Laitumellelasku-tilaisuuden johdosta. Olette sydämellisesti tervetulleita tilallemme.”

 • Metsämäen tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  13.5.2017 klo 11-15

  Metsämäen tilaa pyörittävät Anu ja Heikki Hämäläinen. Perheen neljästä lapsesta kolme vanhinta ovat jo muuttaneet pois kotoa. Nuorin lapsi Mikko asuuu vielä tilalla. Lisäksi tilan arjessa on mukana koiria, kissoja ja kanoja sekä pari hevosta harrastuksena.

  Lehmiä Metsämäen tilalla asustaa 110.

  ”Meillä on lehmät kahdessa navetassa, joista toinen on vuokralla. Molemmat ovat lypsyautomaateilla varustettuja pihattonavettoja. Pellot ovat luomuviljelyssä ja pääasiallisesti viljelemme tilan eläimille rehuviljaa sekä nurmirehua. Suomalainen ruoantuotanto on maailman huippuluokkaa laadun, seurannan sekä korkean ammattitaidon ja moraalin takia.”

  Tila on tuottanut maitoa Valiolle jo 1930-luvulta saakka, silloisen Mikkelin meijerin ajoista lähtien. Metsämäen tilalla valiolaisuus merkitsee työtä ja toimeentuloa, sinivalkoista ja varmaa kotimaista brändiä.

 • Heikkilän tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  13.5.2017 klo 10-13

  Tilalla asuvat yrittäjät Outi ja Johannes Heikkilä sekä heidän kohta 3-vuotias poikansa. Tila on tuottanut Valiolle maitoa jo vuosikymmenien ajan, ainakin kolmessa sukupolvessa.

  Navetassa asustelee 35 lehmää ja saman verran nuorta karjaa. Tilalla tuotetaan maitoa sekä viljaa ja muunmuassa karjan tarvitsema säilörehu tuotetaan omilla pelloilla. Lehmät asuvat pihatossa, joka on otettu käyttöön 1992 ja laajennettu 2002. Lehmät lypsetään lypsyasemalla kaksi kertaa päivässä ja kesäisin niillä on vapaa kulku ulkoilemaan.

  Tilalla tuottettiin yli 300 000 litraa e-luokan eli parhaan laatuluokan maitoa vuoden 2016 aikana.

 • Oulun seudun ammattiopisto

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  30.5.2017 klo 11-13

  Ammattiopiston navetassa on tilaa 60 lypsävälle lehmälle ja 60 nuorelle eläimelle. Oulussa ollaan sitä mieltä, että suomalainen ruoantuotanto on maailman huippuluokkaa laadun, seurannan sekä korkean ammattitaidon ja moraalin takia. Maitoa Valiolle on tuotettu täällä koko navetan historian ajan.

  Karja koostuu kolmesta maitorodusta: länsisuomenkarjasta, ayrshirestä ja holsteinfriisiläisistä. Lehmät saavat kulkea navetassa vapaasti ja päättää itse, milloin lepäävät, syövät tai käyvät lypsyllä. Tärkein tekijä eläinten hyvinvoinnin kannalta on tässäkin navetassa karjanhoitaja. Hoitajan työhön kuuluu jatkuvasti seurata hyvinvointia.

 • Pajuharjun maitotila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  13.5.2017 klo 10-12

  Maatalousyhtymässä ovat osakkaina Heikki Havukainen ja Anni Tiitinen sekä Annin vanhemmat Henna ja Kari Tiitinen. Tilan lehmät asustavat 2014 rakennetussa pihattonavetassa. Lehmien lisäksi tilalla on saman verran nuorkarjaa eli noin 85 eläintä.

  ”Lehmien lypsy tapahtuu 2x6-paikkaisella lypsyasemalla. Pelloillamme viljelemme pääasiassa nurmea, joka käytetään oman karjan tarpeisiin. Ruokintaan tarvittavan viljan ostamme ulkopuoliselta tuottajalta. Lehmät ulkoilevat ympäri vuoden, kesällä laitumella ja talvella jaloittelutarhassa. Kesällä kaikki eläimet pääsevät ulkolaitumille.”

 • Helsinki

  Viikin opetus- ja tutkimustila

  Tervetuloa laitumellelaskuun 6.5. klo 10-13

  Lisätietoa meistä
 • Jalasjärvi

  Luopajärven tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun 12.5. klo 11-14

  Lisätietoa meistä
 • Mikkeli

  Metsämäen tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun 13.5. klo 11-15

  Lisätietoa meistä
 • Akaa

  Heikkilän tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun 13.5. klo 10-13

  Lisätietoa meistä
 • Muhos

  Oulun seudun ammattiopisto

  Tervetuloa laitumellelaskuun 30.5. klo 11-13

  Lisätietoa meistä
 • Leppävirta

  Pajuharjun maitotila

  Tervetuloa laitumellelaskuun 13.5. klo 10-12

  Lisätietoa meistä

Löydä laitumellelaskut kartalta ja tutustu tiloihin.

Ladataan…

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi