Lehmät rientävät kevätlaitumille – tule seuraamaan!

Maitotilojen kevään kohokohta lähestyy. Tervetuloa tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua.

Kuusi valiolaista maitotilaa avaavat ovensa yleisölle, ja tapahtuma-ajat sekä -paikat löydät kartalta. Tunnelma on parhaimmillaan paikan päällä, mutta tapahtumaa voi seurata myös live-lähetyksenä Valion Facebook-sivulla 5.5.2018 Viikin opetustilalta.

Katso kartalta tilat, joissa pääset seuraamaan laitumellelaskua.

 • Viikin opetus- ja tutkimustila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  5.5.2018 klo 10–13.30

  Viikin opetus ja tutkimustilalla elää 70 lypsylehmää ja yhteensä noin 140 nautaa. Tilalla on makuuparsipihatto, jossa on ollut robottilypsy vuodesta 2007.

  "Toimimme maatilalle poikkeuksellisessa ympäristössä, keskellä Suomen suurinta kaupunkia. Tämä asettaa meille monia haasteita, mutta ennen kaikkea se tarjoaa koko pääkaupunkiseudun asukkaille mahdollisuuden tulla tutustumaan maatalouteen ja maidontuotantoon ihan oikealle maatilalle, sekä nauttimaan aidosta maalaismaisemasta vain paikallisbussimatkan päässä kotoa", Viikistä kerrotaan.

  Suosithan tilaisuuteen tullessasi joukkoliikennettä, sillä parkkitilaa on rajoitetusti.

 • Ilomäen tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  12.5.2018 klo 11–14

  Ilomäen tilalla tapaat maitotilalliset Leena ja Antti Ilomäen sekä heidän kolme lastaan. Lisäksi tilalla asustavat 48 lehmää, kaksi kissaa ja koira.

  Ilomäen tilaa ja tuotantoa kehitetään eettisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla. Tilalla viljellään nurmea tehokkaasti, mutta samalla luonnonmukaisia menetelmiä hyödyntäen. Lehmät pääsevät laiduntamaan keväästä syksyyn vuorokauden ympäri ja talvisin ne jaloittelevat ulkoilualueellaan. Lehmien ohella myös tilan nuorikarja laiduntaa sekä ulkoilee. Lehmät ja vasikat asuvat uudehkossa pihattonavetassa ja vanhimmat asukit ovat yli 10-vuotiaita.

 • Metsämäen tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  19.5.2018 klo 11–14

  Metsämäen tilaa pyörittävät Anu ja Heikki Hämäläinen. Perheeseen kuuluu myös neljä lasta, joista kolme on jo muuttanut pois kotoa. Lisäksi tilan arjessa on mukana koiria, kissoja ja kanoja sekä pari eläkeläisponia.

  Lehmiä Metsämäen tilalla asustaa 100.

  ”Meillä on lehmät kahdessa navetassa, joista toinen on vuokralla. Molemmat ovat lypsyautomaateilla varustettuja pihattonavettoja. Pellot ovat luomuviljelyssä ja pääasiallisesti viljelemme tilan eläimille rehuviljaa sekä nurmirehua. Suomalainen ruoantuotanto on maailman huippuluokkaa laadun, seurannan sekä korkean ammattitaidon ja moraalin takia.”

  Tila on tuottanut maitoa Valiolle jo 1930-luvulta saakka, silloisen Mikkelin meijerin ajoista lähtien. Metsämäen tilalla valiolaisuus merkitsee työtä ja toimeentuloa, sinivalkoista ja varmaa kotimaista brändiä.

 • Nikkasen tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  12.5.2018 klo 11–14

  Tilalla asustavat Juho, Hannele sekä Risto Nikkanen. Heidän 120 päinen karjansa koostuu Holstein ja Ayrshire-roduista. Puolet karjasta on lehmiä ja puolet nuorta karjaa.

  Tule tutustumaan tilaan ja kurkistamaan maitotilallisten elämään.

   

   

 • Oulun seudun ammattiopisto

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  29.5.2018 klo 11–13

  Ammattiopiston navetassa on tilaa 60 lypsävälle lehmälle ja 60 nuorelle eläimelle. Oulussa ollaan sitä mieltä, että suomalainen ruoantuotanto on maailman huippuluokkaa laadun, seurannan sekä korkean ammattitaidon ja moraalin takia. Maitoa Valiolle on tuotettu täällä koko navetan historian ajan.

  Karja koostuu kolmesta maitorodusta: länsisuomenkarjasta, ayrshirestä ja holsteinfriisiläisistä. Lehmät saavat kulkea navetassa vapaasti ja päättää itse, milloin lepäävät, syövät tai käyvät lypsyllä. Tärkein tekijä eläinten hyvinvoinnin kannalta on tässäkin navetassa karjanhoitaja. Hoitajan työhön kuuluu jatkuvasti seurata hyvinvointia.

 • Riikolan tila

  Tervetuloa laitumellelaskuun
  19.5.2018 klo 11–13

  Riikolan tilaa pyörittävät Heikki ja Suvi Lukkarinen. Perheeseen kuuluvat myös kaksi tytärtä, Sini ja Emma. Tilalla asustelee 50 lehmää.

  “Tilamme kuuluu Nasevaan. Hoidamme lehmien sorkat säännöllisesti 2–3 kertaa vuodessa ja eläinlääkäri vierailee tilallamme viiden viikon välein. Olemme tarkkoja antibioottihoitojen kanssa, emmekä käytä niitä turhaan. Ruokinnassa emme käytä soijaa ja rehut hankitaan kotimaiselta, vastuulliselta toimittajalta, joten rehujen alkuperä on jäljitettävissä. Viljat ja säilörehut tulevat omilta pelloilta.”

Löydä laitumellelaskut kartalta ja tutustu tiloihin.

Ladataan…

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi