Kysymyksiä ja vastauksia

Pakkaukset mietityttävät meistä monia. Tietoisuutemme niiden ilmastovaikutuksista ja kierrätyksestä onkin lisääntynyt. Erilaisten pakkausviestien ja -termien tulvassa on kuitenkin välillä vaikea pysyä perässä. Tältä sivulta löydät vastuksen kysymyksiin pakkauksista.

Miksi muovia ylipäätään enää tarvitaan?

Pakkauksen tärkein tehtävä on ehkäistä pakkausta itseään isompi ympäristöhaitta: ruokahävikki. Muovia tarvitaan kaikissa pitkään säilyvissä elintarvikkeissa, sillä ilman muovia tuote pilaantuisi ennen kuin se ehtii kotijääkaappiin. Siksi pakkaus on itse asiassa hyvis eikä pahis. Muovista tulee ongelma, jos se päätyy luontoon. Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan ja kierrättää roskat.

Miksi maitotölkissäkin pitää olla muovia? Entä miksi niissä on korkki?

Lähes kaikki Valion tuotteet vaativat pakkauksilta nestetiiveyttä tai vesihöyry- tai happisuojausta. Se tarkoittaa, että pakkauksessa on joko muovikerros, tai pakkaus on kokonaan muovia. Siksi melkein kaikissa pakkauksissa on ainakin jonkin verran muovia. Muovi on toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden pakkaamiseen: se suojaa ruokaa, varmistaa hygieenisyyden ja turvallisuuden sekä parantaa tuotteiden säilyvyyttä. Pakkauksen korkki suojaa ruokaa hävikiltä, ja sen ansiosta vaikkapa mökiltä jääneen jogurtin voi napata mukaan.

Kuinka paljon pakkaus kasvattaa tuotteen hiilijalanjälkeä?

Suurin vaikuttava tekijä tuotteen hiilijalanjälkeen on ruokahävikki, jota hyvä pakkaus ennalta ehkäisee. Esimerkiksi Valion kevytmaitolitran kartonkinen pakkaus vastaa noin 2 % koko tuotteen hiilijalanjäljestä. Ruoantuottaminen kuormittaa ympäristöä ja ilmastoa aina enemmän kuin pakkauksen valmistaminen. Mikäli litran kevytmaitotölkistä viemäriin päätyy ruokahävikkinä yli 20 ml maitoa, ovat pakkauksesta aiheutuneet päästöt jo ylitetty. Haluamme kuitenkin pienentää pakkauksen ympäristökuormaa edelleen. Samaan aikaan teemme töitä esimerkiksi maitotilojen kanssa maidontuotannon ilmastopäästöjen pienentämiseksi.

Miksi kierrättäminen on niin tärkeää?

Täysin uuden pakkausmateriaalin valmistus – olipa kyseessä muovi tai kartonki – on lähes aina ympäristölle kuluttavampaa kuin uusiomateriaalin, ja siksi kierrätys on tärkeää. Nykyään se on myös ihan helppoa! Esimerkiksi pakkauksiin käytettävä kierrätysmuovi on sitä muovia, jota ihmiset kodeissa kierrättävät. Se lajitellaan ja puhdistetaan huolellisesti, ja sen jälkeen siitä tehdään uusia muovituotteita. Kierrätysmuovipakkauksista tulee 40–60 prosenttia vähemmän päästöjä kuin neitseellisestä muovista tehdyistä pakkauksista. Valio on jo vuonna 2019 ensimmäisten elintarvikeyritysten joukossa ottanut käyttöön kierrätysmuovista valmistettuja pakkauksia. Tällä hetkellä kaikki juustoviipalepakkaukset sisältävät vähintään 55% kierrätysmuovia. Herkuttelujuustopakkaus on yli 90%:sti valmistettu kierrätetystä muovista. Kierrätettyä muovia käytetään myös osassa Mifu pakkauksissa. Kierrätysmuovin käyttömerkinnän löydät pakkauksista, joissa sitä käytämme.

Mitä tarkoittaa uusiutuvista materiaaleista valmistettu pakkaus?

Valion kaikki talon malliset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttitölkit ovat sataprosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettu: kartonki tehdään puusta ja tuotetta suojaava ohut muovikerros valmistetaan bioetanolista. Jopa korkki on täysin uusiutuvista materiaaleista valmistettu. Perinteisesti muovia tehdään fossiilisista raaka-aineista, kuten öljystä. Muoveja voidaan myös tehdä uusiutuvista materiaaleista kuten metsän puista, ruokahävikistä tai vaikka erilaisista kasveista, yhtälailla kuin vaikkapa biopolttoainetta fossiilisia polttoaineita korvaamaan. Korkki kuuluu muovinkierrätykseen ja tölkki kartonkikeräykseen.

Muoveja on, jos jonkinmoisia, ja monet kierrätysohjeet saavat pään pyörälle. Jos laitan vahingossa väärää muovilaatua kierrätykseen, meneekö koko kierrätyslaatikollinen muovia pilalle?

Ei hätää! Kaikki kierrätetty muovi lajitellaan huolellisesti ja materiaalit tarkistetaan. Lajittelukone hoitaa mahdolliset virheet, mikä toki aiheuttaa lisäkustannuksen, mutta on pienempi paha kuin se, että heittäisi kaikki kodin pakkausmuovit sekajätteeseen. Ei siis tarvitse huolestua, jos joskus joku purkki menee vahingossa väärään kierrätyslaatikkoon. Kaikki Valion muoviset pakkaukset voi huoletta laittaa muovikeräykseen. Selkokieliset ohjeet pakkausten lajittelemiseksi löytyvät pian jokaisesta Valiopakkauksesta.

Miten aloitan kierrättämisen?

Kannattaa aloittaa yhdestä jakeesta vaikkapa kartongista tai muovista. Pian huomaat kuinka helppoa se on ja voit lisätä lajittelua pikkuhiljaa lisää. Saat hyvän mielen ja luonto kiittää! Ensiaskeleita ovat myös eri jakeille kotona sopivien säilytyspaikkojen löytäminen. Lajittelun alkuun pääsee tutustumalla kunnan jäteoppaaseen. Esimerkiksi HSY on julkaissut roskienlajittelun hakukoneen Jäteoppaan, josta löytyy kattavasti kierrätysohjeita erilaisille materiaaleille. Kotitalouden roskakatoksesta löytyvien asioiden lisäksi jätteitä kerätään alueellisiin keräyspisteisiin sekä kiertävillä keräyksksillä. Lisätietoja erialueiden jätekeräyksistä ja kunnallisista jätelaitoksista löytyy kierrätys.info -sivustolta.

Kuinka puhdas kierrätettävän pakkauksen tulee olla?

Pakkaukset tulee huuhtaista tai pyyhkiä ylimääräisistä ruuantähteistä, niin että niitä voi säilyttää kotona ilman hajuhaittoja. Pakkausten huuhteluun sopii pieni määrä vettä, joka voi olla vaikkapa uusiokäytettyä käsienpesu- tai tiskivettä. Tiskiainetta tai kuumaa vettä pakkausten pesemiseen ei kannata käyttää, sillä ne kuormittavat ympäristöä turhaan. Jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, sen voi laittaa sekajätteeseen.

Vinkki

Tyhjän Oivariini® rasian voi pyyhkäistä leipäpalasella puhtaaksi, niin että pakkaus jää vielä rasvaisen tuntuiseksi mutta näkyvää levitettä ei enää ole. Viimeistenkin rippeiden nauttiminen vähentää hävikkiä ja tekee pakkauksesta riittävän puhtaan kierrätykseen.

Miten Luonnonjogurtti+ pikareista on saatu kartonkisia?

Pikarit on valmistettu uutta teknologiaa käyttäen ja ne soveltuvat sellaisenaan kartonkikeräykseen. Halusimme kehittää jogurttipikarin, joka olisi pääasiassa kartongista valmistettu ja yksinkertainen kierrättää. Uudet pikarit sisältävät kartongin lisäksi myös noin kolmasosan muovia, sillä kaikkiin nestekartonkipakkauksiin tarvitaan jonkun verran muovia, esimerkiksi pinnoitteina. Uusiokartonkitehtailla kierrätetyistä kartonkipakkauksista erotellaan kartonkikuidut ja pinnoitteet. Kartonkikuiduista tehdään muun muassa pakkausmateriaaleja ja hylsykartonkia, ja muovi hyödynnetään energiana.

Miten jätteen määrää voi vähentää?

Jätteen määrän vähentäminen helpottaa sekä omaa arkea että vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Esimerkiksi hyviä keinoja vähentää roskien määrää on noudattaa 5 R -metodia (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle). Ensisijaisesti jätteen syntyä kannattaa ennaltaehkäistä, esimerkiksi kieltäytymällä ilmaisjakelusta tai itselleen turhasta kertakäyttötavarasta. Muita keinoja ovat harkittu kulutus, vanhojen tuotteiden uudelleenkäytön lisääminen, esimerkiksi muovipussin käyttäminen useaan kertaan, tai tavaroille kokonaan uusien käyttökohteiden kehittäminen, esimerkiksi vanhan hammasharjan hyödyntäminen siivouksessa. Mikäli esineen elämää omassa käytössä ei voi enää pidentää, se kannattaa kierrättää niin että siitä tehdään uusia tuotteita. Valion pakkauksista noin 85 % soveltuu materiaaliensa puolesta uusien tuotteiden valmistukseen ja tavoitteenamme on nostaa luku 100 % vuoteen 2025 mennessä.

Miksi pakkauksista puuttuu selkeät kierrätysmerkinnät?

Pakkauksien kierrätysmerkintöjen nuolet, kirjainyhdistelmät ja numerot harvoin aukeavat sellaisenaan kuluttajalle. Pakkauksen materiaali- ja kierrätysmerkinnät ovat Suomessa vapaaehtoisia, ja siksi niitä löytyy niin monenlaisia. Valion kaikkiin tuotteisiin on lisätty helposti löydettävät selkokieliset pakkausten kierrätysohjeet, sillä haluamme pakkauksiemme palaavan materiaaliksi uusien tuotteiden valmistamista varten.

Millaiseen kääreeseen biojätteet kannattaa pakata? Kannattaako biomuovipusseja käyttää?

Tämä on paikkakuntakohtaista. Biojätteiden pakkausohjeet riippuvat siitä miten jätteet jatkokäsitellään paikallisesti. Lähes kaikkialla biojätteet voi kääräistä paperipussiin, sanomalehteen tai pinnoittamattomaan pahvipakkaukseen vaikkapa muropakettiin. Joissain paikoissa biojätteet voi pakata biohajoaviin muovipusseihin. Tämä kannattaa tarkistaa kunnalliselta jätelaitokselta. Biojäte on usein kosteaa materiaalia, jolloin pussit saattavat helposti hajota. Biopussin pohjalle voikin laittaa kanamunankennon tai sanomalehteä kosteutta imemään, jolloin pussi säilyy ehjänä pidempään.

Vieläkö joku asia Valion pakkauksissa mietityttää? Ota yhteyttä kuluttajapalveluumme.

Kuinka järjestän kodin kierrätyksen?

Käytännölliset ja kauniit kierrätysratkaisut houkuttelevat lajittelemaan. Harvaa asuntoa on kuitenkaan suunniteltu niin, että jokaiselle jakeelle löytyy valmis paikka, vaan monesti ratkaisut vaativat vähän luovuutta. Kokosimme parhaat vinkit kierrätyksen järjestämiseksi yhteen artikkeliin.

Lue vinkit
Ilmasto
Helppoa kuin kierrätys – Valion pakkaukset on luotu kiertoon
Ilmasto
Valion pakkausten kierrättäminen
Ilmasto
Selätä kierrätyskaaos
Vastuullisuus
Pakkausten ympäristö­ystävällisyydessä on tehty huikeita harppauksia – ”Palautuspullo voi tulla juustotiskillä vastaan”
Vastuullisuus
Merkittäviä pakkaustekoja