Kakunkoristelun mestaruuskisat Okra-messuilla

Perjantaina Okran päälavalla oltiin ihanan kesätrendin eli täytekakkujen koristelun asialla. Kondiittorimestarimme Mika Parviainen juonsi ja tuomaroi kokemuksen tuomalla varmuudella Koko Okra leipasee -koristelukisan.

-Kolme innokasta vapaaehtoista yleisön joukosta pääsi näyttämään taitonsa kakunkoristelussa. On hienoa, että itse tekemisen ja yhdessä syömisen perinne on voimissaan ja suomalaisissa juhlapöydissä nautitaan upeasti koristeltuja kakkuja, Mika Parviainen sanoo.

Okran yleisön joukosta löytyi paljon intoa, ja mukaan valittiin paikkakunnan oma poika Roni, kakkujen koristelua jonkin verran harrastanut Kaisa sekä kuin sattuman kautta Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.

Kesäkakkuja rakkaille

Kilpailijat saivat tehtäväkseen koristella kesäkakku rakkaalleen. Roni omisti kakkunsa äidille, Kaisa pian valmistuvalle tyttärelleen ja Annikka isälleen syntymäpäivän kunniaksi. Kilpailijat saivat pursotuspussillisen Valion vispikermaa, tuoreita marjoja sekä monipuolisen valikoiman strösseleitä, värimassaa ja muita koristeita.

-Kerma kannattaa aina vispata nopeasti ja kylmänä. Nopeus on valttia, sillä hitaasti vatkatessa kerma ennättää lämmetä ja on vaara, että rasva alkaa erottua. Pursotuksiin paras on Valion vispikerma, kastikkeisiin ja ruoanlaittoon taas kuohukerma, kondiittorimestari Mika Parviainen vinkkasi.

Täytekakun voi ja se kannattaakin täyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Näin täytteet ehtivät imeytyä pohjaan kunnolla, kerrokset kiinnittyä toisiinsa ja maut tasaantua. Silloin kakkua on myös helppo leikata. Koristelut tehdään samana päivänä kuin tarjoillaan, ja kakku kannattaa pitää kylmässä ihan tarjoiluhetkeen asti.

Marjat koristivat kesäkakun

Kilpailijoilla oli vain vartti aikaa koristella kakkunsa. Kilpailijat lähtivät työhönsä rauhallisesti ja suosikkikoristeita olivat mansikat ja vadelmat.

Voittajaksi selviytyi Kaisa, jonka kakkua koristivat kaunis marjakiehkura sekä taidokkaat pienet ruusukepursotukset reunoilla. Kakun pinta oli taitavasti tasoitettu. Ronin kakun kruunasi vadelmasydän ja Annikka oli panostanut näyttävämpiin ruusukekuvioihin.

-Valitsin voittajan kokonaisvaikutelman perusteella. Kaikesta näki, että kokemusta oli ja tästä syntyi tasapainoinen kokonaisuus. Sanoisin kuitenkin, että jokainen onnistui ja voitti itsensä painetilanteessa aikaa vastaan, yleisön silmien alla. Ei ole kakun koristelu helppoa, jos käsi hieman tärisee ja kello raksuttaa vieressä, Mika Parviainen sanoo.

Kakut vietiin kilpailun jälkeen Valion näyttelyosastolle, jossa niistä riitti monta palaa messuvieraille. Myös Ronin äiti ja pikkuveli saivat maistaa palan Ronin koristelemaa kakkua.

-Onpa kyllä herkullista. Voisit kyllä tehdä tällaisen ihan samanlaisen uudestaankin, totesi pikkuveli.

Pursota ja koristele kakut Mika Parviaisen opeilla

Katso kakkujen koristeluvinkit ja opettele näyttävät pursotukset kondittorimestari Mika Parviaisen kanssa.

Lue lisää