Kokonaan kasvipohjainen pakkaus on ympäristön kannalta hyvä valinta

Tiesitkö että kaikki Valion harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkaukset on valmistettu täysin kasvipohjaisista materiaaleista? Myös korkit ovat kasvipohjaisia. Otimme vuonna 2015 ensimmäisenä maailmassa käyttöön kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetut tölkit.

Kartonkipakkaukset kierrätetään entiseen tapaan

Kokonaan kasvipohjaisten pakkausten käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Pakkaukset kierrätetään samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Jos tölkissä on korkki, se kierrätetään erikseen muovina. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Mikä on kasvipohjainen pakkaus?

  • Kierrätä kasvipohjaiset pakkaukset näin: tölkkikartonkikeräykseen ja korkki muovin mukana

Hiilijalanjälki alle puolet entisestä

Siirtyminen kokonaan kasvipohjaisiin harjakattoisiin pakkauksiin on merkittävä ympäristöteko. Se vähentää riippuvuutta fossiilista raaka-aineista, siis öljystä, ja säästää luonnonvaroja. Kasvipohjaisen pakkauksen, jossa on myös kasvipohjainen korkki, hiilijalanjälki on alle puolet tavallisesta korkillisesta pakkauksesta.*

Valio valmistaa vuosittain noin 250 miljoonaa harjakattoista maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkausta. Kun tavallinen pakkaus vaihtuu kasvipohjaiseen, voidaan pakkauksista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä vähentää 3 140 tonnia. Sillä määrällä voisi ajaa yli 10 000 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin tai lämmittää noin 500 öljylämmitteistä omakotitaloa, jos ne käyttävät 2 400 litraa öljyä vuodessa.

Lähde:

  1. Comparative Life Cycle Assessment of Tetra Pak® carton packages and alternative packaging systems for liquid food on the Nordic market, Institut für Energie und Umweltforschung Heidelberg, huhtikuu 2017: https://www.ifeu.de/oekobilanzen/pdf/LCA_Nordic_final_report_incl_Critical_Review.pdf
  2. Tutkimuksen yhteenveto:

https://www.ifeu.de/oekobilanzen/pdf/LCA_Nordic_Breakfast_Seminar_Stockholm_April2017_clean.pdf

Kartonkia puukuidusta ja kasvipohjaista muovia sokeriruo’osta

Täysin kasvipohjaisessa tölkissä kaikki pakkauksen kartonki- ja muoviosat on valmistettu kasvipohjaisesta materiaalista. Tölkin aihio valmistetaan kartongista, joka syntyy suomalaisesta puukuidusta. Kartonkiaihiossa on myös ohuita muovikerroksia, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin. Muovikerrokset valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta muovista - ei siis fossiilisesta öljystä.

Lähes kaikissa Valion harjakattoisissa kartonkitölkeissä on nykyään korkki, joka helpottaa pakkauksen käyttöä ja säilytystä. Uudelleen suljettava pakkaus auttaa ruokaa säilymään ja vähentää siis samalla ruokahävikkiä. Myös korkit ja niiden kaulaosat on valmistettu uusiutuvasta, kasvipohjaisesta materiaalista.

Valion harjakattoisissa pakkauksissa käytettävä uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Perinteisesti muovi valmistetaan öljystä, joka ei ole uusiutuvaa.

Tekniikka, jolla kasvietanolista valmistetaan uusiutuvaa muovia, on brasilialaisen yrityksen kehittämä ja patentoima. Sokeriruoko Valion käyttämään kasvipohjaiseen muoviin tulee tällä hetkellä Brasiliasta pääosin São Paulon osavaltiosta, joka sijaitsee yli 2 000 kilometrin päässä Amazonin sademetsistä. Amazonin alueella ei saa kasvattaa sokeriruokoa.

Monet eurooppalaiset yritykset pyrkivät kehittämään vastaavaa tekniikkaa teollisessa mittakaavassa. Valion toiveena on, että uusiutuvan muovimateriaalin toimitusketjua voitaisiin tulevaisuudessa lyhentää ja kasvipohjainen raaka-aine saataisiin lähempää Pohjoismaista.

Kohti hiilineutraalia maitoa 2035

Tunnemme maidontuotannon ympäristövaikutukset ja vastuunamme on vähentää niitä aktiivisesti. Maidontuottajat maatalous ovat osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Lue lisää