Kokonaan uusiutuva pakkaus säästää luonnonvaroja

Valio Luomu™ maidot pakataan 100-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin maitotölkkeihin. Valio haluaa lisätä uusiutuvan raaka-aineen osuutta pakkausmateriaaleissa, ja tavoitteena on, että tulevaisuudessa Valio voisi käyttää laajamittaisesti kokonaan uusiutuvia maitotölkkejä myös muissa kuin luomumaidoissa. Kun maitotölkit valmistetaan täysin uusiutuvista raaka-aineista, säästetään luonnonvaroja.

Kartonkia puukuidusta ja uusiutuvaa muovia sokeriruo’osta

Kokonaan uusiutuvassa maitotölkissä uusiutuvasta materiaalista valmistetaan kaikki pakkauksen kartonki- ja muoviosat. Maitotölkin aihio valmistetaan kartongista, joka syntyy puukuidusta. Kartonkiaihiossa on myös ohuita muovikerroksia, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin. Muovikerrokset valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta muovista.

Valio Luomu™ maitotölkeissä käytettävä uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Perinteisesti muovi valmistetaan öljystä, joka ei ole uusiutuvaa. Kun maitotölkit valmistetaan kokonaan uusiutuvasta materiaalista, vähennetään riippuvuutta öljystä ja säästetään luonnonvaroja.

Tekniikka, jolla kasvietanolista valmistetaan uusiutuvaa muovia, on brasilialaisen yrityksen kehittämä ja patentoima. Sokeriruoko Valion käyttämään uusiutuvaan muoviin tulee tällä hetkellä Brasiliasta pääosin São Paulon osavaltiosta, joka sijaitsee yli 2 000 kilometrin päässä Amazonin sademetsistä. Amazonin alueella ei saa kasvattaa sokeriruokoa, eikä alue edes sovi sokeriruo’on tuotantoon. Brasiliassa on riittävästi maata sekä elintarviketuotantoon että teolliseen käyttöön, ja sokeriruo’on tuotanto on lisääntynyt Brasiliassa aiheuttamatta elintarviketuotannon laskua.

Monet eurooppalaiset yritykset pyrkivät kehittämään brasilialaista vastaavaa tekniikkaa mutta eivät ole siinä vielä onnistuneet teollisessa mittakaavassa. Valion toiveena on, että uusiutuvan muovimateriaalin toimitusketjua voitaisiin tulevaisuudessa lyhentää ja kasvipohjainen raaka-aine saataisiin lähempää Pohjoismaista.

Kuluttajat arvostavat ekologisuutta

Ennen pysyvämpää käyttöönottoa Valio testasi kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettua maitotölkkiä ja keräsi siitä palautetta kuluttajilta. Yli 1 500 kuluttajaa kertoi mielipiteensä vastaamalla verkkokyselyyn.

Kuluttajat suhtautuivat positiivisesti entistä ekologisempaan maitotölkkiin. Yli 80 prosenttia kuluttajakyselyyn vastanneista piti kokonaan uusiutuvia pakkauksia edistyksellisinä, koska ne säästävät luontoa ja luonnonvaroja. Yli 90 prosenttia kannatti sitä, että Valion maitotölkit olisivat jatkossa täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja. Valtaosa vastaajista sanoi, että kiinnostus Valion tuotteita kohtaan kasvaisi täysin uusiutuvien pakkausten myötä.

Positiivisen palautteen myötä on luonnollista edetä kohti kokonaan uusiutuvien maitotölkkien pysyvämpää käyttöä. Aluksi 100-prosenttisesti uusiutuvat pakkaukset tuotiin luomumaitoihin, koska luomutuotteiden ostajat arvostavat entistä ekologisempia pakkauksia erityisen paljon.

“Valion tavoitteena on, että tulevaisuudessa se voisi käyttää laajamittaisesti kokonaan uusiutuvia maitotölkkejä.”

Maitotölkki kierrätetään entiseen tapaan

Kokonaan uusiutuvan maitotölkin käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Täysin uusiutuvasta materiaalista valmistetun maitotölkin voi kierrättää samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Jos maito- tai jogurttitölkissä on korkki, sen voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja kierrättää erikseen muovina. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Muutkin Valion tölkit pääosin uusiutuvia

Valio Luomu™ maitojen ohella myös Valion muut maitotölkit on pitkälti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja. Valion korkilliset, harjakattoiset maitotölkit valmistetaan yli 88-prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista: noin neljä viidesosaa pakkauksesta on kartonkia ja loput kasvipohjaista eli uusiutuvaa tai öljypohjaista eli uusiutumatonta muovia.

Valio käyttää kaikissa korkillisissa, harjakattoisissa tölkeissä korkkeja, joissa sekä korkki että sen kaulaosa ovat täysin kasvipohjaisesta muovista valmistettuja. Näissä tölkeissä myydään esimerkiksi maitoa, piimää, marjakeittoja ja jogurtteja. Uusiutuvasta materiaalista valmistetun korkin tunnistaa lehtilogosta. Öljypohjaista, siis uusiutumatonta muovia käytetään maitotölkin kartonkiaihion muovikerroksissa, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin.

Valion tavoitteena on, että tulevaisuudessa se voisi käyttää laajamittaisesti kokonaan uusiutuvia maitotölkkejä. Laajamittaisempi käyttöönotto täytyy tehdä asteittain, sillä pakkauksissa käytettävän uusiutuvan muovin saatavuus on vielä rajallista.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi