Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Mitä hyvään kahviin tarvitaan?

Mitä hyvään kahviin tarvitaan?
Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter Toimituspäällikkö

Valio Oy

Barista Lari Järnefelt on kokenut kahvialan kouluttaja ja yrittäjä sekä kaksinkertainen Suomen mestari alallaan. Pyysimme häntä valottamaan kahvinvalmistuksen salaisuuksia ja trendejä.

Miten syntyy paras suodatinkahvi?

­– Suodatinkahvia valmistaessa laadukas ja tuore kahvi on luonnollisesti kaikkein tärkeä asia. Parhaan kahvin saa, kun jauhaa pavut aina juuri ennen valmistusta ja käyttötarkoitukseen sopivalla tavalla. Kahvin paahtoasteella ei teknisesti ole merkitystä valmistuksen kannalta, mutta toki se vaikuttaa makuun, vinkkaa barista Lari Järnefelt.

Lisäksi tarvitaankin sitten vain raikasta vettä.

– Meillä Suomessa vesiasia on yleensä kunnossa hanaa kääntämällä. Lisäksi valmistusvälineiden pitää olla puhtaat, Lari kertoo.

Onnistuneen suodatinkahvin salaisuudet ovatkin lopulta varsin yksinkertaisia.

– Kun vesi on raikasta, kahvi tuoretta ja oikein jauhettua ja valmistusvälineet puhtaina, on melko varmaa, että kahvikin onnistuu, barista naurahtaa.

Onko erikoiskahvien valmistus välineurheilua?

Espressopohjaisten erikoiskahvien valmistuksessa on suodatinkahvin valmistusta enemmän tekovaiheita, missä pitää olla tarkkana.

– Aloittelevalle kotibaristalle suosittelen baristakurssia ennen välineiden hankkimista. Kurssilla oppi tekniikoiden lisäksi, millaisilla välineillä kahvia voi valmistaa, Lari vinkkaa.

Ensimmäiseksi hankinnaksi Järnefelt suosittelee kunnon kahvimyllyä, jolla voi jauhaa pavut juuri ennen juoman valmistusta. Espressomaailmaan sukeltaville ensimmäinen kokeilu voi olla vaikkapa mutteripannu, jolla valmistetaan voimakasta mokkakahvia.

– Jos hapokkaampi espresso ja maidonvaahdotus on haaveissa, kannattaa tutustua laitetarjontaan. Laadukkaat koneet maksavat jonkin verran, mutta niillä saa mahtavaa kahvia!

Espressomylly on hänen mielestään vähintään yhtä tärkeä kuin espressokone. Muita tarvittavia välineitä ovat mm. tampperi, vaahdotuskannu, pakkausalusta ja ammattitaidon kertyessä myös tarkka vaaka. Omasta kokemuksestaan viisastuneena Lari suosittelee lapsiperheille täysautomaattista espressokonetta, joka tekee nappia painamalla juoman valmiiksi.

– Siten sen aamukahvin saa joskus nautittuakin!

Mitä pitää huomioida erikoiskahvien valmistuksessa?

– Perusasiat ovat samat kuin suodatinkahvissa; puhtaat laitteet, raikas vesi ja tuore kahvi. Espresson kohdalla papujen jauhaminen juuri ennen valmistusta on ehdoton edellytys kunnollisen uutoksen saamiseksi, Lari kertoo.

Kahvi pitää mitata hyvin tarkasti suodatinkahvaan, ja kahvin pitää olla jauhettu juuri oikealla tavalla. Tästä ei voi luistaa.

– Espresson valuma ja ulkonäkö kertovat saman tien, miten tuoretta kahvi on. Parhaimmillaan espresso on tasapainoisen pehmeä makukokonaisuus, joka maistuu suussa pitkään nauttimisen jälkeenkin.

Entä millainen maito sopii parhaiten erikoiskahveihin?

– Kannattaa valita rasvaisempi, tähän käyttöön tarkoitettu maito tai kaurajuoma. Rasva tuo kahviin lisää makua ja pehmeyttä suutuntumaan.

Millaisia trendejä kahvimaailmassa on nähtävissä?

– Läpinäkyvyys ja kestävä kehitys ovat entistäkin tärkeämpiä. Kahvin laatua rakentuu myös sitä kautta, että ei hankita halvinta raaka-ainetta viljelijöiden tai luonnon kustannuksella. Koko tuotantoketju pitää huolta siitä, että tuotanto on kestävällä pohjalla, Lari pohtii.

Suomessa kahvia ei valitettavasti voi ostaa paikallisilta viljelijöiltä. Onneksi kahvin voi kuitenkin ostaa vastuullisilta paahtimoilta, jotka kertovat avoimesti kahvin alkuperän ja sekä kahvin kanssa nautittavaan maitoon että kaurajuomaan löytyy laadukkaita, vastuullisesti tuotettuja ja kotimaisia vaihtoehtoja.

Search