Siirry sisältöön
Valiojengi

Hanna Castro on yhteisen terveyden asialla

Hanna Castro on yhteisen terveyden asialla

Hanna Castro leikki lapsena maatilaa ja eläintarhaa ja haaveili nuorena kilparatsastajan urasta. Nyt hän kehittää Valiolla ratkaisuja, joilla tuotetaan huippulaatuista maitoa vastuullisesti. Valiolla alkutuotannon kehityspäällikkönä työskentelevä Hanna on tuore eläinlääketieteen tohtori, jota ajaa työssään pyrkimys kehittää ihmisten, eläinten ja ympäristön yhteisen terveyttä.

Laadukkaan maidon syntyyn vaikuttaa moni asia, joita tavallinen ihminen ei koskaan tule ajatelleeksi. Näitä ovat esimerkiksi lehmien terveydenhuolto ja hyvinvointi, navetan hygienia, toimiva lypsylaitteisto, laadukas ruokinta, hallittu eläinlääkkeiden käyttö ja laatupoikkeamien ennaltaehkäisy. Työ maidontuotannon parissa vie Hannaa muun muassa tilakäynneille ja -neuvontaan sekä erilaisten palvelutiimien kanssa tehtäviin kehityshankkeisiin.

Hyvinvoivista eläimistä hyvinvoiviin ihmisiin

Hannan työhön kuuluu myös monien ajankohtaisten haasteiden ratkaisemista. Maatalouteen vaikuttavat tällä hetkellä esimerkiksi sota Ukrainassa ja sitä seurannut energiakriisi. Kun energian, lannoitteiden ja rehun hinnat ovat nousseet, mutta tilojen toimintaa pitäisi kehittää, tarvitaan tarkkaa priorisointia ja resurssien järkevää kohdentamista. Apua sähkön nousevaan hintaan haetaan esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämisestä ja energian säästötoimenpiteistä kuten maidon esijäähdyttämisestä ja lämmön talteenotosta. Viime aikoina tiloja on autettu myös sähkökatkoihin varautumisessa.

Valiolla on lähes 4 000 maitotilaa ja jokaisella on omat tarpeensa. Dataa kerätään paljon niin maidon laadusta kuin eläinten terveydestä, jotta neuvonnan resursseja saadaan kohdennettua sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Maidontuottajat voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja tiedolla johtamisen työkaluja yritystoimintansa kehittämisessä. Hanna kuvaa työtä ja toimintaympäristöä dynaamisiksi: ”Välillä vaaditaan nopeaa reagointikykyä”, hän toteaa.


Search