Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Näin katat juhlapöydän

Näin katat juhlapöydän

Juhlapöydän kattaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Kuuluiko leipälautanen vasemmalle vai oikealle? Entä mihin järjestykseen juomalasit asetellaan? Kertaa tästä kattamisen perussäännöt ja unohda turha pähkäily.

Kuinka juhlapöytä katetaan? Tätä miettii moni juhlia tai illallisia järjestävä. Turhaa stressiä asiasta ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä muutamia helppoja ohjeita noudattamalla kattaminen sujuu mutkattomasti.

Kattamisen perussäännöt

Kattamiseen kuuluu muutamia perussääntöjä, joita noudattamalla ei voi mennä pieleen: samat periaatteet toimivat tilanteessa kuin tilanteessa. Sääntöjä ei kuitenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti, etenkään vapaamuotoisemmissa tilaisuuksissa. Jos kotoa ei löydy omia aterimia jokaiselle ruokalajille, voi esimerkiksi alku- ja pääruoan hyvin syödä myös samoilla aterimilla.

  1. Kata ensimmäisenä lautaset ruokailujärjestyksessä: alkuruoan lautanen päälle, pääruokalautanen alle. Leipälautasen paikka on ruokalautasen vasemmassa yläkulmassa.
  2. Kata haarukka lautasen vasemmalle puolelle, veitsi oikealle teräpuoli kohti lautasta. Ensimmäisen ruokalajin aterimet katetaan uloimmaksi, pääruoan lähimmäksi lautasta. Jos tarjolla on alkukeitto, sijoita lusikka äärimmäiseksi oikealle. Jälkiruokalusikka katetaan lautasen yläpuolelle varsi oikealle. Voiveitsen voi asettaa leipälautasen päälle.
  3. Juomalasien paikka on lautasen yläpuolella. Jos aterialla tarjoillaan useita juomia, aseta oikealle se lasi, josta juodaan ensimmäisenä. Vesilasi on aina äärimmäisenä oikealla, sillä vettä juodaan koko ruokailun ajan.
  4. Lautasliinan paikalle ei ole juurikaan sääntöjä, joten sijoittelussa voi käyttää luovuutta. Myös mahdolliset nimikyltit voi kattaa sinne, mistä ne parhaiten näkyvät.

Ideoita persoonalliseen kattaukseen

Kuten monessa muussakin asiassa, onnistunein lopputulos syntyy, kun sääntöjä hieman soveltaa. Rennommilla illallisilla pöytään voi huoletta kattaa myös eriparisia kirpputorilöytöjä tai astioita sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään. Jos kaipaat kattaukseen pientä huolettomuutta, kata haarukka ja veitsi suoraan lautaselle tai kiepauta lautasliina rennolle solmulle.

mummolakattaus
kahvikattaus
pullakahvikattaus

Search