Siirry sisältöön
Vastuullisuus

Kotimaisen metsämarjan matkassa

Kotimaisen metsämarjan matkassa

Miten kotimaiset metsämarjat päätyvät mättäältä purkkiin? Tutustuimme thaimaalaisten marjanpoimijoiden työhön ja marjojen käsittelyyn poimintapaikalla.

Valio on Suomen suurin marjojen hankkija ja jalostaja. Viime vuosina olemme tehneet aktiivisesti yhteistyötä suurimman marjantoimittajamme Polarican kanssa varmistaaksemme, että erityisesti Thaimaasta Suomeen tulevien marjanpoimijoiden oikeudet toteutuvat ja työolot ovat hyvät.

(Lisäys 28.10.2022: artikkelin loppuun on lisätty kommentti lokakuussa 2022 esille tulleeseen Polaricaa koskevaan rikostutkintaan)

”Auditoimme marjanpoimijoiden työoloja ja oikeuksien toteutumista. Käymme poimijakuntien majoituspaikoissa ja poimintapaikoilla ja keskustelemme Polarican edustajien sekä tulkin välityksellä myös poimijoiden kanssa”, marjojen hankinnasta vastaava Tomi Helin Valiolta sanoo.

Hyvää marjapaikkaa etsimässä

”Tässä jossakin ihan lähellä poimijaryhmä tänään liikkuu”, tietää Polarican kenttäasiamies Ismo Pasanen ja tähystää hakkuuaukean yli metsänreunaan. Hänen työnään on etsiä hyviä marjapaikkoja, joista marjanpoimijat seuraavina päivinä käyvät niitä keräämässä. Hän myös järjestelee muita käytännön asioita poimijoiden thaimaalaisen koordinaattorin Kalyakorn Phongphitin kanssa. Eletään kesää 2019, joka jää historiaan erityisen huonona mustikkavuotena.

”Niukempi mustikkavuosi tarkoittaa sitä, että poimijaryhmät liikkuvat tavallista laajemmalla alueella. Heille on järjestetty autot ja majoitukset, ja käytämme hyvien marjamaiden paikantamiseen ja yhteydenpitoon erityistä mobiiliapplikaatiota. Kaikki on meillä viilattu kuntoon niin, että poimijat voivat keskittyä itse asiaan ja kerätä tavoittelemansa ansiot, Ismo Pasanen sanoo.

Poimijoiden kausi alkaa lakalla ja jatkuu mustikalla sekä puolukalla. Ansiot eivät siis ole kiinni yksittäisen lajikkeen sadosta.

Tomi Helin ja hankinta-asiantuntija Lauri Vilhunen harppaavat Ismo Pasasen perässä ojan ylitse ja kas, tuollahan poimijat liikkuvat. Kuuluu vain pensaiden suhinaa, kun pitkävartiset poimurit haravoivat marjat sankoihin.

Kuvat: Sari Korhonen, Polarica

Kuva: Sari Korhonen: Polarica
Kuva: Sari Korhonen: Polarica
Kuva: Ismo Pasanen / Polarica
Kuva: Ismo Pasanen / Polarica
Tip icon

Suomen suurin marjojen jalostaja

Valio on Suomen suurin marjojen jalostaja: Suonenjoen hillotehtaan hilloilla maustuvat esimerkiksi jogurttimme. Pitäjänmäen mehutehtaalla valmistetaan kaikki marjakeitot ja mehut.

Suosimme ensisijaisesti kotimaisia marjoja niiden laadun, saatavuuden ja hinnan mukaan. Saatavuuden varmistamiseksi ostamme marjoja, marjasoseita ja -tiivisteitä myös muualta Euroopasta. Esimerkiksi suomalaiset mansikat menevät lähes kokonaan kotitalouksien käyttöön, eivät elintarviketeollisuudelle.


Search