Siirry sisältöön
Maitotilan elämää

Laitumella lehmä on aidoimmillaan

Laitumella lehmä on aidoimmillaan
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Kevään kääntyminen toukokuuhun merkitsee valiolaisille lehmille laidunkauden alkamista. Laiduntaminen edistää lehmän hyvinvointia monin tavoin, ja Valio kannustaakin maitotilayrittäjiä laiduntamaan lehmiä.

Seurustelua lajitovereiden kanssa

Laiduntamien tarkoittaa lehmille ruokailua ja jaloittelua nurmikasvustossa. Lehmä on laumaeläin, ja laitumella sillä on parhaat edellytykset toteuttaa lajille ominaisia tarpeita. Lehmät muodostavat ystävyyssuhteita erityisesti ikätovereidensa kanssa. Laitumella on tilaa ja seurustelumahdollisuuksia enemmän kuin navetassa.

Hyväksi lihaksille ja sorkille

Liikkuminen ja raitis ilma tekevät hyvää lehmän elimistölle. Ulkona lehmä pääsee asettumaan vaivatta makuulle ja nousemaan ylös, sillä nurmipeitteinen maapohja on pitävä ja joustava alusta.

Laitumella lehmä saa syödä tuoretta nurmea lajityypilliseen tapaan. Auringonvalosta eläimet saavat D-vitamiinia, ja tuore ruoho on hyvä E-vitamiinin lähde.

Kuumuus ei ole hyväksi lehmille. Yli 25 asteen helteillä lehmät voikin olla järkevää pitää sisällä, ellei laitumella ole riittävästi varjoisia paikkoja, ja jos navetta on ulkoilmaa viileämpi. Uudet navetat pysyvät lämpimillä säillä viileänä, koska katot on eristetty ja sivuseinät tai verhoikkunat voi kesäisin avata. Usein suomalaiset kesäyöt ovat lehmille erityisen hyvää laidunnusaikaa viileyden vuoksi. Lehmät tarvitsevat runsaasti juomavettä myös laitumella.

Search