Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Näin kuvaat herkullisia ruokakuvia

Näin kuvaat herkullisia ruokakuvia

Miten leivonnaiset ja ruoka-annokset saa näyttämään hyvältä valokuvissa? Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla kuvaat entistä herkullisempia ruokakuvia!

Ruoanlaitto ja leipominen ovat ihania harrastuksia, joista on kiva jakaa makupaloja myös sosiaaliseen mediaan. Mitä herkumpi ja vaikuttavampi annoskuva, sitä paremmin se erottuu massasta ja inspiroi muitakin testaamaan samaa reseptiä. Onnistunut lopputulos ei vaadi järeää kameraa tai studiota, pitkälle pääsee jo muutaman perusniksin avulla. Nappaa puhelin tai kamera käteen ja ota vinkit haltuun!

Suosi luonnonvaloa

Ruokakuvauksen perussääntö numero yksi on käyttää luonnonvaloa. Etsi kotoa paikka, jossa luonnonvaloa on eniten saatavilla ja kuvaa annos siinä, olipa kyseessä ikkunalauta, pöytä tai vaikka lattia. Sammuta myös kattovalo ja muut keinovalot, jotta kuvaan tulee vain yhden väristä valoa.

Luonnonvalon voimakkuutta voi säädellä esimerkiksi verhon avulla. Jos auringonvalo on liian kirkas, vedä verho eteen, se pehmentää valoa. Jos verhoa ei ole, valkoinen paperi valon edessä ajaa saman asian.

Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla, testaa, mikä kotisi valoista näyttää sinusta parhaimmalta ja hyödynnä sitä. Vältä silti usean eri värisen valon yhdistämistä kuvassa.

Huomio varjon paikka

Annoksen kuvaussuunta kannattaa valita niin, että varjot lankeavat loogiseen suuntaan. Sivulle tai annoksen taakse jäävä varjo näyttää usein luonnolliselta.

Jos varjo on kova ja tumma, sitä voi pehmentää heijastamalla lisää valoa sitä kohden. Aseta esimerkiksi vaaleaa pahvi, paperi tai valkoinen kirja valoon niin, että sen kautta heijastuu lisää valoa varjokohtaan. Toisaalta, jos tykkäät kovista varjoista ja kontrasteista, kuvaa rohkeasti niitä hyödyntäen!

Esimerkit valon ja varjojen vaikutuksesta kuvaan
Kuvassa sama annos kuvattuna kahdesta eri kuvakulmasta
Tip icon

Vinkit parempien ruokakuvien ottamiseen kotona

  1. Suosi luonnonvaloa. Ota kuva paikassa, jossa valoa on eniten.
  2. Säädä valo mielesi mukaiseksi. Himmennä sitä verholla tai heijasta lisävaloa valkoisen paperin avulla.
  3. Valitse kuvakulma, joka tuo esiin ruoan muodot. 45 asteen kuvakulma on usein turvallinen vaihtoehto.
  4. Älä pelkää mennä kameralla lähelle! Aloita kuvan sommittelu läheltä ja etene kauemmaksi, kunnes löydät mielenkiintoisen rajauksen.
  5. Valitse kuvaan mielenkiintoinen tausta, jossa on tekstuuria. Kokeile kuvata ikkunalaudalla, lattialla, viltin päällä – haasta itseäsi!
  6. Pleittaa annos lautaselle, joka korostaa annosta. Asettele annos lautaselle kerralla kunnolla ja viimeistele se esimerkiksi lorauksella öljyä ja ripauksella pippuria
Search