Siirry sisältöön
Pinnalla

Syksyn parhaat maut arkeen, viikonloppuun ja jälkkäripöytään

Syksyn parhaat maut

Ihanat arkiruoat

Alkusyksy on oivallista aikaa testata uusia arkireseptejä. Arjen taikasanoja ovat nopeus ja helppous, joten maustamisessa kannattaa oikoa valmiiksi maustettujen kermojen ja proteiinien avulla. Puolessa tunnissa ehtii tehdä somehitti turkkilaisen pastan kasvisversion, punaisen peston makuisen one pot -pastan tai mehevää lohta toscanalaiseen tapaan. Parissakymmenessä minuutissa valmistuu chilinen Bang Bang -kastike riisin ja rapeiden paprikalla maustettujen suikaleiden kera.

Intialaistyylinen kokkailu onnistuu korman makuisten MiFU® suikaleiden avulla. Helppo, uunissa hauduteltu korma on arjen pelastaja, joka valmistuu vaivattomasti yhdessä vuoassa.Jos aikaa on vain vähän, kormakastike onnistuu näppärästi myös pannuversiona. Kastikkeen kanssa nautitaan itse tehdyt jogurttileivät, jotka valmistuvat nekin muutamassa minuutissa. 

Klassikot kasvisversiona

Ilmojen viilentyessä siirrytään patojen, pastojen ja lohturuokien maailmaan. Tänä syksynä rakkaista klassikkoannoksista kokeillaan uusia, kasvissyöjillekin sopivia versioita. Lihan korvaa härkäpapuproteiini Härkis®, jonka maku ja suutuntuma muistuttavat erehdyttävästi lihaisia esikuviaan. Sunnuntaipäivälliselle kokataan käristystä tai juureksilla ryyditettyä lihatonta karjalanpaistia perunamuusin kera. Uunissa hauduteltu moussaka maistuu mahtavalta ulkona reippailun jälkeen. Arkena herkutellaan kaikille maistuvalla makaronilaatikolla, muhkean makuisella carbonaralla ja kaalilaatikolla, joka mehevöitetään crème fraîchella ja suolakurkkukuutioilla. 

Tutut maut uuteen tyyliin

Jälkiruoat maistuvat nyt kanelille ja rommi-rusinalle. Lämmittävät maut sopivat syksyyn kuin nenä päähän ja tuovat mieleen muistoja mummolasta. Rommi-rusina uppoaa tuttuun tapaan jäätelöön, mutta muuntautuu myös mousseksi, tiramisun täytteeksi ja pulliksi. Kekseliäs tiramisu-brownie yhdistää kaksi klassikkojälkkäriä – tätä on pakko testata!  

Syksyllä ei sovi tietenkään unohtaa omenan ja kanelin mainiota makuparia. Helpon omena-kanelipiiraan pohja napataan kaupan pakastealtaasta ja täytetään kanelikreemillä, kermalla ja kotimaisilla omenoilla. Korvapuustipäivän kunniaksi leivotaan paria eri pullaherkkua. Kaneliset korvapuustineliöt ovat sekoitus perinteisiä korvapuusteja ja köyhiä ritareita. Ripaus sormisuolaa viimeistelee makuelämyksen. Pullat eritoten aikuisten mieleen puolestaan maistuvat kanelilta ja rommirusinalta. 

Vikkelät välipalat

Välipalakin voi olla nautinto! Proteiinipirtelöt ja -rahkat tuovat puhtia päivään ja maistuvat luumulle, fudgelle ja ananakselle. Vihreän omenan makuinen kefiiri hellii vatsaa ja mangolassi hurmaa raikkaudellaan. Jogurtin ystäviä hemmotellaan kauraisilla kerrosjogurteilla ja mustaherukan makuisella jogurtilla, joista on helppo napata purkki mukaan vaikka treeneihin.  

Hemmottelua arkeen

Tuo lempeyttä arkeen ja pysähdy kiireettömän aamiaisen äärelle. Kahvihetki muuttuu hitusen hemmottelevammaksi, kun kahvimaito maistuu omalle lempimaulle. Pehmeät jogurtit muuntautuvat hetkessä kuvankauniiksi aamiais-bowleiksi, kun niiden päälle ripottelee rapsakkaa granolaa ja kotimaisia marjoja.