Täydellinen työväline: raastimet jokaiseen keittiöön

Laadukkaiden raastimien avulla mitkä tahansa raaka-aineet muuttuvat tarpeen mukaan tasalaatuiseksi silpuksi, höyhenenkevyeksi haituvaksi tai sopivan paksuisiksi viipaleiksi.
Terävä, oikein valittu raastin säästää keittiössä aikaa ja tekee ruoanlaitosta mukavampaa, kun pikkutarkkaan silppuamiseen ja viipalointiin ei tarvitse käyttää veistä.
Raastimien materiaalina kannattaa suosia terästä. Muovisella tai keraamisella terällä varustetut raastimet kannattaa unohtaa, sillä teräs pysyy terävänä pidempään ja kestää paremmin käyttöä eikä siitä irtoa raastaessa esimerkiksi mikromuoveja.
On hyvä pitää mielessä, että raastaminen ei ole erityisen siistiä puuhaa etenkään silloin, kun raastettavana on raaka-aineita, joista irtoaa paljon nestettä tai väriä. Esimerkiksi punajuuren raastaminen voi olla sotkuista puuhaa. Suojaa siis työpinta ja itsesi hyvin ja varmista tarvittaessa, että alusta hylkii vettä.
Kartioraastin: monikäyttöinen klassikko
Kaikille tuttu kartioraastin on raastimista monipuolisin. Joka kodin perustyökalu soveltuu etenkin karkeampien raasteiden valmistukseen. Kartioraastin sopii mainiosti esimerkiksi porkkanoiden, kesäkurpitsan ja omenan raastamiseen sekä karkean juustoraasteen tekemiseen. Myös hienompijakoisten raasteiden, kuten sitruunankuoren ja valkosipulin raastaminen onnistuu kartioraastimella. Se on paras valinta myös silloin, kun tarvitset nopeasti isoja määriä raastetta. Vaikka kartioraastimesta löytyy viipalointiin tarkoitettu kylki, se ei välttämättä ole tehokkain työväline ohuiden viipaleiden tekemiseen.
Mikroterä- eli Microplane-raastin: hienojakoisiin raasteisiin ja annosten viimeistelyyn
Viime vuosina suursuosioon noussut mikroteräraastin on suunniteltu erityisen hienon raasteen tekoon. Microplane-tuotenimellä paremmin tunnetun raastimen teho perustuu huipputeräviin, erityismuotoiltuihin ja laserteroitettuihin teriin, joiden suunnittelun pohjana on käytetty puutyöviilaa. Myös muilta valmistajilta löytyy samantyylisiä raastimia, mutta Microplane on brändeistä tunnetuin, ja siksi samankaltaisia raastimia usein kutsutaankin samalla nimellä.
Microplane raastaa pientä, hienojakoista raastetta, jolla voi ruoan maustamisen lisäksi viimeistellä ruoka-annoksia. Viilan muotoinen raastin loistaa etenkin kovien juustojen, kuten parmesaanin, sekä inkiväärin, muskottipähkinän, valkosipulin ja sitrusten kuorten raastamisessa.
Microplane-raastimen tunnetumpi malli on pitkä ja kapea, mutta raastimesta on olemassa myös leveämpi ja hieman lyhyempi versio. Leveä malli sopii etenkin isompien raaka-aineiden, kuten juuston, raastamiseen.
Mandoliini: tehokkaaseen viipalointiin
Uutta tulemistaan elävä mandoliini on tehokas työväline viipalointiin ja suikalointiin. Laadukas mandoliini tuottaa nopeasti ja näppärästi tasalaatuisia viipaleita lähes mistä tahansa raaka-aineesta. Viipaleiden paksuutta on helppo säätää mandoliinien säätöominaisuuksien vuoksi. Mandoliini onkin mainio väline esimerkiksi perunasiivujen ja juuressipsien viipalointiin, kesäkurpitsan siivuttamiseen tai kaalin suikaloimiseen. Lisäosien ja vaihdettavien terien avulla mandoliinilla saa myös tehtyä erilaisia raasteita.
Mandoliinia on helppo käyttää, mutta se vaatii erityistä varovaisuutta. Todella terävät terät saattavat aiheuttaa haavereita huolimattomassa käytössä, joten työskentelyn aikana kannattaa käyttää erikseen ostettavia viiltohanskoja tai mandoliinin mukana tulevaa sormisuojaa. Työskentely sujuu helpoiten niin, että raaka-aineita ei paina liian lujaa terää vasten. Vaikka kovemmat raaka-aineet vaativatkin napakampaa otetta, kannattaa paine pitää kohtalaisen kevyenä. Näin raaka-aineet eivät jää mandoliiniin jumiin.
Mandoliinin valinnassa kannattaa panostaa laatuun, sillä laadukkaimpia mandoliineja voi käydä huollattamassa ja teroittamassa, ja niihin saa usein tilattua myös vaihtoteriä. Myös mandoliinin terään kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä terävämpi terä, sitä helpompaa mandoliinilla työskentely on. Ladukas terä pysyy myös terävänä pidempään.
Kuorimaveitsi ja juustohöylä: pienempien määrien viipalointiin
Kuorimaveitsi ja juustohöylä ovat käteviä apuvälineitä silloin, kun et halua ottaa mandoliinia esiin tai kaipaat pientä määrää viipaleita. Juustohöylällä esimerkiksi kurkkujen viipalointi tai kaalin suikalointi onnistuu helposti. Y:n muotoinen kuorimaveitsi toimii puolestaan hyvin vaikkapa ohuiden porkkanasiivujen tai muiden vihanneslastujen tekoon.
Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä.
Kuvan raastimet: Chez Marius.
Säilytä ja pese raastimet oikein
- Raastimet, kuorimaveitset ja juustohöylät kannattaa pestä käsin heti käytön jälkeen. Raastetut raaka-aineet voivat tarttua tiukasti teriin kiinni, joten pikainen pesu säästää hermoja, aikaa ja vaivaa. Käsinpesu myös pidentää terien käyttöikää, sillä astianpesukone tylsyttää teriä.
- Raastimet kannattaa säilyttää niin, että terät pysyvät suojassa kolhuilta. Näin terät pysyvät hyvänä pidempään.
- Jos käytät raastamiseen sähköistä työvälinettä, kuten monitoimikoneen raastinosaa, puhdista laite hyvin heti käytön jälkeen.