Täydellinen työväline: näin valitset tarpeisiisi sopivan yleiskoneen

Yleiskone on ehdoton hankinta innokkaan kotileipurin kotiin. Käsivoimia vaativat työvaiheet, kuten vatkaaminen, vaivaaminen ja sekoittaminen, helpottuvat sen avulla huomattavasti. Lisäosien avulla ahkera kokkaaja saa tehtyä myös pastaa, jäätelöä ja jopa jauhelihaa.
Laadukas yleiskone on kannattava sijoitus, joka kestää vuosia runsastakin käyttöä. Yleiskoneiden hinnat vaihtelevat noin sadasta tuhanteen euroon. Hinta ei yksin kerro yleiskoneen laadusta vielä mitään, vaan ostoksilla kannattaa vertailla niin moottorin tehoa, kulhon tilavuutta kuin omaa silmää miellyttävää ulkonäköäkin.
Hyvä yleiskone tekee keittiössä työskentelystä tehokkaampaa ja ergonomisempaa, kun se vapauttaa kädet muihin keittiöpuuhiin.
Yleiskoneen perus- ja lisäosat
Sekoituskulhon lisäksi yleiskoneen vakiovarusteisiin kuuluvat vispilä, lapavatkain sekä taikinakoukku. Varusteissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne voi pestä astianpesukoneessa.
Pallovispilä sopii vaahtojen, kuten kermavaahdon ja marengin, sekä vatkattujen, kevyempien taikinoiden, kuten kakku-, leivos- ja kääretorttupohjien, sekä sokeri- ja kahvikakkujen vatkaamiseen.
Lapavatkain sekoittaa painavammat taikinat ja muromassat, sekä kakkujen ja muiden leivonnaisten täytteeksi ja koristeluun sopivat voikreemit.
Taikinakoukku sopii raskaiden ja sitkoa kaipaavien taikinoiden, kuten pulla-, pizza- ja leipätaikinan vaivaamiseen.
Lisävarusteina moniin yleiskoneisiin voi hankkia pastakonelisäosan, lihamyllyn, vihannessilppurin ja jopa jäätelökoneen. Jos haluat mahdollisimman monipuolisen laitteen, muista tarkistaa ennen ostoa, mitä lisäosia on saatavilla ja mitkä niistä sisältyvät hintaan.
Kiinnitä huomiota kokoon, ääneen ja tehoon
Jos leivot useita kertoja viikossa, valmistamasi määrät ovat suuria tai ruokit isompaa perhettä, kannattaa valita yleiskone, jossa on sekä isojen taikinoiden vaivaamiseen sopiva tehokas moottori että suurikokoinen kulho. Koneen tulisi myös olla riittävän painava pysyäkseen tukevasti paikoillaan työtasolla.
Yleiskoneen valinnassa kannattaa miettiä myös äänitasoa. Äänen kovuuteen vaikuttavat moottorin teho, koneen valmistusmateriaalit ja paino. Ääneen vaikuttaa myös se, mitä koneella tehdään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yleiskoneesta lähtee aina ääntä.
Jos kotona on pieni keittiö ja rajallisesti työtaso- ja säilytystilaa, kannattaa harkita pienempää mallia. Aivan pienimpien mallien kulhot ovat vain muutaman litran kokoisia. Peruskäyttöön sopivan yleiskoneen kulhon tilavuus on tavallisesti noin 4,5–5,5 litraa, mikä riittää hyvin monille taikinoille ja kuorrutteille. Suurimmissa malleissa kulhon koko voi olla jopa 7–8 litraa. Suurikokoinen kulho mahdollistaa isojen taikinamäärien teon kerralla sekä hyvän sitkon muodostuksen etenkin sellaisissa koneissa, joissa on painotettu vaivausominaisuuksia. Kulhon materiaali voi olla joko ruostumatonta terästä tai muovia. Ruostumaton teräs kestää paremmin kovaakin käyttöä. Muovi saattaa naarmuuntua, jolloin kulho tulee vaihtaa.
Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että oman budjetin puitteissa kannattaa hankkia mahdollisimman tehokas yleiskone. Wattiluvun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös moottorin sijaintiin. Kevyempien taikinoiden vatkaamiseen ja vaahdottamiseen sopivissa koneissa moottori sijaitsee usein ylhäällä, ammattimaiseen käyttöön suunnatuissa alhaalla. Alla olevaa listaa voi pitää yleiskoneostoksilla suuntaa-antavana.
Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä.
Tehot eri tarpeisiin
- 300–500 W:
Pienitehoiset yleiskoneet sopivat satunnaiseen käyttöön ja kevyille taikinoille, kuten kakkutaikinan tai kermavaahdon ja marengin vaahdottamiseen.
- 500-900 W:
Keskitehoiset koneet suoriutuvat hyvin useimmista kotikeittiön tarpeista, myös hieman raskaammista taikinoista.
- 900–1200 W:
Wattimäärältään tehokkaat koneet sopivat säännölliseen käyttöön ja vaativampien taikinoiden, kuten pulla- ja leipätaikinoiden pidempään vaivaamiseen.
- Yli 1200 W:
Ammattimaiset, erittäin tehokkaat mallit ovat hyvä valinta aktiivileipojille tai niille, jotka tekevät isoja taikinamääriä kerralla.