Suu sitruksille! Tässä 5 parasta suolaista reseptiä kauden sitrushedelmistä

Talvi on sitrusten ystävän parasta aikaa. Nappaa hedelmäosastolta mukaan appelsiineja, pomeloita, sitruunoita ja limejä ja upota niitä näihin herkullisiin ruokiin.
Jos kaipaat väriä elämään, kokkaa sitruksista! Risotot, pastat, kanaruoat ja keitot saavat sitruksista uutta potkua ja piristävää lisämakua. Sitrukset lisäävät suolaisiin ruokiin ihanaa raikkautta ja muita makuja tasapainottavaa hapokkuutta. Sitrusten happo auttaa myös pehmentämään proteiineja, mikä tekee kanasta ja kalasta aivan erityisen mehevää.
Appelsiinirisotto ja paistettu broileri
Hedelmäinen ja auringonkeltainen appelsiinirisotto on juhlava ruoka viikonloppuun. Appelsiinimehusta ja sahramista näyttävän värinsä saava risotto maustetaan chilillä ja hunajalla. Jos haluat ruoasta ekstraraikasta, voit vielä tirskauttaa sen päälle mehua tuoreesta appelsiinista ennen tarjoilua. Valkosipulilla ja hunajalla maustettu broileri kruunaa annoksen.
Sitruksinen kalakeitto
Kala ja sitruuna kuuluvat perinteisesti samalle lautaselle. Myös muita sitrushedelmiä kannattaa hyödyntää kalaruoissa. Kalakeittoon sopii sitruunan lisäksi hyvin myös pehmeämmän makuinen pomelo. Kuoritut, kalvottomiksi fileeratut sitrukset tuovat sahramilla maustettuun liemeen sopivan kirpsakoita sattumia. Sitruunan ja pippurin makuisella kermalla ryyditetty keitto viimeistellään raikkaalla ruohosipulilla.
Gnocchi limonello
Supersitruunainen gnocchi limonello maistuu sitruunan tosiystäville, eikä valmistusaikakaan päätä huimaa. Pehmeät gnocchit imevät itseensä mahtavasti makua aromikkaasta kastikkeesta. Maukas ateria sopii myös arkeen, sillä nopea pannuruoka valmistuu vartissa. Proteiinin lähteenä annoksessa toimivat valkoiset pavut, joten nopea herkku sopii myös kasvissyöjälle.
Veriappelsiinibroileri
Veriappelsiinien sesonki kestää vain tammikuusta maaliskuuhun. Mehevän punaiset hedelmät ovatkin monen mielestä talven odotetuin juttu. Jos siis veriappelsiinikausi saa sukat pyörimään jaloissasi, älä skippaa tätä reseptiä. Ruoassa käytetään hyödyksi koko veriappelsiini kuorta myöten. Artisokat, oliivit, rosmariini ja kaprikset antavat aterialle tuulahduksen Välimeren tunnelmaa.
Appelsiinilohi
Uunilohesta saa poikkeuksellisen mehevää kuorruttamalla lohen appelsiiniviipaleilla. Voit käyttää ruoassa oman makusi mukaan veriappelsiineja, tavallisia appelsiineja tai niiden sekoitusta. Lohi viimeistellään rosmariinilla ja salaattijuustokuutioilla, jotka tuovat annokseen sopivaa suolaisuutta appelsiinien makeutta tasapainottamaan.