Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Värikkäät kevätruoat saavat suun hymyyn  

Pestopasta

Raikkaat maut ja värit piristävät pitkän talven jälkeen. Maan läpi puskeva parsa, kirpeät sitrukset, värikkäät hedelmät sekä iloisen vihreät avokadot ja yrtit vievät mielen kohti kesää. Loppukeväästä lautasella ilahduttaa raparperi. 

Kevään korvilla vatsa alkaa vaatia värikästä ruokaa. Näiden reseptien avulla kokkaat monipuolisia aterioita, joissa sesongin raaka-aineet pääsevät loistamaan.  

Aurinkoiset sitrukset maustavat suolaista ja makeaa 

Kirpsakat sitruunat ja limet sekä makeat appelsiinit ovat keväällä hedelmäosaston halutuimpia aarteita. Sitrukset sopivat monipuolisesti suolaisiin ja makeisiin ruokiin, ja etenkin sitruuna on noussut viime vuosina hittiraaka-aineeksi mehukkaan pollo limonello -pastan ja siitä versioidun gnocchi limonellon suosion siivittämänä. Appelsiini toimii puolestaan hyvin esimerkiksi aasialaisessa klassikossa appelsiiniankassa. Keväisen aterian päätteeksi maistuvat sitruksista valmistetut makeat herkut, kuten limejuustokakku, mehevä appelsiinikakku sekä kermainen sitruunajuustokakku.

Keväänvihreä parsa on haluttu herkku 

Moni odottaa kotimaista tankoparsaa keväällä intoa puhkuen. Monipuolisesta sesonkikasviksesta voi kokata niin risottoja, pastoja kuin rapsakoita parsaranskalaisiakin. Kun ensimmäiset parsaniput ilmestyvät kauppoihin, on aika kaivaa esiin myös hollandaise-kastikkeen ohje. Parsa maistuu nimittäin aivan erityisen hyvältä keitettynä ja kermaisen klassikkosoosin kanssa tarjottuna. Napakasti napsahtava vihannes pitää hyvin muotonsa myös uunissa kypsennettäessä. Siitä kannattaakin tehdä myös lasagnea ja parsapiirakkaa rustiikkisen rennon galetten tapaan. 

Kermainen avokado ilahduttaa pastassa ja välipaloissa 

Avokadon sielunelämä on ajoittain mysteeri, sillä sen kypsyyttä voi olla haastava arvioida ulkoapäin. Täydellisen kypsä avokado ilahduttaakin joka kerta. Juuri sopivan pehmeää avokadoa kannattaa hyödyntää sen mainioimmassa muodossa eli ihan sellaisenaan esimerkiksi levitteissä, salaateissa ja leivän päällä. Parhaimmat yksilöt kannattaa täyttää ja nauttia lusikalla. Pienillä kauneusvirheillä varustetut tai hitusen kovemman puoleiset avokadot voi surauttaa blenderissä smoothieksi tai vegaanisiksi jäätelötikuiksi. 

Yrtit loistavat kevätaterian päätähtenä 

Basilika, persilja, timjami, korianteri, tilli, ruohosipuli… Nam, miten aromikkaita vaihtoehtoja yrteistä löytyykään! Tee niistä keväisen aterian keskipiste ja surauta itse tehty pesto tai chimichurri. Yrteillä maustat risotot, pastat ja kalaruoat tai teet valkosipulin kanssa hurmaavan koukuttavat levitteet patongille ja pitaleivälle.  

Mehukas mango yllättää  

Eksoottista mangoa löytyy harvemmin hedelmäosastolta tuoreena, mutta säilykemangot sopivat onneksi leivonnaisiin ja välipaloihin aivan yhtä hyvin. Pääsiäisen ajan klassikkoherkut mangorahkapiirakka ja mangojuustokakku saavat tänä keväänä uuden haastajan mangokääretortusta. Pirteän värinen hedelmä tuo sopivasti makeutta myös välipaloihin ja raikastaa smoothiet ja chia-vanukkaan. Mango sopii myös suolaisiin ruokiin, kuten intialaiseen mangoriisiin ja broilerin kastikkeeseen.  

Pehmeä passionhedelmä on ulkokuortaan ihmeellisempi 

Kurttuinen ja ruskea passionhedelmä ei ehkä ensisilmäyksellä houkuttele ulkonäöllään, mutta sen sisuksista paljastuva hedelmäliha on mainion makuinen lisä moniin leivonnaisiin. Mangon tapaan passionhedelmäiset herkut maistuvat monille etenkin pääsiäisenä. Hedelmän hauskan hyytelömäinen rakenne on omiaan etenkin kakkujen kiilteissä. Mainiota makua saa korostettua lisäämällä hedelmän lisäksi leivonnaisiin ja pirtelöihin valmiiksi maustettua mango-passiorahkaa.  

Makeankirpeä raparperi maustaa kakut ja leivonnaiset 

Terhakat raparperinvarret alkavat pilkistää kasvimaalta hyvällä tuurilla jo toukokuun alussa. Loppukevään odotetuimman raaka-aineen kirpeyden saa taltutettua sopivalla määrällä sokeria ja tasapainottavilla makupareilla, kuten kinuskilla ja kermalla. Raparperi maistuukin erityisen hyvältä juustokakussa, jäätelössä ja piirakoissa, joiden kanssa kannattaa tarjota vaniljakastiketta.  


Search