Siirry sisältöön
Onnistu

Täydellinen työväline: näin valitset paistinpannun  

paistinpannut
Sanna Mäenpää
Sanna Mäenpää
Valio markkinointi

Sannan keittiössä laadukkaat raaka-aineet ja hyvä maku ovat aina etusijalla – helppoa, herkullista ja huolella tehtyä.

Hyvä paistinpannu on keittiön kulmakivi, jolla kokkaat kaikenlaiset ruoat kalasta kasviksiin ja pihveistä pannukakkuihin. Näillä vinkeillä opit valitsemaan tarpeisiisi sopivan paistinpannun ja huoltamaan sitä. 

Oikeanlainen paistinpannu parantaa ruoanlaittoa huomattavasti. Hyvän paistinpannun tunnistaa tukevasta rungosta, käteen sopivasta kahvasta, tasaisesta pohjasta ja laadukkaista materiaaleista. 

Paistinpannun valinnassa kannattaa miettiä, minkätyyppiseen ruoanlaittoon pannua kaipaa. Paistatko usein pihvejä, teetkö kastikkeita vai kuuluuko kokkailurepertuaariisi runsaasti munakkaita? Pannukaupoilla on hyvä miettiä myös omaa aktiivisuutta keittiövälineiden huoltajana, sillä osa pannuista kaipaa hieman enemmän huolenpitoa. 

Valurautapannu 

Valurautapannussa lämpö jakautuu tasaisesti ja pannu myös pitää lämpöä pitkään, mikä tekee valurautapannusta mainion välineen esimerkiksi pihvien paistamiseen, sillä valurautapannulla saat paistettua hyvän paistopinnan. Myös muut kunnon paistopinnasta nauttivat raaka-aineet kuten kala, napakat kasvikset ja letut sopivat hyvin valurautapannulla paistettaviksi. 

Valurautapannu soveltuu käytettäväksi kaikilla liesillä, grillissä ja jopa uunissa tai nuotiolla, jos pannussa on kuumuutta kestävä kahva. Monista valurautapannuista on myös mahdollista kiertää tai ruuvata kahva näppärästi irti. 

Valurautapannut ovat erittäin kestäviä ja voivat oikein hoidettuna siirtyä jopa sukupolvelta toiselle. Pannun pesuun riittää pelkkä kuuma vesi, sillä pesuaineet poistavat pannun pinnasta rasvaa ja saattavat siten ruostuttaa pannun. Jos pannu on erityisen likainen, voi sen pestä laimealla pesuaineliuoksella. Tärkeää on myös kuivata pannu huolellisesti, ettei se pääse ruostumaan. Pannun voi jättää uunin tai lieden jälkilämmölle kuivamaan. Sen pintaan voi myös pyyhkäistä lopuksi hieman ruokaöljyä talouspaperilla. 

Hiiliteräspannu 

Hiiliteräspannu on hyvä vaihtoehto niille, jotka kokevat valurautapannut liian painavina. Valuraudan tapaan lämpö jakaantuu hiiliteräksessä tasaisesti ja pannu kestää myös korkeita lämpötiloja, mikä tekee siitä erinomaisen pihvien paistamiseen. 

Hiiliteräspannut sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja vain paranevat ajan mittaan. Käytön myötä rasvapoltto kerrostuu ja pannun pinta mustuu, mikä estää ruuan tarttumisen pannun pintaan. Myös hiiliterästä kannattaa öljytä säännöllisesti ja pestä pääsääntöisesti pelkällä vedellä. 

Hiiliteräspannu soveltuu käytettäväksi kaikilla liesillä, grillissä ja uunissa, mikäli pannussa on uuninkestävä kahva. Hiiliteräspannulla ei kannata valmistaa happamia raaka-aineita, kuten tomaattimurskaa, sitrushedelmien mehua tai viiniä sisältäviä ruokia, sillä happamat raaka-aineet kuluttavat pannun rasvapoltettua pintaa. 

Tip icon

Näin teet rasvapolton valurauta- ja hiiliteräspannuun 

Valurauta- ja hiiliteräspannujen pinta pysyy kunnossa ja vettä hylkivänä rasvapolton ansiosta. Kaikissa uutena ostettavissa valurautapannuissa rasvapoltto on tehty tehtaalla valmiiksi, jolloin pannua voi huoltaa kotona öljyämällä sitä säännöllisesti ruokaöljyllä. Joskus pinta saattaa kuitenkin ruostua hyvästä hoidosta huolimatta. Tilanteen voi pelastaa uudella rasvapoltolla. Sen sijaan hiiliteräspannuja ei välttämättä myydä valmiiksi rasvapoltettuna, jolloin ensimmäinen rasvapoltto tulee tehdä kotona ennen pannun käyttöönottoa.   

  • Ennen pannujen rasvapolttoon suositeltiin silavaa. Nykytiedon valossa toimenpide onnistuu parhaiten korkeita lämpätiloja kestävillä ruokaöljyillä, kuten auringonkukka- tai rypsiöljyllä.
  • Rasvapoltto aloitetaan puhdistamalla pannu astianpesuaineella. Sen jälkeen pannu huuhdellaan kuumalla vedellä, kuivataan ja lämmitetään liedellä niin, että kaikki kosteus on haihtunut. Tämän jälkeen pannun sisäpinta voidellaan kauttaaltaan ruokaöljyllä ja kuumennetaan liedellä keskilämmöllä niin, että pinta alkaa mustua ja savuta.
  • Pannun annetaan jäähtyä, minkä jälkeen se voidellaan vielä uudestaan ruokaöljyllä, kuumennetaan uudelleen ja lopulta annetaan jäähtyä.

Prosessi kannattaa toistaa pari-kolme kertaa.  

Tip icon

Näin pidät huolta pinnoitetusta pannusta 

  • Pinnoitettua pannua ei saa kuumentaa tyhjänä. Lisää siis rasva ennen lämmittämistä, käytä keskilämpöä ja vältä korkeita lämpötiloja. 
  • Pinnoitetulla pannulla kannattaa suosia ainoastaan puisia tai muovisia työvälineitä, sillä metalli naarmuttaa ja vahingoittaa pinnoitetta. 
  • Pese pannu heti käytön jälkeen astianpesuaineella ja pehmeällä harjalla tai sienellä. Käsinpesu kannattaa, vaikka pannu kestäisikin konepesua. Näin pinnoite pysyy hyvänä pidempään. 

Search