Siirry sisältöön
Onnistu

Täydellinen työväline: veitset, jotka jokaisen kannattaa omistaa 

Sanna Mäenpää
Sanna Mäenpää
Valio markkinointi

Sannan keittiössä laadukkaat raaka-aineet ja hyvä maku ovat aina etusijalla – helppoa, herkullista ja huolella tehtyä.

Laadukkaat ja käyttötarkoituksen mukaan valitut veitset helpottavat ruoanlaittoa huomattavasti. Veitsissä on valinnanvaraa – mitä veitsiostoksilla on hyvä tietää? 

Jokaisesta kodista tulisi löytyä muutama perusveitsi, joiden avulla lähes minkä tahansa ruoan valmistus onnistuu näppärästi. Laadukas veitsi sujuvoittaa ruoanlaittoa, tekee leikkaamisesta turvallisempaa ja kestää oikealla huollolla sukupolvelta toiselle. 

Japanilaisten ja eurooppalaisten veitsien erot 

Japanilaisten veitsien terät valmistetaan korkealaatuisista, kovista teräksistä, kuten damaskiteräksestä. Tämä tekee teristä erittäin ohuita ja teräviä, mutta myös alttiimpia murtumaan kovassa käytössä. Kevyet japanilaiset veitset sopivat hyvin tarkkuutta vaativaan, pitkäaikaiseen veitsityöskentelyyn ja tarkkaan leikkaamiseen, kuten kalojen fileoimiseen tai vihannesten viipalointiin. 

Eurooppalaisten veitsien terät ovat usein vahvempia ja leveämpiä ja ne valmistetaan pehmeämmistä teräksistä. Tämä tekee niistä kestävämpiä ja vähemmän alttiita halkeilulle. Eurooppalaiset veitset sopivatkin paremmin voimaa vaativien raaka-aineiden leikkaamiseen. Viime kädessä on kuitenkin makuasia, kumman veitsen valitsee – päätös kannattaa tehdä veitsen käyttötarkoituksen mukaan. 

Omista vähintään nämä: joka keittiön perusveitset 

Kokkiveitsi on keittiöveitsistä monipuolisin. Pitkän ja leveän terän ansiosta sillä voi leikata niin isompia kuin pienempiäkin pilkottavia, kuten lihaa, kalaa, vihanneksia ja enemmän leikkausvoimaa kaipaavia juureksia. Kokkiveitsiä on eri kokoisia, suosituin koko on yleensä 20 senttiä. Japanilaisista kokkiveitsistä puhutaan nimellä santoku ja gyuto. 

Hyvä fileointiveitsi on ihanteellinen kalan tarkkaan käsittelyyn. Fileointiveitsen terän tulee olla joustava ja erittäin terävä. Terä on yleensä pitkähkö. Yleisin veitsen koko on 20 senttiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että veitsen terä on selvästi pidempi kuin leikattavan fileen leveys. Jos kalaa käsittelee paljon, kannattaa fileerausveitsen kaveriksi hankkia ruotopihdit sekä kalapiikki, joka pitää kalan paikoillaan. 

Lyhytteräinen vihannesveitsi auttaa pilkkomaan ja kuorimaan vihannekset ja hedelmät näppärästi. Japanilainen pieni vihannesveitsi tunnetaan nimellä petty. Vihannesveitsen lisäksi voi harkita myös sahalaitaisen tomaattiveitsen hankkimista. Oikein teroitettuna ja huollettuna niin vihannesveitsi kuin kokkiveitsikin leikkaavat myös tomaatin vaivatta. Erillistä sahalaitaista tomaattiveistä et siis välttämättä tarvitse. 

Jykevä, sahalaitainen leipäveitsi leikkaa sekä pehmeää että kovaa leipää. Veistä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota terän pituuteen. Hyvä pituus on yleensä noin 20–25 senttiä, jotta leikkuupintaa on tarpeeksi ja leivän leikkaaminen sujuu vaivattomasti. Leipäveistä voi käyttää myös kakkupohjien leikkaamiseen. 

Ota huomioon nämä seikat, kun valitset veistä 

Veitsen pitää tuntua tasapainoiselta kädessä, jotta leikkaaminen on turvallisempaa, eikä veitsi pääse lipsahtamaan kädestä kesken pilkkomisen. 

Terän tulisi olla korkealaatuista materiaalia, joka säilyttää terävyytensä pitkään ja kestää hyvin pesemistä ja runsastakin käyttöä. Terä voi olla joko ruostumatonta terästä tai hiiliterästä. Ruostumaton teräs on kestävä ja helppohoitoinen materiaali. Hiiliteräs taas pysyy yleensä terävämpänä, mutta ei kestä hyvin happamia ruoka-aineita, sillä happo voi nopeuttaa ruosteen muodostamista. 

Myös kahvan materiaalilla on iso merkitys veitsen käyttömukavuudelle ja kestävyydelle. Teräksinen tai hiiliteräksinen kahva kestää hyvin käyttöä. Puinen kahva tarjoaa mukavan ja tukevan otteen. Se voi kuitenkin vaatia enemmän huoltoa, olla herkkä kosteudelle ja halkeilla tai turvota ajan myötä.  

Muovi on materiaalina kevyt ja helppo puhdistaa. Se hylkii ja kestää hyvin kosteutta, mutta voi olla liukas märissä käsissä. Muovikahva myös kuluu ajan myötä. Komposiittikahvat ovat kestäviä ja pitävät kosteutta, mutta saattavat olla märkänä muovin tapaan liukkaita.

Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä. 

Tip icon

Näin säilytät ja huollat veitset  

Oikeanlainen säilytys ja huolto auttavat pitämään terät terävinä ja veitset suojattuna ylimääräisiltä kolhuilta.  

  • Veitset kannattaa säilyttää veitsitelineessä vetolaatikossa. Toinen hyvä vaihtoehto on veitsitukki tai seinälle asetettava magneettinen veitsiteline, joka pitää veitset helposti saatavilla samalla, kun ne pysyvät turvassa kolhuilta.  
  • Käsinpesu on veitsille paras vaihtoehto, sillä astianpesukoneessa käytettävät vahvat pesuaineet vahingoittavat ja tylsyttävät veistä. Veitsi kannattaa pestä heti käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja miedolla astianpesuaineella ja kuivata heti pesun jälkeen. 
  • Säännöllinen teroitus on tärkeää niin leikkaavuuden kuin turvallisuudenkin kannalta. Vaarallisin keittiöväline on tylsä veitsi. Teroittamiseen voi käyttää teroituspuikkoa, hiomakiveä tai sähköistä veitsenteroitinta, tai veitset voi käydä teroittamassa suutarilla tai keittiövälineisiin erikoistuneissa liikkeissä. 
  • Teroittimen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin. Keraaminen tai timanttipintainen teroituspuikko käy kaikkien veitsien teroittamiseen. Karkeapintainen puikko teroittaa veitset tehokkaimmin. 
  • Eurooppalaisten veitsien teroituskulma on noin 20 astetta, japanilaisen veisten noin 10–15 astetta. 

Search