Siirry sisältöön
Maitotilan elämää

Tiesitkö tämän maidon matkasta?

Tiesitkö tämän maidon matkasta?
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Maidon matka valiolaiselta maitotilalta suomalaisiin koteihin pitää sisällään monia vaiheita. Katso mitä kaikkea maidolle tapahtuu, ennen kuin se löytää tiensä kaupan hyllylle.

Maidon matka alkaa maitotilalta

Suomessa noin 75 prosenttia lehmistä elää pihattonavetoissa, joissa ne voivat kulkea vapaasti.  Lehmät eivät syö ollenkaan soijaa, vaan pääasiassa nurmea.  Sitä täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä rypsillä ja rapsilla. Hyvinvoiva, terve lehmä, joka saa hyvää ravintoa ja hoitoa, lypsää laadukasta maitoa.

Maito jäähdytetään tiloilla odottamaan keräilyä

Kun maitoauto kerää tiloilta maitoa, maidon lämpötilan tulee olla alle kuusi astetta. Kaikkiin Suomessa myytäviin Valion tuotteisiin käytetyn maidon keskimääräinen keräilymatka on noin 80 kilometriä.

Useimmiten maidon lämpötila on tilatankeissa noin kolme astetta, jollaisena se säilyy maitoauton kyydissä meijeriin asti. Katkeamaton kylmäketju on laatumaidon a ja o.

Maidon käsittely meijerissä

Maitoa käsitellään meijerissä mahdollisimman vähän. Rasvapitoisuus vakioidaan ja kaikki maito pastöroidaan säilyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Useimmat maitolaadut myös homogenoidaan. Maitoon ei lisätä mitään lisäaineita, väriaineita eikä sitä laimenneta missään vaiheessa.

Separoinnissa rasvaton maito ja kerma erotetaan toisistaan.

Vakioinnissa maidon rasvapitoisuus säädetään halutulle tasolle.

Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi estää rasvan nousemisen maidon pinnalle. Myös maitoon lisätty D-vitamiini jakautuu homogenoinnissa tasaisesti maitoon.

Pastörointi on erittäin lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastörointi ei kuitenkaan tee maidosta mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan jatkuvatoimisessa lämmönsiirtimessä nopeasti vähintään +72 asteeseen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6 asteeseen. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon eikä makuun.

Search