Siirry sisältöön
Tuotteen takana

Valiojogurtti® 50 vuotta: näin syntyi suomalaisten suosikkijogurtti

Valiojogurtti® 50 vuotta: näin syntyi suomalaisten suosikkijogurtti

Suomalaisista tuli jogurttikansaa 1960-luvun lopussa, kun kauppoihin saapui aivan uudenlainen tuote: hedelmillä, marjoilla ja sokerilla maustettu jogurtti. Riihimäen meijerissä vuodesta 1968 lähtien valmistettu Valiojogurtti® on maistunut suomalaisille jo puolen vuosisadan ajan.

Tuliainen Amerikasta

Maustettu jogurtti päätyi Valion tuotevalikoimaan kaukomatkan kautta. Riihimäellä rakennettiin uutta meijeriä Herajoelle ja tuotantorakennukseen varattiin tilaa uuden erikoistuotteen valmistukseen. Uutuustuotteeksi valikoitui jogurtti, kun tuolloinen tuotantojohtaja Eero Horelli toi pitkältä Amerikan-matkaltaan tuliaisiksi idean täysin uudenlaisesta tuotteesta: marjoilla, hedelmillä ja sokerilla maustetun jogurtin.

Suomessa oli kokeiltu jogurtin valmistamista jo 1930-luvulla, tosin huonolla menestyksellä. Happaman makuinen maustamaton jogurtti ei alkuvuosinaan maistunut kuluttajille. Toisin kävi maustetun jogurtin kanssa, josta tuli hittituote heti ensimmäisinä myyntivuosina. Pian myös muut Valioryhmän osuusmeijerit alkoivat valmistamaan maustettua jogurttia.

Suosikkimaut pysyneet samoina

Alussa Valio valmisti jogurttia neljässä maussa: ananaksen, mustikan ja mansikan makuisena sekä maustamattomana. Jogurtin suosion myötä uusien makujen kehittäminen aloitettiin pian ja kauppoihin saapui muun muassa ikisuosikki hedelmäpommi. Alkuvuosien mauista sekä hedelmäpommi että mansikka ovat edelleen kolmen suosituimman jogurtin joukossa. Niiden rinnalla suomalaisille maistuu erityisen hyvin myös banaanijogurtti.

Valiojogurtti® klassikkomaku mansikka
50-vuotias Valiojogurtti®
suomalaisten suosikkijogurtti

Search