Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Vinkkejä juusto-oluiden valintaan

Vinkkejä juusto-oluiden valintaan
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Oluet sopivat hurjan hyvin yhteen juustojen kanssa, sillä molempien makupaleteista voi löytyä esimerkiksi pähkinäisyyttä, karamellisuutta tai jopa maamaisuutta. Oluen hiilihappo ja katkeruus sekä joidenkin oluiden happamuus leikkaavat juustojen rasvaisuutta, ja mallas tuo makean pyöreää kontrastia suolaisuuteen. Parhaat makuparit löytyvät uteliaasti kokeilemalla.

Mitä voimakkaamman makuinen juusto, sitä runsaamman ja ryhdikkäämmän oluen se vaatii kumppanikseen ja toisin päin: miedoille juustoille sopiva olut löytyy useimmiten olutvalikoiman lempeämmästä, usein vaaleammasta päästä. Avainsana on tasapaino. Parhaassa yhdistelmässä olut tuo juuston parhaat puolet esiin eikä jyrää makuja alleen, ja toisin päin.

Kokeile tätä

Valio Mustaleima™ ja maltainen lager, esim. Takatalo & Tompuri Neljä viljaa

Kokeile näitä

Valio Keisarinna® kristallinen gouda ja belgialaistyylinen ale, esim. Fiskarsin panimon Munkintie Valio Juhla® cheddar ja IPA-olut, esim. 254 California Redwood IPA

Kokeile näitä

Valio Ritari® kermajuusto ja savuinen vehnäolut, esim. Iso-Kallan Panimo Groteski. Toinen yhdistelmä on Valio Alppi Kreivi® ja hapanolut, esim. Tornion Panimon Hillatus Sour Ale. Kolmantena makuparina kokeile Valio AURA® Gold ja makeahko portteri, esim. Laitilan panimo Lakritsiportteri.


Search