Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Juusto ja olut – parhaat yhdessä

Juusto ja olut – parhaat yhdessä
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Makuhermoja kutkuttelevat juustonautinnot yhdistetään usein viineihin. Mutta tiesitkö, että myös olut tuo juustojen parhaat puolet esiin?

Olut antaa juustolle luonnetta

Oluen ja juuston onnistuneen liiton syy löytyy maltaisen juoman aromista. Oluen hapokkuus saa juuston rasvaisuuden ja suolaisuuden elämään, juusto puolestaan korostaa oluen pehmeyttä ja hedelmäistä makeutta.

Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutaman perusohjeen seuraaminen. Juoma valitaan juuston mukaan: miedoille juustoille sopii mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, kun taas voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla alkoholi leikkaa juuston rasvaista makua. Rasvaiset ja voimakkaat juustot saavatkin hyvän seuralaisen esimerkiksi belgialaisista ale-oluista, joissa alkoholia on 6-12 prosenttia.

Näin onnistut juusto- ja olutmaistajaisissa

Juusto- ja olutmaistajaiset on hyvä teema esimerkiksi illanistujaisiin ystävien kanssa. Onnistuminen on helppoa: tarjoa vieraillesi juustopöytä, johon on valittu sekä pehmeitä että kovia juustoja. Poista pakkauskääreet, kelmuta juustot ja temperoi niitä tunnista kahteen ennen tarjoilua. Juuston tulee olla tarjoiltaessa pehmeää ja suussa sulavaa. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, sillä maku siirtyy helposti juustosta toiseen samaa veistä käyttäessä.

Tarjoile olut viileähkönä, ns. kellarilämpötilassa, jolloin sen maut ja hedelmäisyys pääsevät paremmin esille. Pienten pullokokojen ansiosta maisteltavaksi voi varata useampia olutlaatuja: stoutia, erilaisia lagereita, pilsneriä, alea ja portteria. Yhdestä pullosta riittää maistiainen useammallekin osallistujalle.

Tarjoile juustojen kanssa hillokkeita, suklaata, paahdettuja pähkinöitä sekä vaaleahkoa leipää – niillä korostat juustojen ja oluiden omia makuja, mutta pidät pöydän antimet runsaana. Vältä juustopöydässä voimakkaan tulisia, suolaisia tai hapokkaita lisukkeita. Valion herkuttelujuustot maistuvat myös tarjoilupöydän pikkusuolaisissa, kuten piiraissa, suolaisissa kekseissä, juustosalaatissatai grissineissä.

”Juomasuosituksemme Valion juustoille”

Valio Salaneuvos® Vanhempi

Pitkään kypsytetty Valio Salaneuvos® Vanhempi on aromikas ja vahva goudajuusto herkutteluun. Suoodattamaton, mutta maultaan puhdas ja aavistuksen hedelmäinen Brooklyn ½ Ale on helppo yhdistää monenkinlaisiin juustoihin, niin myös tähän.

Valio Keisarinna®

Karamellimäisen kiteinen Valio Keisarinna® maistuu pehmeän täyteläisten, puolitummien jouluoluiden tai irlantilaisen Kilkennyn kanssa.

Valio Juhla® cheddar

Jotkut juuston aromit toimivat myös siiderin kanssa, esim. Valio Juhla® cheddarin hedelmäisyys yhdessä omenaisen Crowmoor Darkin kanssa. Kokeile tarjoiluun vielä esim. omena- tai päärynähilloketta.

Valio Mustaleima™

Rikasarominen, kyynelehtivä ja voimakas-suolainen emmental sopii hyvin yhteen esimerkiksi Laitilan Kukko Alen kanssa, josta löytyy sitruksen ja passionhedelmän raikkaita aromeja.

Valio Alppi Kreivi ®

Gruyère-tyyppinen maukas, aromikas ja täyteläinen vuorijuusto taipuu erinomaisesti myös fondueksi, jonka kyytipoikana maistuu esimerkiksi aromikkaan sitruksinen Nikolai IPA. Kokeile Valio Alppi Kreivi® juuston parina myös paahteisia, hyvin tummia oluita.

Valio Ritari®

Perinteinen, pitkään kypsytetty ja pehmeäksi aateloitu kermajuusto toimii esim. hedelmäisissä juustosalaateissa. Aterian täydentää belgialainen Hoegaarden -pintahiivaolut, joka on maustettu korianterilla ja appelsiininkuorella.

Valio Kappeli®

Joskus vastakohdat täydentävät toisiaan: yhdistä hedelmäisen raikas lagerolut ja herkullisen täyteläinen Valio Kappeli®.

Valio Aura® Gold

Täyteläinen, kermainen ja aromikas sinihomejuusto kaipaa kaverikseen hedelmäistä juomaa, kokeile esimerkiksi Laitila Brändy Long Drinkiä.


Search