Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille

Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille
Anna Jalas-Karjalainen
Valio Markkinointi

Anna uskoo, että parastakin soppaa kannattaa hiukan hämmentää.

Juusto saa viinin laulamaan, sanovat ranskalaiset. Parhaimmillaan viini ja juusto tuovat esiin toistensa parhaat puolet. Poimi viinisuositukset ja ideat – ja järjestä vaikka oma juustotasting! 

Valion herkuttelujuustot kera täsmäviinien

Juustoja ja viinejä yhdistellessä kaksi makumaailmaa kohtaa ja toimii yhdessä. Juusto voi esimerkiksi korostaa viinin hedelmäisyyttä tai tanniinisuutta. Sommelier Kalle Naatula valitsi Valion herkuttelujuustoille sopivat viinit yhdessä Valion oman juustoasiantuntijan Vesa Liedeksen kanssa. Yhdistelmät ovat niin hyviä, että niitä  kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kotioloissa! Juusto-viiniparit esitellään miedoimmasta kohti voimakkaampia makuja. Tämä on toimiva etenemisjärjestys myös kotitastingissa.

1.   Kermainen Valio Turunmaa® ja roseekuplivaa

Oletko koskaan yhdistänyt kuohuviiniä ja kermajuustoa? Kannattaa kokeilla! Kun juuston kermainen tekstuuri kohtaa puolikuivan kuohuviinin kuplat, molempien aromit pääsevät oikeuksiinsa! Pehmeä ja kermainen Valio Turunmaa® on hyvin perinteinen suomalainen kermajuusto, jonka kermaisuus toppuuttelee pirteän ja hedelmäisen roseekuohuviinin hapokkuutta.

Valio Turunmaa®, kypsytysaika vähintään 1,5 kk

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2017, Alkon tuotenumero 573317

2. Kristallinen Valio Keisarinna ja hedelmäinen Riesling

Valio Keisarinna® on ainoa lajissaan: pitkään kypsytetty, puolikova herkuttelujuusto, jonka maussa on samaa hienostunutta karamellimaisuutta ja hedelmäisyyttä kuin kovissa italialaisissa juustoissa.  Kuninkaalliseen seuraan sopivat monenlaiset viinit, mutta kun hedelmäisyyttä löytyy sekä juustosta että viinistä, ne täydentävät toisiaan. Hedelmäisen mineraalinen  Riesling onkin erinomainen valinta Valio Keisarinna® juuston pariksi.

Valio Keisarinna®, kypsytysaika vähintään 7 kk

Grans-Fassian Catherina Riesling 2015, Alkon tuotenumero 584377

3. Valio Alppi Kreivi® ja tyylikäs Chardonnay

Valio Alppi Kreivi® on vivahteikas vuoristojuusto, jota juustomestarimme ovat kypsyttäneet vähintään 8 kuukauden ajan. Näin juusto saa runsaan ja syvän makunsa. Bergkäse-tyyppisten juustojen historia ulottuu aina keskiajalle asti.  Sommelier Kalle parittaisi juuston runsaan paahteisen chardonnayn kanssa, joka korostaa juuston hapokkuutta. Vuoristojuustomme seuraan sopisivat hyvin myös tuhdit punaviinit tai Madeira.

Valio Alppi Kreivi®,  kypsytysaika vähintään 8 kk

Joseph Drouhin Rully Blanc 2017, Alkon tuotenumero 573407

4. Valio Mustaleima™ ja marjaisa luomupunaviini

Valio Mustaleima™ on vähintään 9 kuukautta kypsytetty itkevä emmental. Valion juustomestarit kypsyttivät ensimmäisen emmentaljuuston jo vuonna 1908 sveitsiläismestarin opein.  Valio Mustaleima™ emmentalin pähkinäisyys ja suolaisuus nousevat esiin marjaisan ja raikkaan hapokkaan itävaltalaisviinin seurassa. Viinissä ei ole tanniinisuutta, joka voisi jyrätä juuston herkät aromit. Viini on sekä luomu, biodynaaminen että vegaaninen.

Valio Mustaleima™, kypsytysaika vähintään 9 kk

Beck Ink 2017, Alkon tuotenumero 919217

5. Valio Juhla® cheddar ja hilloinen alkuviini

Valio Juhla® cheddar saa hienostuneen makunsa kypsyessään Valio Juustomestarien hellässä huomassa vähintään 16 kuukauden ajan. Näin syntyy vanhalle cheddarille tyypillinen mureneva rakenne. Cheddarjuustollemme valittu viinipari on täynnä raikkaan marjaisaa hilloisuutta – juuston kyljestä usein löytyvä hilloke tarjoillaankin nyt pullotetussa muodossa. Viini on biodynaaminen natural- eli alkuviini Ranskasta.

Valio Juhla® Cheddar, kypsytysaika vähintään 6 kk

Fabien Jouves Haute Côt(e) de Fruit Malbec 2018, Alkon tuotenumero 944767

6. Valio AURA® ja jalohomeinen jälkiruokaviini

Valio AURA® on suomalainen, pitkään kypsytetty sinihomejuusto. Makean ja suolaisen liitto on taivaallinen. Suomalaisomisteisen Château Carsinin jalohomeinen ja makean aromaattinen Cadillac sopiikin sinihomejuuston seuraan erinomaisesti. Helppo muistisääntö tälle yhdistelmälle on homeiselle homeista!

Valio AURA®, kypsytysaika vähintään 1,5 kk

Château Carsin Cadillac 2011, Alkon tuotenumero 941404 (tilausvalikoima)Huomioi lisukkeet, kun tarjoilet juustoja viinin kanssa

Kun juustotarjoilun haluaa rakentaa viiniystävälliseksi, kannattaa kiinnittää huomiota lisukkeisiin. Viinin kannalta parhaita lisukkeita ovat kypsät päärynät ja viikunat . Monesti juustojen seurana nähtävät omenat ja viinirypäleet sen sijaan saattavat voimistaa punaviinin tanniineita, jolloin viinin ja juuston yhdistelmä voi maistua karvaalta. Tästä syystä myös happamammat hillokkeet kannattaa jättää toiseen kertaan. Hyvä leipä tai voileipäkeksit kuuluvat olennaisena osana juustopöytään. Tarjolle voi asettaa myös pähkinöitä, jotka maistuvat monien juustojen kera.


Search