Laitumelle­lasku -tilaisuudet

Valio ja omistajaosuuskunnat järjestävät keväällä 2019 kuusi Laitumellelasku-tilaisuutta eri puolilla Suomea.

Ammuu, pian on se aika!

Maitotilojen vuotuinen kevään kohokohta on lehmien kirmaus kesälaitumille.

Tule tutustumaan maitotilojen elämään ja seuraamaan Valion jo perinteeksi muodostuneita, lehmien iloisen riehakasta laitumellelasku tilaisuuksia.

Milloin ja missä niitä lehmiä pääsee katsomaan?

Viikin opetus- ja tutkimustila, lauantai 4.5.2019 klo 10-13

Tule tutustumaan maitotilan elämään ja seuraamaan Valion, Helsingin yliopiston ja maatalousylioppilaiden yhdistyksen Sampsan järjestämää, jo perinteeksi muodostunutta lehmien iloisen riehakasta laitumelle laskua Viikin opetus- ja tutkimustilalle. Paikalla on ihasteltavana uudet Valion maitoauto ja kuljetusauto, jotka kulkevat ympäristöystävällisesti täysin biokaasulla!

Katso yksityiskohdat Facebook tapahtumasta!

Säynätmäki, Ohelan tila, Korpilahti, lauantai 11.5. klo 11-14

Osuuskunta Maitosuomen maidontuottajapariskunta Mervi ja Miika Säynätmäki toivottavat yleisön tervetulleiksi Ohelan tilalleen Korpilahdelle. Tilaa pitävät kolmannessa polvessa Mervi ja Miika Säynätmäki. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta, Veera ja Niklas, jotka ovat jo muuttaneet omilleen.Tilalla asustavat myös kääpiösnautseri Urho sekä kissat Tinka, Aapeli ja Väiski. Navetassa asuu 105 lehmää. Maidontuotanto merkitsee tilallisille pitkäjänteistä yrittäjyyttä sopusoinnussa luonnon ja eläinten parissa.

Tilalle on järjestetty ilmainen bussikuljetus Matkakeskukselta (klo 10.30) Keljonkeskuksen kautta (klo 10.40) Ohelan tilalle (n.klo 11.15).

Ohelan tilasta voi katsoa lisätietoja Facebook sivulta.

Osoite: Petäjävedentie 1348, Tikkala, Korpilahti

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä, Iisalmi, keskiviikko 15.5.2019 klo 10-14

Osuuskunta Itämaito toivottaa yleisön tervetulleeksi Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän tilalle Iisalmeen. Tähän tapahtumaan osallistuvat koululaiset ja päiväkoti-ikäiset lähialueelta mutta tapahtuma sopii kaikenikäisille.

Osoite: Kotikyläntie 254, 74150 Iisalmi

Sorvon tila, Elimäki, lauantai 25.5.2019 klo 10-14

Osuuskunta Tuottajain maito maatalousyhtymä Arto ja Marjo ja Sami Sorvo toivottavat yleisön tervetulleiksi tilalleen Elimäellä.

Osoite: Kissamäentie 89, 47200 Elimäki

Veittoo Paavolan tila, Teisko, lauantai 25.5.2019 klo 11-14

Osuuskunta Länsi-Maitoon kuuluva Veittoo Paavolan tilan maidontuottajapariskunta Katri ja Mika Karvinen toivottavat yleisön tervetulleiksi tilalleen Teiskoon. Veittoo Paavolan tila ollut samalla suvulla jo vuodesta 1549! Maidontuotanto on tilalle elinkeino ja sen jatkuvuus on tärkeää tilan toimeentulon kannalta.

Tervetuloa tutustumaan tähän kauniilla Näsijärven rannalla olevaan tilaan, jossa asustavat maitotilayrittäjien Kartin ja Mikan lisäksi Katrin vanhemmat ja lapset Kaarlo, Saima ja Selma.

Lehmiä asuu pihatossa 45 ja niiden lisäksi nuorta karjaa sekä vasikoita. Pelloilla kasvaa hiilensidontaystävällistä monipuolista nurmea.

Tilalle on järjestetty myös bussikuljetus Tampereen Keskustorilta klo 10 ja klo 10.30. Paluukuljetukset Keskustorille klo 13.30 ja klo 14.

Osoite: Paarlahdentie 74, 33680 Teisko

Koivikon koulutila, Muhos, torstai 23.5. klo 11-13

Osuuskunta Pohjolan maito kutsuu yleisön tutustumaan Koivikon koulutilalle Muhokselle. Koivikon koulutila on opetusmaatila, jossa on pitkälle automatisoitu 60 lehmän lypsyrobottinavetta. Henkilökuntaa navetassa työskentelee kahdesta kolmeen ja tarvittaessa on pari lomittajaa käytettävissä. Karjatalousopettajat myös osallistuvat navetan töihin opiskelijoiden kanssa.

Pihattonavetassa lehmät pääsevät itse kulkemaan syömässä, juomassa, lypsyllä ja makuulla. Ne pääsevät myös päivittäin ulkoilemaan jalottelutarhaan ja kesäisin myös laitumelle.

Rodultaan lehmät ovat ayrshireä, holsteinia ja länsi-suomen karjaa. Nuorta karjaa, siis vasikoita ja hiehoja, on melkein yhtä paljon kuin lehmiäkin. Lisätietoja koulutilasta Facebookissa .

Osoite: Matokorventie 175, 91500 Muhos

Ammuu! Hyppää mukaan lehmien tunnelmiin

  • Lehmät riensivät kesälaitumelle Paimiossa

    Kun lehmät voivat hyvin, on niiden maitokin hyvää ja laadukasta.

  • Katso tunnelmia Helsingin Viikistä

    Monituhatpäinen yleisö seurasi lehmien riemukasta laitumellelaskua.