Juustojen soveltuvuus ruokiin ja säilytys

Erilaisia juustoja on satoja, ja niiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan. Pehmeitä sulatejuustoja, kovia herkuttelujuustoja, homejuustoja ja tuorejuustoja käytetään ruuanlaitossa eri tavalla. Kokosimme kätevän taulukon, josta voit katsoa, mikä juusto sopii mihinkin ruokaan. Lisäksi kokosimme yhteen myös hyödyllistä tietoa juustojen säilytyksestä ja säilyvyydestä.

Mikä Valio juusto sopii mihinkin ruokaan?

Juustojen säilyttäminen

Juusto keksittiin aikoinaan, koska tarvittiin tapa säilöä maitoa ilman moderneja kylmälaitteita. Nykypäivän pakatuissa juustoissa näkyvä parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen myynti- tai käyttöpäivä: oikein säilytettynä ne pysyvät hyvinä vielä senkin jälkeen. Kypsytetyt juustot sekä sulatejuustot säilyvät säilytys- ja käyttöolosuhteista riippuen noin pari viikkoa pakkauksen avaamisesta, tuorejuusto sen sijaan tulisi syödä loppuun muutaman päivän sisällä.

Juusto säilyy viileässä

Juusto säilyy parhaiten jääkaapissa alle + 8 °C:ssa omassa pakkauksessaan kunnolla suljettuna tai tiiviisti tuorekelmuun käärittynä – myös juustokupu tai suljettava rasia ajavat saman asian. Säilytä juusto erillään voimakasaromisista ruoka-aineista, esim. hedelmistä, tai voimakasaromisista makkaroista kuten salamista, sillä juustoon tarttuu herkästi sivumakuja.

Ylimääräisen juuston voi pakastaa

Jos jääkaapissasi on enemmän kypsytettyä juustoa kuin ehdit syödä, voit pakastaa juuston raastettuna. Pakkaa raaste annoskokoisiin pusseihin ja käytä myöhemmin ruoanvalmistukseen. Kokonaisina paloina juuston pakastamista ei välttämättä suositella. Juustolaji sekä juuston tuoreus ja kunto pakastushetkellä vaikuttavat siihen, kuinka hyvin juusto kestää pakastusta. Juustoon voi tulla virhemakuja, ja sen rakenne voi kuivua ja haurastua kokonaisena palana pakastettaessa.
 
Tuorejuustoa ja sulatejuustoakin voi pakastaa. Juuston pakastusajaksi suositellaan kuitenkin korkeintaan 3 kuukautta.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi