Juustoklassikot esittelyssä: Valio Emmental

Juustoklassikot esittelyssä: Valio Emmental

Alun perin Sveitsissä syntynyt emmental on yksi suomalaisten suosikkijuustoista. Monipuolinen, aromiltaan pähkinäinen juusto sopii niin herkutteluun, leivän päälle kuin ruoanvalmistukseen. Valio on valmistanut emmentaljuustoja vuodesta 1908 alkaen.

Emmentalin juuret ovat Sveitsissä

Emmentaljuusto on kotoisin Sveitsin Emme-joen laaksosta, missä sitä on valmistettu jo yli 900 vuotta sitten. Suomeen resepti kulkeutui sveitsiläisten juustomestarien mukana 1800-luvun puolivälissä.

Aidon emmentalin tunnistaa juuston pähkinäisestä mausta, kovasta rakenteesta ja suurista koloista. Nämä ominaispiirteet syntyvät, kun juustoa kypsytetään ensin matalassa, sitten korkeassa ja lopuksi viileässä lämpötilassa. Monivaiheisen kypsytysprosessin takia emmentalia pidetään yhtenä vaikeimmista juustoista valmistaa.

Haastava maine ei kuitenkaan pelottanut Valion perustajia, sillä emmental oli ensimmäinen Valion valikoimiin otettu juusto. Voidaankin sanoa, että emmentalin parissa tehty työ loi pohjan koko Valion juusto-osaamiselle.

Emmentalin kyyneleet ovat juuston ystävälle merkki todellisesta herkusta.

Erilaiset emmentalit

Emmentalin maun voimakkuutta säädellään kypsytysajalla. Kun emmentalia on kypsytetty vähintään 9 kuukautta, kolojen pohjalle muodostuu nestettä, jolloin juuston sanotaan itkevän. Emmentalin kyyneleet ovat juuston ystävälle merkki todellisesta herkusta.

  • Kyynelehtivä Valio Mustaleima™ on emmentaleista voimakkaimman makuinen. Se on muita emmentaleja suolaisempaa ja rakenteeltaan kovempaa. Aromikas juusto sopii erityisesti herkutteluun ja hienostuneeksi lisäksi salaatteihin ja pastoihin.
  • Valio Emmental punaleimaa on kypsytetty vähintään kuuden kuukauden ajan. Maku on selvästi lempeämpi, mutta edelleen pähkinäisen voimakas.
  • Vähintään kolme kuukautta kypsytetty Valio Emmental sinileima on maultaan emmentaleista miedoin.

Kolmesta kuuteen kuukauteen kypsytetyt emmentalit sisältävät voimakkaasta maustaan huolimatta ainoastaan 0,7 % suolaa. Ne sopivat leivän päälle ja monipuolisesti ruoanlaittoon, kuten fondueen, gratiineihin ja muihin uuniruokiin.

Rakastettu ja palkittu Valio Emmental

Emmental kuuluu Suomen suosituimpiin juustoihin edamin ja kermajuuston rinnalla. Arjessa suomalaisille maistuvat parhaiten Valio Emmental punaleima ja sinileima, kun taas Valio Mustaleima™ kuuluu etenkin viikonlopun ja juhlien juustopöytään.  Juustoa ja leipää

Valion emmentaljuustojen makua arvostetaan myös ulkomailla. Tiesitkö esimerkiksi, että Valion Yhdysvaltojen tytäryhtiö Finlandia Cheese perustettiin 1950-luvulla juuri laadukkaan emmentalin suuren kysynnän takia? Yhdysvalloissa Finlandia® Swiss nimellä tunnettu emmental on edelleen tuttu näky amerikkalaisten delimyymälöiden juustotiskeissä.

Erinomaisesta mausta ja korkeasta laadusta kertovat myös Valion emmentaljuustojen menestys kotimaisissa ja kansainvälisissä juustokilpailuissa, kuten Wisconisinissa vuosittain järjestettävän The World Championship Cheese Contest -kilpailussa sekä Suomen Juustonvalmistajien kilpailuissa.

 


Energiatarpeesi