Luomumaito, miten se eroaa tavallisesta maidosta?

Valion Luomu™ tuotteiden maito tulee tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Luomutuotannon valvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkaukseen. 

Luomumaidon pastörointi

Luomumaito on luonnonmukaisesti tuotettua maitoa, joka pastöroidaan samoin kuin tavanomainen maito. Pastörointi tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit, mutta ei tee maidosta täysin mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan nopeasti vähintään +72 ⁰C:seen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6⁰C:seen.

Luomumaito ja D-vitaminointi

Luomumaitoja tai muita maitopohjaisia luomutuotteita ei ole voinut D-vitaminoida, koska EU lainsäädäntö ei ole mahdollistanut luomutuotteiden D-vitaminointia.  Suomen omaa lainsäädäntöä on päivitetty syyskuussa 2016 siten, että homogenoidun rasvattoman luomumaidon D-vitaminointi tuli pakolliseksi. Tämä Suomen oma asetus mahdollistaa jatkossa Suomessa kyseisen homogenoidun rasvattoman luomumaidon D-vitaminoinnin. Edelleenkään muita luomumaitoja tai -tuotteita ei voida D-vitaminoida.

Maito sisältää luontaisesti D-vitamiinia hyvin vähän, alle 0,1 µg/100 g. Luomutuotteita käyttävän kannattaakin huomioida, ettei maitopohjaiset luomutuotteet toimi D-vitamiinin lähteenä ruokavaliossa kuten muut D-vitamiinilla täydennetyt maidot ja suuri osa muista maitopohjaista välipaloista.

Luomumaito ja homogenointi

Valio Luomu™ maitoja ei homogenoida. Käytössä homogenoimattomuus näkyy rasvan nousemisena maidon pintaan, joten maitoa kannattaa ravistaa ennen käyttöä. Valio Luomu™ tuoteperheessä suurin osa tuotteista on homogenoimattomia, vain Valio Luomu™ jogurtit, jogurttinen tuorepuuro, kermaviili ja tuorejuusto ovat homogenoituja.

Luomumaito ja laktoosi-intoleranssi 

Luomumaito sisältää maidon luontaista sokeria laktoosia yhtä paljon kuin tavanomaisesti tuotettu maito. Tutkimuksin ei ole voitu osoittaa luomumaidon soveltuvuutta laktoosi-intolerantille. Jos laktoosi-intolerantti kokee sietävänsä luomumaitoa, voi maitoa toki hyvin käyttää.

Luomumaito ja ravintoaineet

Lehmien syömällä rehulla on merkitystä maidon sisältämille ravintoaineille. Luomutiloilla eläimet on ruokittava luonnonmukaisesti tuotetuilla rehuilla. Luomutilan viljelykierrossa puna-apila on tärkeä kasvi ja puna-apilaa on runsaammin säilörehussa, jota luomutilojen lehmät syövät. Puna-apilan ansiosta luomumaito saattaa sisältää enemmän ihmiselle välttämätöntä omega-3-rasvahappoa α-linoleenihappoa kuin tavallinen maito. 

Suomalainen maaperä on seleenin suhteen köyhää. Siksi tavallisilla tiloilla lehmät saavat seleeniä väkirehusta, mutta luomutuotannossa näin ei ole. Tämän vuoksi suomalaisessa luomumaidossa seleenin määrä voi olla tavallista maitoa vähäisempi.

Jodimäärä luomumaidossa on samansuuruinen kuin tavallisessa maidossa. Maidossa on jodia keskimäärin 16 µg/100 g.

Luomutuotteet ja lisäaineet

Maustamattomiin pastöroituihin tai iskukuumennettuihin maitoihin ei saa lisätä lisäaineita eli kaikki Valio Luomu™ maidot ovat lisäaineettomia. Luomuelintarvikkeissa muuten pyritään käyttämään mahdollisimman vähän lisäaineita, mutta tiettyjen lisäaineiden käyttö on perusteltua tuotteen rakenteen ja säilyvyyden varmistamiseksi. Luomuelintarvikkeissa sallittujen lisäaineiden lukumäärä on noin kymmenesosa tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista. Niistä valtaosa on luonnossa esiintyviä yhdisteitä, kuten sitruuna-, omena- ja maitohappo sekä pektiini, agar-agar ja johanneksenleipäpuujauhe.

Keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita ei luomutuotteissa sallita. Myös geenimuuntelun (GMO) käyttö luomutuotteissa ja niiden ainesosissa on kielletty.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi