Maidon käsittely

Valiolaisella maitotilalla lypsetty ns. raakamaito kerätään tilatankkeihin jäähdytettäväksi. Maitoauto kerää maidon joka toinen päivä meijeriin kuljetettavaksi. Meijerissä maito otetaan vastaan erityisellä vastaanotto-osastolla, missä näytteitä ottamalla varmistetaan, että maitoerä täyttää sille asetetut terveys- ja laatuvaatimukset. Tämän jälkeen raakamaito jäähdytetään ja pumpataan siiloihin odottamaan jatkokäsittelyä: separointia, vakiointia, lämpökäsittelyä ja mahdollista homogenointia.

Separointi ja vakiointi

Separoinnin ja vakioinnin avulla säädellään maidon rasvapitoisuutta. Separointi tarkoittaa rasvan mekaanista erottamista maidosta. Tuloksena syntyy rasvatonta maitoa ja kermaa. Separointi tehdään keskipakoisvoimaa hyödyntävän separaattorin avulla. Vakioinnin avulla raakamaidon rasvapitoisuus (noin 4,3 %) säädetään halutulle tasolle. Maidosta separoidaan pois rasvaa tai siihen lisätään rasvatonta maitoa tai kermaa. Näin saadaan esim. kevytmaitoa, jonka rasvaprosentti on 1,5 %.

Homogenointi

Homogenointi estää rasvakerroksen muodostumisen maidon pintaan. Näin maidon suutuntumasta tulee miellyttävä. Homogenoinnissa maito ajetaan ahtaan homogenointiventtiilin läpi, jolloin isoimmat rasvahiukkaset pilkkoutuvat ja jakautuvat tasaisesti maitoon. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa. Valio Luomu™ maitoa ei homogenoida lukuunottamatta Valio Eila® Luomu™ maitojuomia ja D-vitaminoitua luomumaitoa.

Pastörointi

Pastörointi on erittäin lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastörointi ei kuitenkaan tee maidosta täysin mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan nopeasti vähintään +72 ⁰C:seen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6⁰C:seen. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon eikä makuun.

Kaikissa Valion maitotuotteissa käytetty maito on pastöroitua.

Korkeapastörointi eli ESL-käsittely

ESL-tekniikassa (Extended Shelf Life) maito kuumennetaan +125–135 ⁰C:seen 0,5–2 sekunnin ajaksi. ESL-käsitelty maito maistuu tavalliselta, raikkaalta maidolta ja sen säilyvyysaika on pastöroitua maitoa pidempi.

Iskukuumennus eli UHT-käsittely

Iskukuumennus eli UHT-käsittely (Ultra High Temperature Processing)  on pastörointia voimakkaampi lämpökäsittely, jossa  maidosta tuhotaan kaikki mikro-organismit. Tässä sterilointi-käsittelyssä maito kuumennetaan vähintään +135⁰C:seen muutaman sekunnin ajaksi ja pakataan jäähdytettynä, aseptisesti (mikrobivapaasti) esisteriloituihin pakkauksiin. Käsittelyn ja pakkauksen ansiosta avaamaton, iskukuumennettu maito säilyy huoneenlämmössäkin useita kuukausia.
 

Valio maito on aitoa lähiruokaa! Pisimmillään matka maitotilalta tuotantolaitokseen on keskimäärin 122 kilometriä, lyhimmillään vain 26 kilometriä.


Energiatarpeesi