Näin valitset oikean hapankerman

Hapankermoilla tarkoitetaan kermasta hapattamalla valmistettuja maitotuotteita. Niiden käyttö ruoanlaitossa eroaa hiukan toisistaan, joten jokaisen on hyvä oppia valitsemaan oikea tuote oikeanlaiseen ruokaan.

Valio kermaviilitValio kermaviilit sopivat kylmiin kastikkeisiin

Valio kermaviili on miedosti hapatettu, raikkaan makuinen tuote. Valio kermaviili, Valio Eila® kermaviili laktoositon ja Valio kermaviili HYLA® sopivat hyvin kylmäkäyttöön. Peruskermaviilikastike toimii hyvänä pohjana erilaisille dipeille ja salaattikastikkeille. Siitä voi muokata kastikkeen myös kalalle, lihalle sekä kasviksille.

Valio kermaviili, Valio Eila® kermaviili laktoositon ja Valio kermaviili HYLA® sopivat hyvin myös suolaisten ja makeiden leivonnaisten taikinoihin ja täytteisiin. Mamman marjapiiras on koko perheen leivonnainen, jonka täytteessä yhdistyvät maistuvat marjat ja täyteläinen kermaviili. Myös lihapulliin ja murekkeisiin käytettävät massat saavat runsautta kermaviilistä.
 

Valio Eila® smetana laktoositonValio smetana on kotikokin monipuolinen apulainen

Venäläisestä ruokakulttuurista periytyvä maukas smetana sopii monenlaiseen ruoanvalmistukseen. Valio smetana toimii mainiosti levitteissä, täytteissä ja kuorrutuksissa, kuten mäti-avokadoleivissä, smetanasillissä ja paahtopaistin kanssa maistuvassa piparjuurismetanassa.

Valio smetana sopii hauduttamiseen, mikä tekee siitä hyvän raaka-aineen pataruokiin, erilaisiin kastikkeisiin ja kalaruokiin. Kokeile vaikka: slaavilainen kanapata ja sinappi-seesamkuorrutettu lohi eivät maistuisi yhtä hyvälle ilman Valio smetanaa.

Smetanan ehkä tunnetuin käyttökohde on kuitenkin blinit, joiden kanssa sitä käytetään kylmänä. Valio smetana sopii hyvin myös kastikkeiden ja keittojen, kuten punajuurikeiton eli Barszczin päälle, jossa se tuo ateriaan maun lisäksi mukavasti silmänruokaa. Valio smetana on saatavilla 120 g pakkauksessa, myös laktoosittomana.
 

Vinkki: saat smetanasta kiinteämpää ja pursotettavaa vatkaamalla sitä sähkövatkaimella noin 30 sekuntia.

Valio Creme FraichetCrème fraîche maistuu kastikkeissa ja täytteissä

Laktoositon Valio Eila® kevyt crème fraîche 18% ja vähälaktoosinen Valio créme fraîche HYLA® ovat hapatettua kermaa, jota on perinteisesti käytetty ruoanlaitossa etenkin Ranskassa. Sakeahko ja maultaan kirpeän hapan crème fraîche onkin keittiön todellinen moniottelija. Sillä syntyvät dipit, hyytelöt, mousset sekä kylmät kastikkeet kuten piparjuurikastike. Se sopii myös lämpimiin ruokiin, kuten espanjalaiseen lihapataan, minkä lisäksi voit käyttää sitä leivonnassa: esimerkiksi kinkkupiirakka ja New York cheese cake saavat täytteisiinsä runsautta ja makua crème fraîchesta.

Crème fraîche sopii myös erilaisiin liha- ja kalamurekemassoihin, sekä kylmänä lisäkkeenä keiton, kastikkeen tai padan pinnalle. Se on hyvä lisä suosittuihin tex mex –ruokiin, kuten maissitortilloihin jauhelihatäytteellä. Kokeile myös tomaattista broilericurrya, joka täyttää kodin mausteiden tuoksulla. Valio Eila® kevyt crème fraîche sisältää rasvaa 18 % ja on saatavilla 200 g pikarissa. Valio créme fraîche HYLA® sisältää 28 % rasvaa ja on saatavilla 150 g pikarina.
 

Valio ruokajogurtitValio ruokajogurtit tuovat täyteläisyyttä ruokiin

Valio Bulgarian jogurtti, Valio turkkilainen jogurtti ja Valio kreikkalainen jogurtti HYLA® eroavat koostumuksensa, happamuutensa sekä makunsa osalta, ja siksi niiden käyttökohteet eroavat hiukan toisistaan.

Valio Bulgarian jogurtti sopii erinomaisesti kylmäkäyttöön. Siitä syntyy kastike perunasalaattiin, herkullinen mustikka-banaanismoothie ja kurkku-omenashot.

Myös Valio kreikkalainen jogurtti HYLA® sopii kylmiin dippeihin ja kastikkeisiin, kuten pulled porkin kanssa maistuvaan piparjuurikastikkeeseen. Kreikkalainen jogurtti tuo mukavasti runsautta myös taikinoihin ja leivonnaisten täytteisiin, minkä lisäksi se käy hyvin jälkiruokiin. Valmistat siitä esimerkiksi ihanan helpon vadelma-valkosuklaaunelman ja jogurttipohjaisen omena-inkiväärijäätelön.

Kuten muut ruokajogurtit, myös Valio turkkilainen jogurtti laktoositon sekä Valio Luomu™ turkkilainen jogurtti sopivat kylmäkäyttöön. Jogurttivaahto, trendikäs frozen yoghurt ja herkullinen smoothie maistuvat niin makeina välipaloina kuin jälkiruokina. Turkkilainen jogurtti toimii kylmänä lisäkkeenä piiraiden ja pizzan pinnalla, erilaisissa curry-ruoissa sekä jogurttimarinadeissa. Sitä käytetään myös leivonnassa, esimerkiksi hedelmäpiirakan täytteenä sekä grahampitaleipien olennaisena raaka-aineena.


Energiatarpeesi