Innovaatiot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävät innovaatiot

Valion tuotekehityksen lähtökohtia ovat kuluttajan kuunteleminen, herkullinen maku ja ravitsemuksellisesti hyvät tuotteet. Kun nobelisti A.I Virtanen johti Valion laboratoriota, ohjenuoraksemme vakiintui ajatus hyvinvoinnin lisäämisestä innovaatioiden avulla. Tänään olemme terveyttä ja hyvinvointia edistävien tuotteiden kansainvälinen edelläkävijä.

Valion Ravitsemussitoumukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) Ravitsemussitoumus-toimintamallin tavoitteena on kannustaa ruoka-alan toimijoita edistämään ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Olemme tehneet vuosina 2018-2021 yhteensä kuusi sitoumusta.

1. Valio kehittää kotikokkaajille ravitsemuksellisesti suositeltavia, ilmastoystävällisiä reseptejä

Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota kuluttajille kotikeittiöön sopivia, helppoja ja toimivia,ravitsemuksellisesti suositeltavia reseptejä, jotka ovat lisäksi ilmaston kannalta vastuullisempia vaihtoehtoja. Ravitsemuslaadun mittarina käytämme Sydänmerkki-aterian kriteerejä. Ilmastoystävällisyys on huomioitu RuokaMinimi-hankkeen tulosten mukaisesti. Tutustu resepteihin täällä.

Taustatietoa sitoumuksesta: Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste. Keskusteluissa ilmastoystävällisestä ruokavaliosta on tärkeää muistaa myös ravitsemus. Me Valiolla tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Tavoitteemme ei ole vain pienentää maidon hiilijalanjälkeä, vaan nollata se vuoteen 2035 mennessä.

Mitä uutta sitoumuksessa? Yhdistämme ilmastovastuullisuuden ravitsemuksellisesti suositeltaviin ruokaohjeisiin ja viestimme siitä, kuinka ravitsemus on tärkeää ottaa huomioon ilmastovaikutuksien arvioinnissa.

2. Valio tuplaa ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptiensä määrän

Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun. Tuplaamme laatimiemme ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptien määrän vuoteen 2022 mennessä. Tutustu resepteihin täällä.

Taustatietoa sitoumuksesta: Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.

Mitä uutta sitoumuksessa? Nykyiset Sydänmerkki-reseptimme ovat vuodelta 2011. Sitoumuksen avulla voimme tarjota uusia ja moderneja Sydänmerkki-kriteerien mukaisia ruokaohjeita suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.

3. Valion arkiruokareseptit lautasmallikuvina kannustavat kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa

Sitoumus lyhyesti: Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Sitoudumme tekemään vuoteen 2022 mennessä 20 suosituimmasta arkiruokareseptistämme lautasmallin mukaan koostetut esimerkkikuvat, ja viestimme verkkosivuillamme, kuinka täydentää pääruoka täysipainoiseksi ateriakokonaisuudeksi mm. täydentämällä pääruokaa salaatilla tai muilla kasviksilla.

Taustatietoa sitoumuksesta: Valio.fi reseptipalvelu tarjoaa yli 4 200 reseptiä kotikokkaajille. Haluamme tuoda entistä näkyvämmäksi sen, että pääruoka on yksi ateriakomponentti, joka täydennetään täysipainoiseksi ateriaksi mm. salaatilla ja/tai muilla kasviksilla.

Mitä uutta sitoumuksessa? Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Haluamme tukea suomalaisia syömään suositellun määrän, puoli kiloa, kasviksia päivittäin.

4. Sokerin vähentäminen välipaloissa

Tavoite: Tuplaamme maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden määrän vuodesta 2015 (84 kpl) vuoteen 2020 (168 kpl) mennessä. Tavoite asetettu tammikuussa 2018. Eteneminen: Maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien välipalatuotteiden lukumäärä oli 157 kpl vuonna 2019..

5. Suolan vähentäminen Valio ValSa® tuotteiden avulla

Tavoite: Vuonna 2020 myymme 7 miljoonaa kiloa Valio ValSa® tuotteita. Eteneminen: Olemme edenneet suunnitellusti. Vuonna 2019 myimme noin 6,8 miljoonaa kiloa Valio ValSa® tuotteita.

6. Ravitsemussitoumus resepteistä

Tavoite: Tarjoamme Valio.fi-sivuston yli 4 000 reseptissä entistä tarkempia ravintosisältötietoja, jotta suomalaisten olisi helpompi tehdä vähempisuolaisia valintoja. Eteneminen: Lisäsimme vuonna 2018 kaikkiin Valio Koekeittiön tekemiin resepteihin suolan määrä 100 grammaa kohti.

Huippututkimusta nobelistin jalanjäljillä

  • Artturi Ilmari Virtanen johti Valion laboratoriota noin 50 vuotta.

Valion ravitsemussitoumukset ovat osan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksia

Piilosuola kätkeytyy ruokaan

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yli 86 prosenttia naisista syö liikaa suolaa ja miehistä melkein kaikki, 98 prosenttia. Suolan sisältämä natrium lisää korkean verenpaineen riskiä.Noin puolet suomalaisten syömästä suolasta saadaan ”piilosuolana” elintarvikkeissa: neljäsosa tulee lihatuotteista ja toinen neljännes viljatuotteista. Suolaa saadaan myös juustoista ja levitteistä, joissa sitä käytetään tuomaan makua ja rakennetta.

Hyvinvointitietoa kuluttajille ja ammattilaisille

Valio.fi tarjoaa ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille runsaasti sisältöä: vinkkejä, laskureita ja ruokalistoja. Laskureiden avulla on helppo arvioida esimerkiksi jodin, kalsiumin ja D-vitamiinin riittävää saantia. Myös Valio Ammattilaiset -osiossa on paljon sisältöä ravitsemuksen ja terveyden parissa työskenteleville sekä suurtalouskeittöille ja ruokateollisuuden ammattilaisille.

Päivi Mylläriselle eduskunnan merkittävä innovaatiopalkinto

Valion vastaavalle tutkijalle ja elintarviketieteiden tohtori Päivi Mylläriselle on myönnetty Suomen eduskunnan merkittävä, naisille suunnattu innovaatiopalkinto. Myllärinen sai palkinnon uraauurtavasta tutkimustyöstään meijeriteknologian kehittämiseksi. Luonnon omia biologisia prosesseja sekä prosessitekniikkaa yhdistämällä hän on luonut täysin uudenlaisia elintarviketeknologian menetelmiä ja niihin pohjautuvia tuotteita.

  • Haastattelu innovaatiopalkinnosta

    Päivi kertoo tutkimustyöstään: mikä häntä innostaa maidon tutkimisessa ja miksi hänestä on tullut tutkija.

EIT Food -hankkeesta ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon

EIT Food on eurooppalainen ruoantuotannon kehityshanke, jossa Valio on mukana. Etsimme yhdessä noin 50 eurooppalaisen toimijan kanssa vastauksia vastuulliseen ja terveelliseen ruoantuotantoon ja syömiseen. Mukana on isojen yritysten lisäksi yliopistoja, tutkimusorganisaatioita ja esimerkiksi start upeja. Valio on mukana useammassa projektissa hankekokonaisuuden sisällä.

Lue lisää EIT-hankkeesta