Innovaatiot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävät innovaatiot

Valion tuotekehityksen lähtökohtia ovat kuluttajan kuunteleminen, herkullinen maku ja ravitsemuksellisesti hyvät tuotteet. Kun nobelisti A.I Virtasen johti Valion laboratoriota, ohjenuoraksemme vakiintui ajatus hyvinvoinnin lisäämisestä innovaatioiden avulla.

Tänään olemme terveysvaikutteisten tuotteiden kansainvälinen edelläkävijä. Vuoden 2018 alussa teimme ravitsemussitoumuksen, jolla autamme ihmisiä vähentämään sokerin ja suolan käyttöä.

Ravitsemussitoumukset sokerista ja suolasta

Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan Ravitsemussitoumus-toimintamallin tavoitteena on kannustaa ruoka-alan toimijoita edistämään ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Olemme tehneet kolme sitoumusta: autamme ihmisiä vähentämään sokerin ja suolan käyttöä sekä tekemään vähempisuolaisia reseptivalintoja mausta tinkimättä.

Tavoitteemme on tuplaamme maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 prosenttia vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden määrä vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä.

Huippututkimusta nobelistin jalanjäljillä

  • Artturi Ilmari Virtanen johti Valion laboratoriota noin 50 vuotta.

Vuonna 2015 Valiolla oli 84 vähempisokerista välipalatuotetta. Vuonna 2018 jo 152!

Toimme markkinoille ensimmäiset vähempisuolaiset Valio ValSa® tuotteet keväällä 2016. Vuonna 2018 myimme 6,85 miljoonaa kiloa Valio ValSa® tuotteita. Näyttää siltä, että pääsemme vuoden 2020 tavoitteeseen etuajassa.

Ravitsemussitoumus resepteistä

Tarjoamme Valio.fi-sivuston yli 4 000 reseptissä entistä tarkempia ravintosisältötietoja, jotta suomalaisten olisi helpompi tehdä vähempisuolaisia valintoja. Lisäsimme vuonna 2018 kaikkiin Valio Koekeittiön tekemiin resepteihin suolan määrä 100 grammaa kohti.

Piilosuola kätkeytyy ruokaan

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yli 86 prosenttia naisista syö liikaa suolaa ja miehistä melkein kaikki, 98 prosenttia. Suolan sisältämä natrium lisää korkean verenpaineen riskiä.Noin puolet suomalaisten syömästä suolasta saadaan ”piilosuolana” elintarvikkeissa: neljäsosa tulee lihatuotteista ja toinen neljännes viljatuotteista. Suolaa saadaan myös juustoista ja levitteistä, joissa sitä käytetään tuomaan makua ja rakennetta.

Hyvinvointitietoa kuluttajille ja ammattilaisille

Valio.fi tarjoaa ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille runsaasti sisältöä: vinkkejä, laskureita ja ruokalistoja. Laskureiden avulla on helppo arvioida esimerkiksi jodin, kalsiumin ja D-vitamiinin riittävää saantia. Myös Valio Ammattilaiset -osiossa on paljon sisältöä ravitsemuksen ja terveyden parissa työskenteleville sekä suurtalouskeittöille ja ruokateollisuuden ammattilaisille.

Päivi Mylläriselle eduskunnan merkittävä innovaatiopalkinto

Valion vastaavalle tutkijalle ja elintarviketieteiden tohtori Päivi Mylläriselle on myönnetty Suomen eduskunnan merkittävä, naisille suunnattu innovaatiopalkinto. Myllärinen sai palkinnon uraauurtavasta tutkimustyöstään meijeriteknologian kehittämiseksi. Luonnon omia biologisia prosesseja sekä prosessitekniikkaa yhdistämällä hän on luonut täysin uudenlaisia elintarviketeknologian menetelmiä ja niihin pohjautuvia tuotteita.

  • Haastattelu innovaatiopalkinnosta

    Päivi kertoo tutkimustyöstään: mikä häntä innostaa maidon tutkimisessa ja miksi hänestä on tullut tutkija.

EIT Food -hankkeesta ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon

EIT Food on eurooppalainen ruoantuotannon kehityshanke, jossa Valio on mukana. Etsimme yhdessä noin 50 eurooppalaisen toimijan kanssa vastauksia vastuulliseen ja terveelliseen ruoantuotantoon ja syömiseen. Mukana on isojen yritysten lisäksi yliopistoja, tutkimusorganisaatioita ja esimerkiksi start upeja. Valio on mukana useammassa projektissa hankekokonaisuuden sisällä.

Lue lisää EIT-hankkeesta
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›