Palkanlaskennassa työskentelevä Linda Kujanpää: ”On hauskaa olla kesätyöntekijä, jolla on takana ikää ja työuraa”

Palkanlaskijana työskennellyt Linda Kujanpää elää muutosten aikaa. Monen työvuoden jälkeen hän innostui opiskelemaan ja haaveilee nyt työstä henkilöstöhallinnon parissa.

Olen opiskellut merkonomiksi ja tehnyt tilitoimistoissa jo 12 vuoden työuran: kirjanpidon puolella noin kahdeksan vuotta töitä ja neljä vuotta palkanlaskennassa.

Edellisessä työpaikassani toimin monta vuotta luottamushenkilönä. Tehtävä sai minut kiinnostumaan henkilöstöhallinnosta, erityisesti työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta. Aloitinkin vuoden vaihteessa opiskelut yhteisöpedagogiksi työyhteisökehittäjä-linjalla Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. En ole täysin varma, mistä itseni parin vuoden päästä löydän. Minulla on kuitenkin tunne, että olen menossa kohti päämäärääni.

Muiden opiskelijoiden tavoin hain kesätöitä. Löysin tämän Valion avoinna olevan työn ja hain paikkaa, kun palkanlaskennan hommathan minä osaan. Valio vaikutti myös erittäin mielenkiintoiselta paikalta työskennellä.

Lasken Lapinlahden tehtaan palkkoja. Tulkitsen työvuorolistat tehdyistä työtunneista ja tarkistan, että kirjaukset palkkaohjelmaan tulevat oikein. Neuvon esimiehiä palkanlaskentaan liittyvissä kysymyksissä ja käyn läpi esimerkiksi uusien työntekijöiden sopimukset sekä kirjaan mahdolliset muutokset työsuhdetietoihin. Käsittelen myös sairauspoissaoloja sekä KELA-hakemuksia. Palkanlaskijan tärkein tehtävä on varmistaa, että palkka lähtee oikein ja ajoissa työntekijöille.

Tietyt palkanlaskennan säännöt pätevät kaikkialla, mutta Valiolla on omat käytäntönsä, jotka minun on ollut tärkeä oppia. Olen myös perehtynyt tarkasti alan työehtosopimuksiin. Jos en ole varma jostakin asiasta, olen aina voinut kysyä työkavereiltani. En ole jäänyt yksin minkään ongelman kanssa. Minulle ei ole tullut kertaakaan sellaista oloa, että häiritsisin kysymyksilläni ihmisiä.

On ollut hauskaa olla kesätyöntekijä, jolla on takana ikää ja työuraa. Huomaan katsovani asioita vähän eri vinkkelistä. Olen yllättynyt siitä, miten hyvin meidät kesätyöntekijät on otettu vastaan. Arvostan, että meille kesätyöntekijöille järjestettiin tapaaminen toimitusjohtajamme Annikan kanssa. Välittäminen ja inhimillisyys on tärkeää työyhteisön hyvinvoinnin kannalta.

Ilokseni täällä mietitään työyhteisön henkistä hyvinvointia. Valion tavoitteena on nolla työuupumusta. Juuri tähän suuntaan haluan itsekin työelämän menevän. Onkin hienoa, että MIELI Suomen Mielenterveys ry myönsi juuri Valiolle Hyvän mielen työpaikka® -merkin. Merkki kertoo siitä, että Valio on sitoutunut edistämään mielen hyvinvointia tukevia työtapoja.

Olen saanut tänä kesänä hyvää kokemusta henkilöstöhallinnon organisaatiosta. Olen innostunut jopa niin paljon, että haaveilen mahdollisesti tekeväni opinnäytetyöni Valiolle.

Rentoudun kävelyillä meren äärellä tai maaseudulla. Näin korona-aikana ikävöin kovasti myös tanssimista, festareilla tai tanssitunneilla.

Valion suosikkituotteeni on tietenkin klassikko AURA® juusto. Sehän on jo synonyymi sinihomejuustolle. Luulisin, että tämä on kaikkein muidenkin suomalaisten suosikki. Lisäilen sitä vaikka mihin: kana-aurajuustokastikkeeseen, pitsaan sekä suolaisiin piirakoihin.

Valiojengi
Viestinnän kesätyöntekijä Siiri Räisänen: ”Kiinnostavinta on ollut juttujen kirjoittaminen valiolaisista”
Valiojengi
Oulun varastolla työskentelevä Ella Nuorala: ”Vitsailemme, että pysymme jääkaappikylmässä tuoreina ja nuorina”
Valiojengi
Tuotekehitys­assistentti Anni Peltoniemi: “Parasta työssäni on seurata tuotteen matkaa ideasta valmiiksi”
Valiojengi
Kirjanpidon ja ostoreskontran kesätyöntekijä Eetu Turunen: ”Mahtavaa, kun vakkarikirjanpitäjät kyselevät mielipiteitäni!”