Tiesitkö tämän maidon matkasta?

Maidon matka valiolaiselta maitotilalta suomalaisiin koteihin pitää sisällään monia vaiheita. Katso mitä kaikkea maidolle tapahtuu, ennen kuin se löytää tiensä kaupan hyllylle.

Maidon matka alkaa maitotilalta

Suomessa jo lähes puolet lehmistä elää pihattonavetoissa, joissa ne voivat kulkea vapaasti. Valiolaisista lehmistä pidetään muutenkin hyvää huolta, ne mm. syövät 100% geenimuuntelematonta rehua. Hyvinvoiva, terve lehmä, joka saa asianmukaista ravintoa ja hoitoa, lypsää laadukasta maitoa.

Maito jäähdytetään tiloilla odottamaan keräilyä

Kun maitoauto kerää tiloilta maitoa, maidon lämpötilan tulee olla alle kuusi astetta. Kaikkiin Suomessa myytäviin Valion tuotteisiin käytetyn maidon keskimääräinen keräilymatka on vain 74 kilometriä.

Useimmiten maidon lämpötila on tilatankeissa noin kolme astetta, jollaisena se säilyy maitoauton kyydissä meijeriin asti. Katkeamaton kylmäketju on laatumaidon a ja o.

Maidon käsittely meijerissä

Maitoa käsitellään meijerissä mahdollisimman vähän. Rasvapitoisuus vakioidaan ja kaikki maito pastöroidaan säilyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Useimmat maitolaadut myös homogenoidaan. Maitoon ei lisätä mitään lisäaineita, väriaineita eikä sitä laimenneta missään vaiheessa.

Separoinnissa rasvaton maito ja kerma erotetaan toisistaan.

Vakioinnissa maidon rasvapitoisuus säädetään halutulle tasolle.

Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi estää rasvan nousemisen maidon pinnalle. Myös maitoon lisätty D-vitamiini jakautuu homogenoinnissa tasaisesti maitoon.

Pastörointi on erittäin lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastörointi ei kuitenkaan tee maidosta mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan jatkuvatoimisessa lämmönsiirtimessä nopeasti vähintään +72 asteeseen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6 asteeseen. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon eikä makuun.

Valio suosii uusiutuvia raaka-aineita pakkauksissa

Valion maitotölkeissä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon uusiutuvia raaka-aineita. Esim. Valio Luomu tölkit valmistetaan 100% uusiutuvista raaka-aineista. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa myös muissa tuotteissa käytettäisiin laajamittaisesti tölkkejä, jotka on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.

Valio pitää tuotteiden laatuketjun omissa käsissään tilalta kauppaan asti

Valion tuotevalikoimassa on lähes 1000 tuotetta, joiden laatu, turvallisuus ja jäljitettävyys perustuvat vahvaan ammattitaitoon ja sitoutumiseen. Laaja tuotevalikoima on syntynyt suomalaisten tarpeita ja makua vastaavaksi ja sitä kehitetään jatkuvasti kuluttajien toiveiden mukaan. Aukoton kylmäketju takaa kuluttajalle maukkaat ja turvalliset Valio tuotteet.