Tiesitkö tämän maidon matkasta?

Maidon matka valiolaiselta maitotilalta suomalaisiin koteihin pitää sisällään monia vaiheita. Katso mitä kaikkea maidolle tapahtuu, ennen kuin se löytää tiensä kaupan hyllylle.

Maidon matka alkaa maitotilalta

Suomessa noin 75 prosenttia lehmistä elää pihattonavetoissa, joissa ne voivat kulkea vapaasti.  Lehmät eivät syö ollenkaan soijaa, vaan pääasiassa nurmea.  Sitä täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä rypsillä ja rapsilla. Hyvinvoiva, terve lehmä, joka saa hyvää ravintoa ja hoitoa, lypsää laadukasta maitoa.

Maito jäähdytetään tiloilla odottamaan keräilyä

Kun maitoauto kerää tiloilta maitoa, maidon lämpötilan tulee olla alle kuusi astetta. Kaikkiin Suomessa myytäviin Valion tuotteisiin käytetyn maidon keskimääräinen keräilymatka on noin 80 kilometriä.

Useimmiten maidon lämpötila on tilatankeissa noin kolme astetta, jollaisena se säilyy maitoauton kyydissä meijeriin asti. Katkeamaton kylmäketju on laatumaidon a ja o.

Maidon käsittely meijerissä

Maitoa käsitellään meijerissä mahdollisimman vähän. Rasvapitoisuus vakioidaan ja kaikki maito pastöroidaan säilyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Useimmat maitolaadut myös homogenoidaan. Maitoon ei lisätä mitään lisäaineita, väriaineita eikä sitä laimenneta missään vaiheessa.

Separoinnissa rasvaton maito ja kerma erotetaan toisistaan.

Vakioinnissa maidon rasvapitoisuus säädetään halutulle tasolle.

Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan niin pieniksi, että ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi estää rasvan nousemisen maidon pinnalle. Myös maitoon lisätty D-vitamiini jakautuu homogenoinnissa tasaisesti maitoon.

Pastörointi on erittäin lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit. Pastörointi ei kuitenkaan tee maidosta mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan jatkuvatoimisessa lämmönsiirtimessä nopeasti vähintään +72 asteeseen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6 asteeseen. Pastörointi ei vaikuta haitallisesti maidon kemialliseen koostumukseen, ravintoarvoon eikä makuun.

Valio suosii uusiutuvia raaka-aineita pakkauksissa

Valion kaikki harjakattoiset maito-, jogurtti-, piimä- ja kermatölkit tehdään kokonaan uusiutuvista materiaaleista. Tölkki on puukuitukartonkia. Korkin ja kartongin pintojen muovi on tehty fossiilisen öljyn sijaan kasveista. Ohut muovikerros pitää nesteen purkissa ja sisällön tuoreena. Tölkki kierrätetään kartonkikeräykseen ja korkki muovin mukana.

Valio pitää tuotteiden laatuketjun omissa käsissään tilalta kauppaan asti

Valion tuotevalikoimassa on noin 1 000 tuotetta, joiden laatu, turvallisuus ja jäljitettävyys perustuvat vahvaan ammattitaitoon. Laaja tuotevalikoima on syntynyt suomalaisten tarpeita ja makua vastaavaksi ja sitä kehitetään jatkuvasti kuluttajien toiveiden mukaan. Aukoton kylmäketju takaa kuluttajalle maukkaat ja turvalliset tuotteet.