Viestinnän kesätyöntekijä Siiri Räisänen: ”Kiinnostavinta on ollut juttujen kirjoittaminen valiolaisista”

Siiri Räisänen aloittaa syksyllä opinnot Helsingin yliopistossa elintarviketalouden ja kuluttajaekonomian maisteriohjelmassa. Viestinnästä hän on suorittanut sivuaineen. Työssään Valiolla Siiri on erityisesti nauttinut vastuullisuusasioista viestimisestä.

Elintarvikeala kaikessa moninaisuudessaan kiehtoo minua. Ruokavalintoihimme vaikuttavat niin arjen rutiinit kuin poliittiset päätöksetkin. Ja kaikki siltä väliltä.

Yliopistolla olen toiminut aktiivisesti ainejärjestössämme, jossa vastuullani ovat olleet yritysvierailut. Niinpä Valio on tullut minulle jo ennen tätä kesätyötä tutuksi. Kaksi vuotta sitten järjestin opiskelijoillemme vierailun Valiolle. Olin myös mukana ainejärjestömme podcastissa, johon haastattelin Tuuli Hakalaa Valion Hiilineutraali maitoketju -tiimistä.

Nämä inspiroivat kohtaamiset antoivat minulle hyvän kuvan Valiosta. Halusin ehdottomasti tänne töihin! Olen kiinnostunut siitä, miten yritykset kertovat itsestään niin työntekijöilleen kuin ulkopuolisillekin. Kirjoittaminen on minulle luontevin ilmaisutapa ja pyrin töihin, jossa voisin kehittyä siinä entisestään.

Aloitin työt osa-aikaisena keväällä opintojeni ohella. Oli mukavaa, kun sain niin lämpimän vastaanoton kuuden hengen viestinnän tiimissämme. Tein tiiviisti töitä sisäisen viestinnän päällikkömme kanssa. Työstin powerpoint-kalvoja, editoin tekstejä sekä kirjoitin juttuja intranettiimme. Pääsin myös mukaan viestinnän suunnittelupalavereihin. Ymmärsin kokous kokoukselta, miten monipuolista hyvän viestinnän suunnittelu on. Tällaisessa isossa organisaatiossa kanavia ja kohderyhmiä riittää.

Työtehtäväni eivät ole tarkkaan määriteltyjä, ja se on vain hyvä juttu! Ilokseni esihenkilöni kyseli minulta, mistä olen kiinnostunut. Ideoimme yhdessä työtehtäviäni. Koska olen harjoittelija, työtehtävät määräytyvät luonnollisesti osaamiseni, kiinnostukseni sekä viestinnän tarpeiden mukaan. Askel askeleella aloin tehdä yhä enemmän myös ulkoista viestintää.

Erityisesti minua kiinnostaa viestiminen vastuullisuusasioista. Valion tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja sen eteen tehdään paljon töitä. Ilmastonmuutos haastaa elintarvikealan yritykset, joten koen olevani keskellä mielenkiintoista muutosta. Vastuullisuusasioista viestiminen on välillä ollut myös haastavaa. Ihmiset odottavat yksinkertaisia vastauksia, vaikka nämä asiat ovat todella monimutkaisia.

Tiimiläiseni huomasivat nopeasti, että tykkään kirjoittamisesta ja sellaisia hommia onkin riittänyt. Olen päässyt jututtamaan valiolaisia eri tehtävissä. Erityisesti nautin, kun sain tehdä juttuja kesätyöntekijöistä. Oli uskomatonta huomata, kuinka monenlaisia hommia Valio tarjoaa ja kuinka monenlaisissa elämäntilanteissa työntekijät ovat. Ihmiset ovat mielenkiintoisia!

Minua on kannustettu kertomaan rohkeasti omat näkemykseni. Näin olen tehnytkin. Mielipiteitäni on myös kuunneltu, mikä on tuntunut todella hyvältä. Tämä ei olisi ollut mahdollista, jos tiimissämme ei olisi ollut lämmin ja luottavainen tunnelma.

Vapaa-ajallani luen paljon kirjoja, lehtiä sekä kuuntelen podcasteja. Ahmin erityisesti kaikenlaisia juttuja, jotka käsittelevät ilmastonmuutosta, monimuotoisuuskatoa, kuluttamista sekä ruoantuotantoa. Viestinnän työssä on tärkeää seurata yhteiskunnallista keskustelua.

Viikon parhaita hetkiäni ovat ehdottomasti koripallotreenit, joissa saan juosta pallon perässä päättömästi.

Valion lempituotteeni on Luomu mustikkakeitto. Lorautan sitä aamupuuroni tai siemailen sitä kesähelteillä lasista. Olen myös ajatellut kokeilla, saisiko siitä tehtyä hyvää mehujäätä.

Valiojengi
Palkanlaskennassa työskentelevä Linda Kujanpää: ”On hauskaa olla kesätyöntekijä, jolla on takana ikää ja työuraa”
Valiojengi
Oulun varastolla työskentelevä Ella Nuorala: ”Vitsailemme, että pysymme jääkaappikylmässä tuoreina ja nuorina”
Valiojengi
Tuotekehitys­assistentti Anni Peltoniemi: “Parasta työssäni on seurata tuotteen matkaa ideasta valmiiksi”
Valiojengi
Kirjanpidon ja ostoreskontran kesätyöntekijä Eetu Turunen: ”Mahtavaa, kun vakkarikirjanpitäjät kyselevät mielipiteitäni!”