Siirry sisältöön

Suomalaisten suosikkijuusto syntyy Haapavedellä

Valion Haapaveden tehtaan toiminta käynnistyi vuonna 1965 maitojauheen valmistuksella. Tänä päivänä vireä 120 työntekijän tehdas valmistaa edelleen maitojauhetta, mutta erityisesti se on kuuluisa tehdasalueen pihamaatakin koristavasta Oltermanni®-juustosta. Valion Haapaveden tehtaalla valmistetaan kaikki Oltermanni®-tuotteet sekä maito- ja herapohjaisia jauheita niin koti- kuin ulkomaisille markkinoille.

Suomen suosituin kermajuusto Oltermanni® valmistetaan Haapaveden tehtaalla lähitilojen maidosta. Valio Oltermanni® valmistettiin alun perin vuonna 1980 valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi. Tuote sai niin hyvän vastaanoton, että vuonna 1981 sitä päätettiin ryhtyä myymään myös vähittäiskaupassa. Valio Oltermanni® -kermajuustosta on 40 vuodessa tullut suosituin koko perheen juusto. Valion Haapaveden tehdas valmistaa yli neljänneksen kaikesta Valion myymästä juustosta.

Suomen suosituin juustobrändi

Vuosien varrella suomalaisten aamupalapöytien lempijuusto on saanut seurakseen erilaisia versioita, kuten cheddar, tilsit, port salut ja uusimpana tulokkaana amerikkalaisten suosikkijuustosta inspiraationsa saanut Valio Oltermanni® Monterey Jack. Vierivä kivi ei sammaloidu ja samaa voi sanoa Oltermannista – jatkuvan kehitystyön ansiosta tämä arkijuusto ei käy koskaan tylsäksi.

– Uusien juustomakujen kehittäminen yhdessä Valion tuotekehityksen kanssa on koko Haapaveden tehtaan väelle innostava asia. Uuden tuotteen ilmestymistä kaupan hyllyyn edeltää vuosien tuotekehitys ja testaaminen, mikä vaatii koko henkilöstöltä paljon tarkkuutta ja osaamista. Ensimmäisen uutuuserän lähteminen tehtaalta on aina tärkeä hetki koko meidän porukalle, Haapaveden tehtaanjohtaja Jaana Hiitola kertoo.

Raaka-aineet laadukkaasti ja läheltä

Tehtaan laadukkaiden tuotteiden perusta on puhdas kotimainen maito. Maito tulee Haapaveden tehtaalle läheltä, keskimäärin 80 kilometrin etäisyydeltä. Haapaveden tehdas vastaanottaa vuosittain noin 200 miljoonaa litraa maitoa 500 tuottajalta Osuuskunta Pohjolan Maidon alueelta.

– Maitotalous on merkittävä elinvoimatekijä alueellamme. Maidon polku maitotilalta ruokapöytään ja juustohöylän alle työllistää alueellamme suoraan ja välillisesti tuhansia ihmisiä, Hiitola jatkaa.

Juustonvalmistuksen oheistuotteena Haapaveden tehtaalla syntyy demineralisoitua jauhetta, jota Valio myy Demi® -tuotemerkillä etenkin kansainvälisille markkinoille. Herapohjaista jauhetta käytetään mm. lastenruokien raaka-aineena. Haapaveden tehtaalla valmistettua maitojauhetta menee elintarviketeollisuuden käyttöön, esimerkiksi suklaan valmistukseen, niin kotimaisille kuin kansainvälisille asiakkaille. Erityisen ylpeitä Haapavedellä ollaankin vaativien asiakkaiden kuten lastenruokavalmistajien vaatimasta huipputurvallisesta ja -laadukkaasta Demijauheesta. Korkea laatu, tuoteturvallisuus ja ammattiosaaminen ovat tehtaan henkilöstön ylpeydenaihe ja ovat mukana kaikessa tekemisessä joka päivä.

Hyvä henki työyhteisössä näkyy vahvana sitoutumisena valiolaisuuteen

Valion Haapaveden tehdas työllistää monipuolisesti erilaisia osaajia. Työtehtäviä riittää juuston ja jauheiden valmistus- ja pakkaustehtävissä, varastossa sekä kunnossapitotoiminnoissa. Monipuoliset työtehtävät ja mahdollisuus edetä erilaisiin rooleihin tehtaalla ja Valiolla lisäävät henkilöstön motivaatiota työssään.

– Hyvä henki, yhdessä tekeminen ja työkaverin auttaminen ovat meidän tehtaamme parhaita puolia. Tämä näkyy henkilöstön pitkinä työurina ja vahvana sitoutumisena valiolaisuuteen. Pidän tärkeänä, että tehtaamme on kiinnostava ja kutsuva työpaikka niin työuransa alussa oleville kesätyönetsijöille kuin myös kokeneemmille ammattilaisille, Hiitola toteaa.

Tehtaanjohtaja Jaana Hiitolan mukaan erityinen ylpeydenaihe tehtaalla on korkea laatu ja turvallisuus.

Meijeristinä Haapavedellä

Mikko Poikkimäki ja Eemi Uusitalo työskentelevät Haapaveden tehtaan varastossa.

Mira Haukipuro

Mira Haukipuro on meijeristi, joka työskentelee Haapaveden tehtaan jauheosastolla tuotteenvalmistajana. Haapaveden tehtaalla valmistetaan myös suositut Valio Oltermanni® juustot. Huumorintajuinen, sosiaalinen ja helposti innostuva Mira tuli Valiolle ensimmäistä kertaa kesätöihin juuston pakkaamoon. Hän on ehtinyt työskennellä vastaanotolla ja Oulun Valion nestepakkaamossa ennen kuin tuli jauheosastolle vuonna 2008.

Miran työtehtäviin kuuluu kaikki jauheenvalmistuksen tuotteenvalmistajan tehtävät, eli demineralisoitujen herajauheiden ja maitojauheen valmistus, niihin liittyvät tehtävät, näytteiden otto ja omavalvonta. Työ on kolmivuorotyötä, joka sopii aktiiviselle Miralle hyvin, sillä viikolla jää aikaa myös harrastuksille.

”Oma kädenjälki näkyy konkreettisesti lopputuotteessa, joten koen, että voin omalla työlläni vaikuttaa merkittävästi oman toimipaikkani tulokseen.”

Osaston hyvä työilmapiiri saa kiitosta ja Mira kokee, että työpaikalle on mukava tulla. Työkaverit ovat reiluja ja mukavia, ja aina voi pyytää apua, jos sitä tarvitsee. Huiput työkaverit ovatkin Miran mielestä merkittävä tekijä esimerkiksi työssä jaksamiseen.

”Haasteet ja työssä onnistuminen motivoivat.”

Mira saa työniloa vaihtelevista, välillä haastavistakin työtehtävistä. Myös onnistuminen työtehtävissä motivoi ja saa aikaan hyvän mielen. Alkuaikoina jauheosastolla haastavinta olivat monenlaiset fyysiset, raskaatkin työtehtävät ja ns. teknistä silmää vaativat tehtävät. Vuosien aikana paljon on opittu, ja joka päivä oppii uusia asioita.

Yhteystiedot

Valio Haapavesi
KäyntiosoiteTeollisuustie 4, 86600 Haapavesi
Puhelin010 381 121
Fax010 381 6160
Google Maps ajo-ohjeAjo-ohje

Search