Siirry sisältöön
Ilmasto

Helppoa kuin kierrätys – Valion pakkaukset on luotu kiertoon

Helppoa kuin kierrätys – Valion pakkaukset on luotu kiertoon

Valion kaikki Suomessa myydyt kertakäyttöiset pakkaukset on suunniteltu siten, että ne helppo kierrättää pakkausten keräysjärjestelmissä. Niistä mikään ei kuulu sekajätteeseen. Näiden vinkkien avulla hoidat kierrätyksen näppärästi, minimoit sekajätteen määrän ja luontokin kiittää!

Kierrätysohjeilla kingiksi!

Bongaa uudet arkea helpottavat, selkokieliset ja helposti löydettävät kierrätysohjeet pakkauksesta.

Löydät jokaisen Valion tuotteen kierrätysohjeen tuotesivuiltamme.

Kartonkitölkit kiertoon

Valiolla on monen kokoisia ja näköisiä kartonkitölkkejä. Niistä jokaiselle on aina sama kierrätysohje: huuhtaise ja litistä tölkki ja lajittele se kartongin kierrätykseen.

Jos pakkauksessa on muovikorkki, sen paikka on muovinkeräyksessä. Joissakin kartonkipakkauksissamme oleva pieni metallinen kansifolio lajitellaan metallinkierrätykseen.

Muovipikarit muovinkeräykseen

Muoviset pikarit kuten jogurttipurkit lajitellaan muovinkeräykseen. Myös muovikansi kuuluu muovinkeräykseen, alumiinikansi puolestaan metallinkeräykseen.

Kartonkikääre korvaa muovia

Kartonkiin kääritty pikari sisältää vähemmän muovia, mikä on ympäristön kannalta hyvä juttu. Myös kierrättäminen on helppoa: irrota kartonkikääre muovipikarista ja lajittele se kartonginkeräykseen. Muovinen pikari ja muovikansi kuuluvat muovinkeräykseen, alumiinikansi aina metallinkeräykseen.

Jos pakkauksessa on muovinen irtokansi, se kuuluu myös muovinkeräykseen.

Uudet kartonkiset pikarit

Uudella teknologialla valmistetut kartonkiset pikarit voi laittaa sellaisenaan kartonginkeräykseen ja kannen metallinkeräykseen. Kartonkisia pikareita löytyy tällä hetkellä pienissä Luonnonjogurtti+ ja Oddlygood® gurtti pakkauksissa, sekä pian Valio PROfeel® proteiinirahkoissa.

Jätskipikarit kartonkikeräykseen

Kartonkipikarin kierrättäminen on mutkatonta, sillä se menee kartongin kierrätykseen. Alumiininen kansi metallinkeräykseen ja paperikansi kartonginkeräykseen.

Juustopaketit lajitellaan muoveihin

Juustomme pakataan pääasiassa muovipakkauksiin, mikä tekee niiden kierrättämisen vaivattomaksi: juustopakkaukset lajitellaan muovinkierrätykseen.

Muutamia poikkeuksia kuitenkin löytyy, mm. Valio AURA® – ja Koskenlaskija® -juustot – ohjeet näiden pakkausten kierrätykseen löytyvät selkeästi pakkauksista.

Iisisti ammattikeittiössäkin

Ammattikeittiöissä tuotteiden määrät ovat suurempia, jolloin myös pakkauksilta vaaditaan hieman enemmän. Kierrättäminen on kuitenkin ihan yhtä simppeliä.

Kierrätä aaltopahvilaatikot kartonkikeräykseen ja niiden muoviset sisäosat tai -pussit muovina. Sanko ja muovivuoka kuuluvat muovinkeräykseen.

Voikääre kiertää kartonkina

Tämä voi yllättää: Valion voikääre kierrätetään kartonkikeräykseen. Muoviset rasvapakkaukset kuten pullot, rasiat ja napit lajitellaan muovinkeräykseen.

Helppo rutistussääntö!

Kuuluuko esimerkiksi jogurttipikarin hopeanhohtoinen kansi muovi- vai metallikeräykseen?

Tähän on helppo nyrkkisääntö. Rutista roska ryppyyn ja katso, palautuuko se ennalleen. Jos roska palautuu lähes ennalleen, se sisältää pääasiassa muovia ja lajitellaan muovinkeräykseen. Jos se puolestaan jää kurttuun, on sen pääraaka-aine alumiinia ja sen paikka on metallinkeräyksessä.

Mitä kierrätetyille pakkauksille tapahtuu?

Muovipakkauksista valmistetaan muovijalostamossa kierrätysmuovia, jota käytetään raaka-aineena esimerkiksi muovikasseissa ja erilaisissa rakenteissa, kuten terassilankuissa.

Jogurtti- ja viilipurkkien alumiinia käytetään uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Valio edistää vahvasti materiaalien kierrätystä ja on osakkaana Suomen Kuitukierrätys Oy:ssä sekä Suomen Uusiomuovi Oy:ssä.

Tip icon

Raaka-ainetta pakkauksista!

Valio käyttää kierrätysmuovia juustoviipale- ja kolmionmuotoisten herkuttelujuustopakkausten sekä Valio MiFU® -tuotepakkauksissa.

Valio Koskenlaskija® -kääreen kartonkiosa on kierrätyskartonkia.


Search